Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 16

Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 16


Dear Aspirants , Here we are sharing Basic General Knowledge Question and Answers mcq to you all which will be helpful for various competitive Exams i.e. SSC CGL, CHSL, MTS, Bank Exam, Railway Exam, RRB, Insurance exams, SBI PO, Clerks and IBPS CWE, UPSC, IAS Civils, Mains, etc. For your preparation or enhance your skills in subject of this particular category very helpful to you. All the Best. 




1) Which voting method was discontinued in 2000?
A) Postal Voting
B) Roll Call
C) Proxy Voting
D) Punch-card ballots
Answer: D) Punch-card ballots

2) The Gurkhas are the original inhabitants of
A) Nepal
B) China
C) Bhutan
D) Tibet
Answer: A) Nepal

3) What is the Budgetary allocation to the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana in 2019?
A) Rs 28, 000 Crores
B) Rs 15, 000 Crores
C) Rs 25,000 Crores
D) Rs 19,000 Crores
Answer: D) Rs 19,000 Crores

4) How many Indian origin persons were there in the House of Commons?
A) 12
B) 19
C) 10
D) 15
Answer: A) 12

5) The "Operation Olympics" commences in?
A) Odisha
B) Kerala
C) Karnataka
D) Jharkand
Answer: B) Kerala

6) Name the initiative launched by #Telangana to address the issues faced by farmers?
A) Rythu Vedika
B) Rythu Rajyam
C) Rythu Bandhu
D) Harithahaaram
Answer: A) Rythu Vedika

7) The ‘water frame’ of Richard Arkwright was a device for
A) irrigating fields for rice cultivation
B) producing strong threads of yarn
C) producing a new type of painting
D) the faster movement of steamships
Answer: B) producing strong threads of yarn

8) Which one of the following statements with regard to India's surgical strike mission inside Pakistan Occupied Kashmir is correct?
A) It was not given any name
B) It was sanctioned by the United Nations
C) It was led by the Indian Air Force
D) It is conducted in the year 2018
Answer: A) It was not given any name

9) The name of the first bank established in India was
A) Imperial Bank
B) Bank of Hindustan
C) State Bank of India
D) Reserve Bank of India
Answer: B) Bank of Hindustan

10) The RBI restricts withdrawals from banks under the provisions of which act?
A) Banking Regulation Act
B) FEMA
C) RBI Act
D) AML Act
Answer: A) Banking Regulation Act

11) Which is the 1st manned mission to International Space Station?
A) Narayan mission
B) Soyuz mission
C) Ullas mission
D) Crati mission
Answer: B) Soyuz mission

12) Which country has successfully launched the world's smallest rocket to carry tiny satellite into orbit?
A) India
B) Russia
C) Japan
D) Australia
Answer: C) Japan

13) Who are the beneficiaries of
A) Research Fellows
B) Transgender community
C) Women-owned Micro-businesses
D) School children
Answer: C) Women-owned Micro-businesses

14) Supreme Court has banned the sale of BS-III vehicles from _____.
A) October 2, 2017
B) June 1, 2017
C) April 1, 2017
D) May 1, 2017
Answer: C) April 1, 2017

15) The 'Beijing Declaration' is concerned with which one of the following issues?
A) Rights of children
B) Right to development
C) Reduction of tariffs
D) Rights of women
Answer: D) Rights of women

16) Which country bagged Award of Excellence for 'Best in Show' at New York Times Travel Show 2019 ?
A) China
B) Japan
C) England
D) India
Answer: D) India

17) What does the term Jim Crow refer to? 
A) the civil rights movement of the mid-twentieth century
B) African American politicians during Reconstruction
C) the system of racial segregation in the South after Reconstruction
D) northern whites who sympathized with African Americans
Answer: C) the system of racial segregation in the South after Reconstruction

18) Who has been elected as the first woman chairman of Indian Bank's Association (IBA)?
A) Chanda Kochhar
B) Usha Ananthasubramanian
C) Kaku Nakhate
D) Shikha Sharma
Answer: B) Usha Ananthasubramanian

19) Which of the following bank will allow its customers to make card-less cash withdrawals at over 100000 ATMs across India? 
A) ICICI Bank
B)  State Bank of India
C)  Bank of Baroda
D) AU Small Finance Bank
21) Who has been appointed as Chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) and is an IAS officer?
A) T K Malhotra
B) Subhash Chandra Khuntia
C) Devendra Jhajharia
D) TS Vijayan
Answer: B) Subhash Chandra Khuntia

22) Where is the Sahara desert located?
A) Iraq
B) India
C) Africa
D) America
Answer: C) Africa

