Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 17

Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 11


Dear Aspirants , Here we are sharing Basic General Knowledge Question and Answers mcq to you all which will be helpful for various competitive Exams i.e. SSC CGL, CHSL, MTS, Bank Exam, Railway Exam, RRB, Insurance exams, SBI PO, Clerks and IBPS CWE, UPSC, IAS Civils, Mains, etc. For your preparation or enhance your skills in subject of this particular category very helpful to you. All the Best. 




1) Indira Sagar dam is located in which Indian State/City?
A) Maharashtra
B) Madhya Pradesh
C) Chhattisgarh
D) Gujarat
Answer: B) Madhya Pradesh

2) What is the name of the technology developed by Australian Scientists to transform soybean oil into graphene?
A) GraphAir
B) GraphOne
C) GraphSoy
D) Grape
Answer: A) GraphAir

3) Which of the following does NOT belong to this group?
A) Zebra
B) Fox
C) Horse
D) Goat
Answer: B) Fox

4) Citizen of which neighbouring country does not require a passport or visa to enter India?
A) China
B) Pakistan
C) Bangladesh
D) Nepal
Answer: D) Nepal

5) The new digital payment application launched by India Post Payments Bank?
A) Dak Digital
B) Post Pay
C) Dak Pay
D) IPPB Pay
Answer: C) Dak Pay

6) Who was the first woman Chief Minister of Uttar Pradesh?
A) Sucheta Kriplani
B) Mayawati
C) Vijayalakshmi Pandit
D) Annie Besant
Answer: A) Sucheta Kriplani

7) Which is the 1st country to recognise Pfizer-bioNtech's coronavirus vaccine?
A) India
B) Australia
C) Russia
D) Britain
Answer: D) Britain

8) What is India's national flower?
A) Rose
B) Lotus
C) Lily
D) Sunflower
Answer: B) Lotus

9) Which of the following telecommunication will acquire the business of Telenor India for an undisclosed sum in all seven circles?
A) Tata Docomo
B) MTS India
C) BSNL
D) Bharti Airtel
Answer: D) Bharti Airtel

10) In April 2017, five associate banks and Bharatiya Mahila Bank were merged with the State Bank of India (SBI). What is the approximate Balance sheet size of SBI following the merger?
A) Rs 41 lakh crore
B) Rs 75 lakh crore
C) Rs 65 lakh crore
D) Rs 55 lakh crore
Answer: A) Rs 41 lakh crore

11) An event happening once in 4 years is described as
A) Perennial
B) Quadrennial
C) Biennial
D) Triennial
Answer: B) Quadrennial

12) Which of the following countries is not a member of G­8?
A) USA
B) UK
C) Russia
D) Germany
Answer: D) Germany

13) Which of the following committees has been constituted by Insurance Regulatory and Development Authority (IRDAI) to review regulations governing the Insurance Marketing Firms (IMF)?
A) Sachar Committee
B) Balwant Rai Mehta Committee
C) Veerappa Moily Committee
D) Ashok Chavan Committee
Answer: A) Sachar Committee

14) Which country hosted the 'Bodhi Parva : BIMSTEC Festival of Buddhist Heritage' from 8-10 December 2017 as part of BIMSTEC's 20th anniversary celebrations?
A) China
B) India
C) Bhutan
D) Nepal
Answer: B) India

15) The    Indian    Navy    in    October    2016 commissioned   the   highly   maneuverable fast  attack  craft  INS  Tihayu.  INS  Tihayu would be based in
A) Kochi
B) Mumbai
C) Visakhapatnam
D) Panaji
Answer: C) Visakhapatnam

16) To release wages under the Mahatma Gandhi National RuralEmployment Guarantee Scheme direct and faster, anelectronic fund management system has been launched by____________.
A) Orien tal Bank Corporation
B) State Bank of India
C) State Bank of Hyderabad
D) State Bank of Travancore
Answer: D) State Bank of Travancore

17) What is the name of the deadly volcano in Indonesia that erupted again in May 2016?
A) Mount Agung
B) Mount Merapi
C) Mount Singabung
D) Mount Rinjani
Answer: C) Mount Singabung

18) Which of the following is the Mascot of Indian Railways?
A) Morris, the cat
B) Murugan, the peacock
C) Nandi, the bull
D) Bholu, the elephant
Answer: D) Bholu, the elephant

