Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 14

Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 11


Dear Aspirants , Here we are sharing Basic General Knowledge Question and Answers mcq to you all which will be helpful for various competitive Exams i.e. SSC CGL, CHSL, MTS, Bank Exam, Railway Exam, RRB, Insurance exams, SBI PO, Clerks and IBPS CWE, UPSC, IAS Civils, Mains, etc. For your preparation or enhance your skills in subject of this particular category very helpful to you. All the Best. 




1) Which of the following event organised to mark Diwali celebrations, has entered Guinness Book of World Records in 2018?
A) HarHarGange Deepostav
B) Ayodhya Deepostav
C) Gange Deepostav
D) Varanasi Deepostav
Answer: B) Ayodhya Deepostav

2) What form of Shiva is most prominent in the Brihadeshvara Temple built by the Chola dynasty?
A) Tripurantaka
B) Rudra
C) Bhairava
D) Harihara
Answer: A) Tripurantaka

3) India is the largest producer and consumer of
A) All of the mentioned
B) Sugar
C) Pulses
D) Tea
Answer: C) Pulses

4) During what stage of photosynthesis is O2 produced?
A) Photosystem 2
B) Photosystem 1
C) Both A & B
D) None of the above
Answer: C) Both A & B

5) Which High Court has ordered a ban over online sale of medicines across India?
A) Mumbai
B) Delhi
C) Hyderabad
D) Kolkata
Answer: B) Delhi

6) Who appointed as Chief Economist of the International Monetary Fund (IMF)?
A) Fadnavis
B) Harinath
C) Gita Gopinath
D) Sabarval
Answer: C) Gita Gopinath

7) What are names of two missions to be launched by NASA to explore the ionosphere?
A) BOLD and BRIGHT
B) SILVER and LOGO
C) LEO and GLOBE
D) GOLD and ICON
Answer: D) GOLD and ICON

8) KYC norms for e-wallets made mandatory from
A) March 1
B) April 1
C) March 31
D) May 1
Answer: A) March 1

9) Which is first city in the world to get its own Microsoft font in 2017 ?
A) Iran
B) India
C) Dubai
D) Iraq
Answer: C) Dubai

10) Which railway station became the first of South Central Railway zone to hoist a tricolour flag (100ft)?
A) Secunderabad
B) Panaji
C) Chennai
D) Bengaluru
Answer: A) Secunderabad

11) First generation of computer was based on which technology?
A) Transistor
B) LSI
C) Vaccum Tube
D) VLSI
Answer: C) Vaccum Tube

12) Who is the first richest person in India?
A) Mukesh Ambani
B) Lakshmi Mittal
C) Dilip Shangvi
D) Azim Premji
Answer: A) Mukesh Ambani

14) In which state president rule has been imposed in 2018 December?
A) Delhi
B) Telangana
C) Jammu & Kashmir
D) Haryana
Answer: C) Jammu & Kashmir

15) Dakshayani, which is in news recently, is a/an
A) Animal
B) River
C) Train
D) Plant
Answer: A) Animal

16) The state tree of Haryana is ............
A) Mango
B) Peepal
C) Neem
D) Guava
Answer: B) Peepal

18) The Union Cabinet has approved the export of which missile system of India?
A) Prithvi
B) Akash
C) Amogha
D) Nag
Answer: B) Akash

19) Which country is set to register
A) India
B) Bangladesh
C) Pakistan
D) Nepal
Answer: C) Pakistan

20) Which state govt recently declared Monkeys as vermin?
A) Gujarat
B) Uttar Pradesh
C) Uttarakhand
D) Himachal Pradesh
Answer: D) Himachal Pradesh

21) Who was the exponent of Yog Darshan?
A) Jaimini
B) Patanjali
C) Gautam
D) Shankaracharya
Answer: B) Patanjali

22) Which of the following Gods are also known as Lokapalas or the Guardians of the Universe?
A) Yama, Shiva, Kubera and Indra
B) Yama, Indra, Varuna and Kubera
C) Indra,Varuna, Yama and Brahma
D) Indra, Varuna, Skanda and Kubera
Answer: B) Yama, Indra, Varuna and Kubera

23) Which of the folowing substances related to Dandi March Protestant ?
A) Salt
B) Pepper
C) Sugar
D) Water
Answer: A) Salt

24) Which Indian economist is the recipient of the "Yaswantrao Chavan National Award 2018"?
A) Urjit Patel
B) Manmohan SIngh
C) Raghuram Rajan
D) Gita Gopinath
Answer: C) Raghuram Rajan

25) What was National Highway 66 (
A) NH5
B) NH2
C) NH8
D) NH 17
Answer: D) NH 17

26) The term fourth estate is used in reference to
A) Parliament
B) The Press and newspaper
C) Judiciary
D) The executive
Answer: B) The Press and newspaper

27) Which is the longest national highway in India?
A) NH­5
B) NH­44
C) NH­10
D) NH­4
Answer: B) NH­44