23) The appointments Committee of the Cabinet extended the tenure of ____ as Chairman, Railway Board, by two years with effect from 1st August 2016.
A) S.K. Roy
B) Deepak Gupta
C) Arunendra Kumar
D) A.K. Mittal
Answer: D) A.K. Mittal

24) The book ' Higher Than Hope ' is a book on 
A) VP Singh
B) Nelson Mandela
C) Sam Nujoma
D) Robert Mugabe
Answer: B) Nelson Mandela

25) Which countries launched a common digital currency "Aber"?
A) UAE & Saudi Arabia
B) Saudi Arabia & Iraq
C) Malaysia & UAE
D) Iraq & UAE
Answer: A) UAE & Saudi Arabia

27) What does 'T' stand for in ATM?
A) Trunk
B) Transaction
C) Teller
D) Transfer
Answer: C) Teller

28) Kalamkari painting belongs to which state
A) Andhra Pradesh
B) Tamilnadu
C) Kerala
D) Karnataka
Answer: A) Andhra Pradesh

30) Which planet do most known extrasolar planets most resemble?
A) Earth
B) Venus
C) Neptune
D) Jupiter
Answer: D) Jupiter

31) Mann Ki Baat is an Indian radio programme was officially launched in which of the following years?
A) 2016
B) 2017
C) 2014
D) 2015
Answer: C) 2014

32) The term 'Hellenistic' is related to which of the following countries?
A) India
B) Greece
C) China
D) Peru
Answer: B) Greece

33) Where is the headquarters of Youtube?
A) Japan
B) China
C) India
D) United States
Answer: D) United States

34) In August 2017, Environment Ministry of India launched ‘Gaj Yatra’ to protect ______.
A) Rhino
B) Lions
C) Elephants
D) Tigers
Answer: C) Elephants

35) Indian Air Force conducts a exercise 'Vayu Shakti' in?
A) Pokhran
B) Hyderabad
C) Sonipat
D) Kolkata
Answer: A) Pokhran

36) Which bank will become the first bank to integrate Aadhaar offering OTP-based financial services ?
A) Kotak Mahindra Bank
B) Karur Vysya Bank
C) City Union Bank
D) IndusInd Bank
Answer: A) Kotak Mahindra Bank

37) What is the name of a 12-year-old Indian-origin boy who has been crowned as the UK's 'child genius' in a popular television quiz competition ?
A) Ronan Kumar
B) Ravi Sharma
C) Anshul Verma
D) Rahul Doshi
Answer: D) Rahul Doshi

38) In which of the following cities India's first water metro project was recently launched?
A) Kolkata
B) Kochi
C) Mumbai
D) Vishakhapatnam
Answer: B) Kochi

39) Which is the most polluted city in the world, according to Air Quality Index 2018?
A) Mumbai
B) Islamabad
C) Sydney
D) New Delhi
Answer: D) New Delhi

40) Which of the following airport has been declared as the "Best Airport in India and Central Asia" in Skytrax World Airport Awards ?
A) Goa International Airport, Goa
B) Rajiv Gandhi International Airport, Hyderabad
C) Indira Gandhi International Airport, New Delhi
D) Kuala Lumpur International Airport, Malaysia
Answer: C) Indira Gandhi International Airport, New Delhi

42) Who among the following was conferred with sainthood by Pope Francis in 2016?
A) Kuriakose
B) Mother Teresa
C) Sister Alphonsa
D) Mary Euphrasia
Answer: B) Mother Teresa

43) India & which country recently launched initiative to combat Marine Pollution?
A) Sweden
B) Norway
C) Australia
D) Japan
Answer: B) Norway

44) National Optical Fibre Network (NOFN) has been renamed as
A) Gram Panchayat connectivity scheme
B) Broadband Connectivity for all
C) BharatNet Project
D) Digital India Mission
Answer: C) BharatNet Project

45) Which vehicle was used for ISRO's successfully launch of 104 satellites?
A) PSLV - C39
B) PSLV - C37
C) PSLV - C36
D) PSLV - C38
Answer: B) PSLV - C37

46) Which statement best describes the relationship between science and technology?
A) Without technology there is no science.
B) Technology is a branch of science.
C) Technology is not related to science.
D) Advances in science can lead to new technology.
Answer: D) Advances in science can lead to new technology.