19) __________ amends the Constitution.
A) Ministry of Defence
B) Parliament
C) Securities and Exchange Board of India
D) Prime Minister's Office
Answer: B) Parliament

20) Geographical Indication (GI) is related to ___ having unique geographic origin and evolution over centuries.
A) Products
B) Plains
C) Mountain ranges
D) Hills
Answer: A) Products

21) In October 2017,
A) Hyderabad
B) New Delhi
C) Navi Mumbai
D) Bangalore
Answer: C) Navi Mumbai

22) Researchers from Columbia University Medical Centre in United States of America have converted which of the following into the world’s smallest data recorder?
A) Natural bacterial immune system
B) No option is correct.
C) Viral snippet copies
D) Magnetic tape
Answer: A) Natural bacterial immune system

23) Which of the following is called 'The queen of Arabian sea'?
A) Thiruvananthapuram
B) Mumbai
C) Kochi
D) Surat
Answer: C) Kochi

24) What is the name of the crypto currency planned by Reliance Jio Infocomm Ltd?
A) Jiocoin
B) Relcoin
C) Jioblock
D) Recoin
Answer: A) Jiocoin

25) What were the names of Atom Bombs dropped on Japan?
A) Little Boy & Fat Man
B) Little Woman & Fat Girl
C) Little Man & Fat Boy
D) Little Girl & Fat Woman
Answer: A) Little Boy & Fat Man

26) Mendel is known as
A) Father of Biology
B) Father of Physiology
C) Father of Genetics
D) Father of Geology
Answer: C) Father of Genetics

27) The technique used for printing 'RESERVE BANK OF INDIA' appearing on the face of the Indian currency notes is
A) Screen printing
B) Intaglio printing
C) Micro lettering
D) Latent printing
Answer: B) Intaglio printing

28) 'Hunar Haat' an exhibition to exhibit and promote the arts and artisans from minority community was launched at which of the following events?
A) Kumbh Mela, 2015
B) IITF, New Delhi, 2016
C) Suraj Kund Craft Mela, 2017
D) Pushkar Fair, 2016
Answer: B) IITF, New Delhi, 2016

29) Which of the following is called 'Queen of the Adriatic'?
A) Venice
B) Lisbon
C) Flanders
D) Rome
Answer: A) Venice

30) Which among the following is the slogan of Allahabad Bank?
A) World wise
B) A tradition of trust
C) Honour your trust
D) Invest with confidence
Answer: B) A tradition of trust

31) On 9 November 2017, House Building Advance (HBA) rules were revised. Now, under the new rules, the central government employee can barrow a maximum of how much amount from government?
A) Rs 75 lakh
B) Rs 50 lakh
C) Rs 25 lakh
D) Rs 15 lakh
Answer: C) Rs 25 lakh

32) Find the odd one out in relation to using
A) Don't share your ATM card
B) Don't share your PIN
C) Don't share your login ID and password
D) Don't change your PIN at regular intervals
Answer: D) Don't change your PIN at regular intervals

33) One of the following is also called as World Bank
A) IBRD
B) WTO
C) IDA
D) IMF
Answer: A) IBRD

34) With whom did the Government of India sign a $ 120 million loan agreement to complete double-tracking and electrification of railway tracks along high-density corridors to improve the operational efficiency of India's railway network?
A) African Development Bank
B) International Monetary Fund (IMF)
C) European Bank
D) Asian Development Bank
Answer: D) Asian Development Bank

35) Who introduced the term 'Hindu rate of growth' ?
A) Raj Krishna
B) Amartya Sen
C) Raj Krishna
D) V. K. R. V. Rao
Answer: A) Raj Krishna

36) According to Stockholm International Peace Research Institute, with spending of $55.9 Billion in 2016, which country became world’s fifth-largest military spender?
Raj Krishna A) India
B) USA
C) Russia
D) China
Answer: A) India

37) How many elements of India were listed in the UNESCO Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity as of March 2018?
A) 18
B) 13
C) 15
D) 14
Answer: B) 13

38) Which country suggested the name 'NIVAR' to the 4th cyclone hit the North Indian Ocean Region in 2020?
A) Vietnam
B) Sri Lanka
C) India
D) Iran
Answer: D) Iran

39) BRICS is the acronym for an association of five major emerging national economies: Brazil, Russia, India, China and _______________.
A) Saudi Arabia
B) Singapore
C) Sri Lanka
D) South Africa
Answer: D) South Africa