28) Lok Adalat is one of the alternative dispute redressal mechanisms, it is a forum where disputes/cases pending in the court of law or at pre-litigation stage are settled/ compromised amicably. What is the minimum charge to file a case in a Lok Adalat? 
A)  Rs 05
B) no court fee
C)  Rs 10
D)  Rs 50
Answer: B) no court fee

29) In DASD, what is the full form of 'A' ?
A) Arithmetic
B) Access
C) Accessible
D) Around
Answer: B) Access

30) Which country have the most population of tigers in the world?
A) USA
B) Nepal
C) Russia
D) India
Answer: D) India

31) The 8th World CSR Congress 2019 in?
A) Pune
B) Mumbai
C) Hyderabad
D) Kolkata
Answer: B) Mumbai

32) What is LB Shastri’s memorial?
A) Bapughat
B) Vijayghat
C) None of the above
D) Veerghat
Answer: B) Vijayghat

33) Which country recently overtook Saudi Arabia as India's top oil supplier?
A) Iraq
B) Kuwait
C) United Arab Emirates
D) Oman
Answer: A) Iraq

34) Project-75 India, sometimes seen in news, is associated with which Indian armed force?
A) Indian Army
B) Indian Air Force
C) Indian Navy
D) Indian Coast Guard
Answer: C) Indian Navy

35) Service tax was introduced in India in the year :
A) 1992
B) 1993
C) 1994
D) 1991
Answer: C) 1994

36) Who becomes 1st player to win all 3 top ICC Awards?
A) Rohit Sharma
B) Virat Kohli
C) Shaun Marsh
D) M S Dhoni
Answer: B) Virat Kohli

37) Which of the following Neolithic sites gives evidence of trough residence?
A) Brahmagiri
B) Maski
C) Burzahom
D) Chirand
Answer: C) Burzahom

38) Which airport is the busiest airport in the world?
A) Dubai
B) Newyork
C) London
D) Hyderabad
Answer: A) Dubai

39) India's rank in 2018 Oxfam World Inequality Index-
A) 133
B) 147
C) 127
D) 157
Answer: B) 147

40) Where is it legal to tie up your boat?
A) to a safe water marker
B) to a lighted buoy
C) to a non-lateral marker
D) to a mooring buoy
Answer: D) to a mooring buoy

41) Who has been given the additional charge of Defence Ministry after Manohar Parrikar resigned from the same post in March, 2017 ?
A) Nitin Gadkari
B) Arun Jaitley
C) Narendra Modi
D) Rajnath Singh
Answer: B) Arun Jaitley

42) Which institution releases the ‘India Innovation Index’?
A) RBI
B) ISRO
C) NITI Aayog
D) DRDO
Answer: C) NITI Aayog

43) Which startup acquired Google's satellite imaging business in 2017 ?
A) UrtheCast
B) Planet Labs
C) PlanetiQ
D) NovaWurks
Answer: B) Planet Labs

44) New MD & CEO of Corporation Bank?
A) VR Lalithambika
B) Anil Kumar Chaudhary
C) Jai Kumar Garg
D) Jaya Pradha
Answer: C) Jai Kumar Garg

46) ISRO has successfully launches 104 satellites in a single flight from?
A) Sriharikota
B) Chandipur
C) Bangalore
D) Ahmedabad
Answer: A) Sriharikota

47) CSMRS
A) None
B) The Central Soil and Material Research Station
C) Central & State Ministry for Road Safety
D) The Central Soil & Mining Research Station
Answer: B) The Central Soil and Material Research Station

48) The world's most liveable city 2018?
A) Melbourne
B) Damascus
C) Vienna
D) Dhaka
Answer: C) Vienna

49) Which of the following countries had the highest number of new born babies on first day of 2020?
A) India
B) Pakistan
C) China
D) USA
Answer: A) India

50) Which country’s Mars Digger probe named the ‘Mole’ was declared dead recently?
A) USA
B) UAE
C) Israel
D) China
Answer: A) USA

51) Which country recently unveiled the world's first underground hotel?
A) China
B) Malaysia
C) Japan
D) Dubai
Answer: A) China

52) Based on which occasion every year on 3 May National film awards are presented ?
A) Dada Sheb Falkhe Jayanthi
B) Raja Harishchandra release date
C) Dada saheb Falke Vardhanti
D) Aalam Ara release date
Answer: B) Raja Harishchandra release date

53) Who of the following operated the first regular trade union in India?
A) N.M. Joshi
B) M.N. Lokhande
C) V.P. Wadia
D) Shashipad Banerjee
Answer: C) V.P. Wadia

54) Lady Tata Memorial Awards are given for research in 
A) Environmental Protection
B) Tuberculosis
C) Biodiversity
D) Leukaemia
Answer: D) Leukaemia

55) Which is an example of an expressed power congress holds?
A) None of the above
B) Both A & B
C) declaring war
D) maintaining an army
Answer: B) Both A & B

56) Which is the largest coal producing country in the World?
A) New-zealand
B) India
C) Russia
D) China
Answer: D) China