47) Which country declared sugarcane juice as 'National drink'?
A) Indonesia
B) Pakistan
C) India
D) Afghanistan
Answer: B) Pakistan

48) Which country’s President has been elected as the chairman of the African Union (AU)?
A) South Africa
B) Israel
C) Egypt
D) Ethiopia
Answer: C) Egypt

49) Which country will become world’s biggest retail market in 2019?
A) Japan
B) India
C) US
D) China
Answer: D) China

50) Which team wins AFC Asian Cup 2019 (Football)?
A) Qatar
B) Japan
C) China
D) Argentina
Answer: A) Qatar

51) Who was appointed as the brand ambassador of Visa - the payment technology company in 2019?
A) P.V. Sindhu
B) Sania Mirza
C) Dutee Chand
D) PT Usha
Answer: A) P.V. Sindhu

52) What was the motto of the organization BSF?
A) Service and Loyalty
B) Service Before Self
C) Protection & Security
D) Duty unto Death
Answer: D) Duty unto Death

53) How many Earth- sized Exoplanets have been discovered by NASA around a single star in February 2017 ?
A) 14
B) 7
C) 11
D) 6
Answer: B) 7

54) Which company is nicknamed Big Blue?
A) Oracle
B) Accenture
C) Infosys
D) IBM
Answer: D) IBM

55) How many Indian got a place in 100 most influential people in the world list 2017 by Time magazine ?
A) 4
B) 3
C) 1
D) 2
Answer: D) 2

56) Which of the following Indian payment and commerce company has launched the first wealth management product ‘Digital Gold’?
A) BHIM
B) DirecPay
C) Paytm
D) PayU India
Answer: C) Paytm

57) Which of the following bank has launched ‘Project Nishchay’ in partnership with the Boston Consulting Group (BCG) to accelerate its turnaround program and improve financial performance.
A) HDFC
B) SBI
C) IDBI
D) HSBC
Answer: C) IDBI

58) India’s most polluted and least polluted states are
A) Uttar Pradesh & Kerala
B) Uttar Pradesh & Uttarakhand
C) Uttarakhand & Rajasthan
D) New Delhi & Rajasthan
Answer: A) Uttar Pradesh & Kerala

59) eBiz is one of the integrated services projects and part of the 31 Mission Mode Projects (MMPs) under the National e-Govemance Plan of the Government of India. eBiz is being implemented under the guidance and aegis of the Department of Industrial Policy and Promotion, Ministry of Commerce and Industry by
A) Infosys Technologies Limited
B) Wipro
C) Tata Consultancy Services
D) HCL Technologies
Answer: A) Infosys Technologies Limited

60) Plant cells perform photosynthesis, which occurs in the
A) Mitochondria
B) Nucleus
C) Cytoplasm
D) Chloroplasts
Answer: D) Chloroplasts

61) Which amongst the following is not in the list of Maharatna?
A) Coal India Limited
B) Steel Authority of India Limited
C) Bharat Heavy Electricals Limited
D) Hindustan Petroleum Corporation Limited
Answer: D) Hindustan Petroleum Corporation Limited

62) Which country has built an 'artificial sun' that reaches 100million °C, 6 times temperature of Sun’s core?
A) India
B) North Korea
C) China
D) Japan
Answer: C) China

63) Who is appointed as MD and CEO of IDBI Bank in April, 2017 ?
A) Mahesh Kumar Jain
B) Kanungo
C) Ravi Chander
D) None
Answer: A) Mahesh Kumar Jain

64) Name the first country to launch world's first 6G satellite named 'UESTC' satellite (Star Era - 12) with an aim to test communications from space?
A) Russia
B) United States
C) Japan
D) China
Answer: D) China

66) Upanishads are the ______________________
A) Source of Hindu Philosophy
B) Story Books
C) Law Books
D) Great Epics
Answer: A) Source of Hindu Philosophy

67) Which of the following was the first thing that encouraged the Europeans for Indian business?
A) Cotton clothes
B) Spice
C) Muslin
D) Indigo
Answer: B) Spice

68) c with a line over it
A) with
B) without
C) and
D) or
Answer: A) with

69) What is 'Rakshita', with reference to DRDO?
A) Unmanned Aerial Vehicle
B) Bike-based Ambulance
C) Air Ambulance
D) Water Ambulance
Answer: B) Bike-based Ambulance

70) According to a report by New World Wealth, which is the richest city in the world 2018?
A) New York
B) Paris
C) London
D) Tokyo
Answer: A) New York

71) India has withdrawn the Most Favoured Nation status from which nation?
A) Pakistan
B) Bangladesh
C) United States
D) Nepal
Answer: A) Pakistan

72) Synchronous motor can operate at
A) Lagging power factor only
B) Leading power factor only
C) At any power factor
D) Unity power factor only
Answer: C) At any power factor

73) When was Pakistan's capital Islamabad was built?
A) In the 1940s
B) In the 1950s
C) In the 1960s
D) No option is correct
Answer: C) In the 1960s

74) According to the 2011 census, the Indian State that has the dubious distinction of having the worst male-female ratio was ______. 
A) Kerala
B) Delhi
C) Haryana
D) Uttar Pradesh
Answer: C) Haryana