40) Which railway station is used for immigration and customs of passengers who travel on the Thar Express between Pakistan and India?
A) Gujar Garhi
B) Jalal Marri
C) Lal Pir
D) Zero Point
Answer: D) Zero Point

41) Which of the following country has recently declared 3 month emergency following a failed military coup?
A) Turkey
B) Syria
C) Sudan
D) Maldives
Answer: A) Turkey

42) India got its first 3D Smart Traffic Signal System in August 2019. This system was designed by students of______.
A) IIT-Mumbai
B) Chitkara University
C) IISC-Bangalore
D) I.K. Gujral Punjab Technical University
Answer: B) Chitkara University

43) Which one of the following statements is correct with respect to the composition of national income in India?
A) The share of agriculture has remained static.
B) The share of manufacturing sector has declined
C) The share of services sector has increased sharply.
D) The share of services sector has declined.
Answer: C) The share of services sector has increased sharply.

44) Pradhan Mantri Surakshit Matritwa Abhiyan provides facility of free health check-up and required treatment on _____ day of every month.
A) 1st
B) 30th
C) 9th
D) 15th
Answer: C) 9th

45) Which Oil company has successfully conducted a 'Proof of Concept' feasibility study on 'Zero-emission electric mobility'?
A) Oil India Ltd (OIL)
B) Reliance Industries Ltd (RIL)
C) Bharat Petroleum Corporation Ltd (BPCL)
D) Indian Oil Corporation Ltd (IOCL)
Answer: D) Indian Oil Corporation Ltd (IOCL)

46) Which one of the following statements is not correct?
A) India submitted a formal application for membership of the NSG in 2016.
B) India joined MTCR in 2016.
C) India proposed the Comprehensive Convention on International Terrorism in 1996.
D) The Common wealth Heads of Government Meeting (CHOGM) was held in 2016 at Malta.
Answer: D) The Common wealth Heads of Government Meeting (CHOGM) was held in 2016 at Malta.

47) Which company has signed an agreement with UNESCO to launch virtual reality content and 360 degree videos on Indian heritage sites?
A) Amazon
B) Samsung
C) Nokia
D) Sunstar
Answer: B) Samsung

48) Global Business Summit 2019 was held in ________.
A) New Delhi
B) Bengaluru
C) Jamnagar
D) Mumbai
Answer: A) New Delhi

49) In December 2017, SEBI tightened rating agency norms. The net worth requirement for rating agencies has now been increased from Rs 5 crore to ______.
A) Rs 15 crore
B) Rs 10 crore
C) Rs 25 crore
D) Rs 20 crore
Answer: C) Rs 25 crore

50) Which is the most peaceful country according to the 2015 Global Peace Index?
A) Austria
B) Iceland
C) New Zealand
D) Bhutan
Answer: B) Iceland

51) Recently, Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the 60-megawatt Tuirial Hydroelectric power project. The project is being constructed in which of the following state?
A) Assam
B) Meghalaya
C) Mizoram
D) Sikkim
Answer: C) Mizoram

53) The longest railway platform in India
A) Gorakhpur
B) Kanpur
C) Kathgodam
D) Amritsar
Answer: A) Gorakhpur

54) India had signed an Open Skies agreement with which country which will allow designated airlines of both signatory countries to operate freely?
A) Singapore
B) Japan
C) France
D) Russia
Answer: B) Japan

55) The Kochi-Muziris Biennale held in Kochi, Kerala is an exhibition of which of the following ?
A) Contemporary art
B) Old Malayalam movies
C) Kathakali dance
D) Kerala martial art of Kalaripayattu
Answer: A) Contemporary art

56) What is the name of the tropical cyclones in the China Sea?
A) Twister
B) Tornado
C) Typhoon
D) Hurricanes
Answer: C) Typhoon

57) Which one of the following statements about reusable space vehicle of ISRO is not correct?
A) The vehicle was initially boosted by a rocket that contained liquid fuel.
B) The space vehicle was launched from Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota in Andhra Pradesh.
C) The reusable launch vehicle climbed to a height of 65 km before automatically steering back for landing.
D) In June 2016, ISRO successfully launched India’s first reusable space vehicle.
Answer: D) In June 2016, ISRO successfully launched India’s first reusable space vehicle.

58) Russian Sukhoi 24 (SU-24) flight was shot down in November 2015 by
A) North Korea
B) Afghanistan
C) Turkey
D) Syria
Answer: C) Turkey

59) In 2020, India co-sponsored a security council resolution that calls for full, effective and meaningful participation of ______ personnel in peacekeeping operations.
A) nursing
B) women
C) medical
D) police
Answer: B) women

60) Which of the following company has launched secret Zuma Mission for United States government?
A) XCOR Aerospace
B) SpaceX
C) Boeing
D) Sierra Nevada Corporation
Answer: B) SpaceX

61) Which of these is not an Indian Food?
A) Tiramisu
B) Payasam
C) Phirni
D) Imarti
Answer: A) Tiramisu

62) The 'Kyoto Protocol' is an international treaty that commits State parties to reduction in
A) poverty
B) nuclear armaments
C) greenhouse gases emission
D) agricultural subsidy
Answer: C) greenhouse gases emission

63) Headquarters of International Gas Union (IGU) located in
A) Riyadh, Saudi Arabia
B) Geneva, Switzerland
C) Paris, France
D) Barcelona, Spain
Answer: D) Barcelona, Spain

64) What is an 'ante-dated' cheque?
A) one which bears a date earlier than the date of issue
B) A cheque issued without drawer's signature
C) A cheque which has completed threemonths from its date of issue
D) A cheque with only signature of the drawer
Answer: one which bears a date earlier than the date of issue

65) In which of the following States India's first Green Rail Corridor was recently launched
A) Himachal Pradesh
B) Karnataka
C) Tamil Nadu
D) Maharashtra
Answer: C) Tamil Nadu

66) Which institution is known as 'Soft Loan Window' of World Bank?
A) IMF
B) IDA
C) RBI
D) IDBI
Answer: B) IDA

67) Which  of  the  following  statements  about the  Trans-Pacific  Partnership  (TPP)  is  /are correct?
A) 1, 2 and 3
B) 2 and 3 only
C) 1 and 2 only
D) 1 only
Answer: C) 1 and 2 only

68) The first bank in India to introduce the Iris Scan Authentication feature for Aadhaar-based transactions is:
A) Vijaya Bank
B) Axis Bank
C) Andhra Bank
D) SBI
Answer: B) Axis Bank

69) Squadron Leader is one of the ranks of the Indian
A) Navy
B) Paramilitary Force
C) Army
D) Air Force
Answer: D) Air Force

70) The title of Persian translation of the Mahabharata is:___________.
A) Ayar Danish
B) Hasht Bahisht
C) Anwar-e-Suhaili
D) Razmanama
Answer: D) Razmanama

71) Which of the following country is not a member of SAARC?
A) Nepal
B) China
C) Afghanistan
D) Maldives
Answer: A) Nepal

72) Which country was designated as the major defence partner of USA in December, 2016?
A) Canada
B) Israel
C) United Kingdom
D) India
Answer: D) India

73) According to the ‘World Inequality Report 2018’, released by World Inequality Lab based in Paris, which of the following country has the Highest Income Inequality?
A) Bangladesh
B) China
C) India
D) Pakistan
Answer: C) India

74) Which one is not included in Non-Banking Financial Institutions (NBFIs)?
A) BOI
B) NABARD
C) SIDBI
D) EXIM
Answer: A) BOI

75) Which one of the following statements is not correct?
A) Food Safety and Standards Authority of India recommended to the Health Ministry to remove potassium bromate from the list of permissible food additives.
B) Potassium bromate is a neurotoxin.
C) Centre for Science and Environment in a recent study found that a number of commonly available brands of prepackaged breads tested positive for potassium bromate and potassium iodate.
D) The Union Government banned the use of potassium bromate as a food additive on the basisof the above recommendation.
Answer: B) Potassium bromate is a neurotoxin.

76) Money transfer through mobile is called __________.
A) IMPS
B) IFSC
C) IFS
D) ATM
Answer: A) IMPS

77) Which scheduling service is used to handle traffic with different priorities?
A) Qos Manager
B) Traffic management
C) QoS traffic scheduling
D) QoS Scheduler
Answer: C) QoS traffic scheduling

78) The World Braille Day is observed across the world every year on ______.
A) January 2
B) January 3
C) January 4
D) January 5
Answer: C) January 4

79) India hosted the 8th BRICS Summit during its Chairmanship which took place on 15-16 October 2016 in -
A) Bangalore
B) Mumbai
C) Goa
D) New Delhi
Answer: C) Goa

80) Salzburg Festival is held in which country?
A) Australia
B) Italy
C) Spain
D) Austria
Answer: D) Austria