75) _____ officially recognises Bitcoin as currency ?
A) India
B) South Korea
C) Japan
D) China
Answer: C) Japan

76) Forbes' 2017 named ______ world's richest man ?
A) Mukesh Ambani
B) Bill Gates
C) Donald Trump
D) Ratan Tata
Answer: B) Bill Gates

77) Which country has been ranked number one in pollution related deaths ?
A) Indonesia
B) Japan
C) Australia
D) India
Answer: D) India

78) Which state will be hosting 'International Tourism Mart' for the first time this year?
A) Gujarat
B) Karnataka
C) Telangana
D) Tripura
Answer: D) Tripura

79) Who will be India's Republic Day chief guest in 2019?
A) Scott Morrison
B) Donald Trump
C) Theresa May
D) Cyril Ramaphosa
Answer: D) Cyril Ramaphosa

80) What is the national bird of Bangladesh?
A) Baya weaver
B) Magpie Robin
C) Green-billed malkoha
D) Blue-throated barbet
Answer: B) Magpie Robin

81) Where is the headquarters of National Centre for Good Governance?
A) Hyderabad
B) Kolkata
C) Ahmedabad
D) New Delhi
Answer: D) New Delhi

82) The Reserve Bank of India has recently constituted a high-level task force on Public Credit Registry (PCR) to suggest a road map for developing a transparent, comprehensive and near-real-time PCR for India. The task force is headed by
A) Sriram Kalyanaraman
B) Y. M. Deosthalee
C) Vishakha Mulye
D) Sekar Kamam
Answer: B) Y. M. Deosthalee

83) Who is the head of the RBI panel on MSME revival?
A) Simba
B) None of the above
C) Manoj Das
D) U K Sinha
Answer: D) U K Sinha

84) Recently, RBI has declared that how much percentage of demonetized money was back? 
A) 79.30%
B) 88.30%
C) 93.30%
D) 99.30%
Answer: D) 99.30%

85) What contributed most to Clive's victory over Siraj-ud-daulah at the Battle of Plassey?
A) Military skill of Kil-trick
B) Death of Mir Madan
C) Bravery of Clive
D) Treachery of Mir Jafar
Answer: D) Treachery of Mir Jafar

86) Which state police has launched e-learning portal 'Nipun' for training its personnel?
A) Uttar Pradesh
B) Maharashtra
C) Telangana
D) Delhi
Answer: D) Delhi

87) Which of the following is not true of a corporation?
A) The acts of its owners bind the corporation
B) It may buy, own, and sell property
C) It may sue and be sued
D) It may enter into binding legal contracts in its own name
Answer: A) The acts of its owners bind the corporation

88) The
A) India
B) Australia
C) China
D) South Africa
Answer: A) India

89) Which state declared dolphin as State aquatic animal?
A) Uttar Pradesh
B) Punjab
C) Telangana
D) Goa
Answer: B) Punjab

90) Who is the new Chief Minister of Rajasthan?
A) Ashok Gehlot
B) Jyotiraditya
C) Sachin Pilot
D) Rakesh Asthana
Answer: A) Ashok Gehlot

91) Which one of the following pairs of lakes is connected by Soo Canal?
A) Superior and Huron
B) Superior and Michigan
C) Huron and Erie
D) Huron and Ontario
Answer: A) Superior and Huron

92) Who is shakespeare of India?
A) Kalidasa
B) Ramadasu
C) Devadas
D) Yesudas
Answer: A) Kalidasa

93) D.C Series motor never operated on 
A) Half Load
B) At any Load
C) Full Load
D) No Load
Answer: D) No Load

94) Who amongst the following organized the All India Scheduled Castes Federation?
A) Periyar
B) M.K. Karunanidhi
C) Jyotiba Phule
D) B.R. Ambedkar
Answer: D) B.R. Ambedkar

95) What is the highest number of satellites that have been launched by the ISRO in 2017 on a single rocket ?
A) 83
B) 37
C) 104
D) 22
Answer: C) 104

96) Which is the largest milk producing country in the world?
A) China
B) Brazil
C) India
D) USA
Answer: D) USA

97) What is the minimum age for the post of the chief minister of any state?
A) 45 yrs
B) 21 yrs
C) 35 yrs
D) 25 yrs
Answer: D) 25 yrs

98) Which of the following academies organise the Tansen Sangeet Samaroh in Gwalior?
A) Ravindra Jain Sangeet Academy
B) Renuka Sangeet Academy
C) Ustad Alauddin Khan Kala Evam Sangeet Academy
D) Muntirama Sangeet Academy
Answer: C) Ustad Alauddin Khan Kala Evam Sangeet Academy

General Knowledge: Also Read:
Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 16 Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 16 Reviewed by SSC NOTES on July 13, 2022 Rating: 5
Powered by Blogger.