81) Japan is called the 'Land of the rising sun' because
A) Sun always remains in the eastern part of the sky throughout the day in Japan
B) Japan being the Eastern most country in the world, it has  earliest sunrise
C) Sun rises there as soon as it sets
D) The rays of the sun get reflected from the waters of the sea and make the sunrise beautiful in Japan
Answer: B) Japan being the Eastern most country in the world, it has  earliest sunrise

82) Which of the following country to host the 11th BRICS Summit is scheduled for October 2019? 
A) Germany
B) South Africa
C) China
D) India
83) The ......... has created National Highways Investment Promotion Cell (NHIPC) for attracting domestic and foreign investment for highways projects.
A) SAIL
B) NTPC
C) TRAI
D) NHAI
Answer: D) NHAI

84) The longest railway line in the world connects _________
A) Trivandrum and Guwahati
B) New York and Seattle
C) Perth and Sydney
D) Leningrad and Vladivostok
Answer: D) Leningrad and Vladivostok

85)  What is child sex ratio for 1000 males as per census 2011? 
A) 927 females
B) 925 females
C)  919 females
D) 921 females
86) Which aircraft carrier was formally inducted into the Indian Navy by Prime Minister Narendra Modi in the year 2014?
A) INS Vikramaditya
B) INS Chakra
C) INS Viraat
D) INS Vikrant
Answer: A) INS Vikramaditya

87) Which country become the first to approve the sales of Lab-grown chicken meat by US based start-up "Just Eat"?
A) Philippines
B) Malaysia
C) Singapore
D) South Korea
Answer: C) Singapore

88) The flower with the world's largest bloom is _____.
A) Posidonia
B) Rafflesia arnoldii
C) Pando
D) Helianthus annuus
Answer: B) Rafflesia arnoldii

89) Name the longest river in India.
A) Godavari
B) Ganga
C) Brahmaputra
D) Krishna
Answer: B) Ganga

90) The Reserve Bank of India (RBI) proposed a four-tier regulatory framework for which type of financial institutions?
A) Foreign Banks
B) Payments Banks
C) NBFCs
D) Small Finance Banks
Answer: C) NBFCs

91) What is NOT right about Bangladesh’s flag?
A) The middle circle has a radius of one fifth of the length
B) It consists of a red circle in the middle
C) The length to width ratio of the rectangle is 4:3
D) It has a green background
Answer: C) The length to width ratio of the rectangle is 4:3

92) Name the country whose currency is not called
A) Pakistan
B) Myanmar
C) Nepal
D) Sri Lanka
Answer: B) Myanmar

93) Which country built the Bird's Nest Stadium for 2008 Summer Olympics?
A) Brazil
B) China
C) Australia
D) Germany
Answer: B) China

94) In 2015, which auto manufacturer manipulated emissions testing data leading to the resignation of its CEO Martin Winterkorn?
A) Toyota
B) General Motors
C) Volkswagen
D) Ford
Answer: C) Volkswagen

95) The famous camel trading event is a part of this annual fair.
A) Udaipur Mela
B) Thar Mela
C) Kumbh Mela
D) Pushkar Mela
Answer: D) Pushkar Mela

96) Who among the following is the executive head of state in India?
A) President
B) Cabinet Secretary
C) Finance Secretary
D) Prime Minister
Answer: A) President

97) With which of its neighbouring country India has Kalapani territorial dispute?
A) Nepal
B) Bangladesh
C) Pakistan
D) Sri Lanka
Answer: A) Nepal

98) ......... solution is used to treat bee sting.
A) Vinegar
B) Baking soda
C) Milk
D) Lemon juice
Answer: B) Baking soda

99) Where will be the Jai Bhawani women's cooperative textile mill (Asia's first Solar Power-Enabled Textile Mill) set up?
A) Bengaluru
B) Chennai
C) Kanpur
D) Maharashtra
Answer: D) Maharashtra

100) IRDAI has directed all third-party insurance companies to include vehicle insurance policies cover to vehicle owners-drivers of all vehicles (two-wheelers, three-wheelers, passenger vehicles and commercial vehicles) for an additional premium of- 
A) Rs 1000
B) Rs 750
C) Rs 500
D) Rs 10000
Answer: B) Rs 750

General Knowledge: Also Read:
Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 17 Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 17 Reviewed by SSC NOTES on July 13, 2022 Rating: 5
Powered by Blogger.