57) The 13th G20 Summit 2018 held in?
A) India
B) Japan
C) None of the above
D) Argentina
Answer: D) Argentina

58) Which works are protected by copyright?
A) Names
B) Procedures
C) Ideas
D) Architectural works
Answer: D) Architectural works

60) Which  country  signed  a  Memorandum  of Understanding with India for promoting the production  of  Pigeon  peas/Tur  and  other pulses in July 2016?
A) South Africa
B) Egypt
C) Syria
D) Mozambique
Answer: D) Mozambique

61) Which country is now the 2nd largest consumer and importer of the LPG in the world?
A) India
B) USA
C) Japan
D) China
Answer: A) India

62) Which of the following indicates the circle of the Saranath Pillar?
A) Religion
B) Revolution
C) Progress
D) Law
Answer: C) Progress

63) Which year has been set as goal for completing the Mumbai-Ahmedabad bullet train project operated with the help of Japan?
A) 2024
B) 2023
C) 2022
D) 2025
Answer: B) 2023

64) Which Bank has opened 9 SmartUp Zones in Bengaluru, Karnataka?
A) Axis Bank
B) SBI Bank
C) Karnataka Bank
D) HDFC Bank
Answer: D) HDFC Bank

65) Nord Stream 2 pipeline, which was making news recently, passes through which Sea?
A) Baltic Sea
B) Red Sea
C) East China Sea
D) Caspian Sea
Answer: A) Baltic Sea

67) When did India celebrated its first Labor Day?
A) 1949
B) 1923
C) 1912
D) 1953
Answer: B) 1923

68) Which sanctuary is famous for endangered Estuarine Crocodiles conservation in India?
A) Indira Gandhi Wildlife Sanctuary
B) Dandeli Wildlife Sanctuary, Karnataka
C) Chinnar Wildlife Sanctuary, Kerala
D) Bhitarkanika Wildlife Sanctuary, Odisha
Answer: D) Bhitarkanika Wildlife Sanctuary, Odisha

70) Which state declared best state for active participation in Swasth Bharat Yatra?
A) Telangana
B) Tamilnadu
C) Uttar Pradesh
D) Karnataka
Answer: B) Tamilnadu

71) In which of the following state its first mega food park was inaugurated?
A) Karnataka
B) Telangana
C) Punjab
D) Gujarat
Answer: D) Gujarat

72) Which port is located at the northern end of the Panama Canal?
A) Miraflores
B) Panama
C) Colone
D) Gatun
Answer: C) Colone

73) Which among the following is national water animal of India?
A) Crocodile
B) Gangetic Dolphin
C) Alligator
D) Turtle
Answer: B) Gangetic Dolphin

74) Foliated rocks are distinguished by
A) colors
B) names
C) layers
D) minerals
Answer: C) layers

75) Which among the following writs is issued to quash the order of a Court or Tribunal?
A) Certiorari
B) Prohibition
C) Quo Warranto
D) Mandamus
Answer: A) Certiorari

76) When was the PIN Code (Postal Index Code) introduced in India?
A) 1972
B) 1969
C) 1963
D) 1949
Answer: A) 1972

77) Which country has launched the longest bullet train line covering a distance of 2252 kilometers in January, 2017?
A) Myanmar
B) China
C) Afghanistan
D) Japan
Answer: B) China

78) Privately owned businesses are common in which type of economy?
A) Planned economies
B) Gift economies
C) Socialist economies
D) Capitalist economies
Answer: D) Capitalist economies

79) Farsightedness is more properly called
A) Myopia
B) Diabetes mellitus
C) Retinal detachment
D) Hyperopia
Answer: D) Hyperopia

80) How much per cent of th e Indian population h ave access tointernet in India in 2015?
A) 20 percent
B) 29 percent
C) 23 percent
D) 26 percent
Answer: D) 26 percent

81) In 2015, which of the following banks was the first bank to tie up with Indian Railways to sell rail tickets through their website?
A) HDFC Bank
B) SBI
C) ICICI Bank
D) Axis Bank
Answer: C) ICICI Bank

82) The multinational maritime exercise AMAN-19 was conducted in which country?
A) India
B) China
C) Pakistan
D) Japan
Answer: C) Pakistan

83) What is the primary purpose of the Supremacy Clause?
A) to outline why some powers must be implied rather than detailed
B) it has the power to divide the state and national governments
C) None of the above
D) to explain why state and federal powers are always kept equal
Answer: B) it has the power to divide the state and national governments

85) 'New Horizons' spacecraft was launched by NASA to study which of the following planet ?
A) Venus
B) Earth
C) Mercury
D) Pluto
Answer: D) Pluto

86) Who is the new president of News Broadcasters Association (NBA) for 2017-18 ?
A) Rajat Sharma
B) Barun Das
C) Ashok Venkatramani
D) K. V. L Narayan Rao
Answer: A) Rajat Sharma

87) In which year did Kyoto Protocol came into force?
A) 2006
B) 2004
C) 2005
D) 2007
Answer: C) 2005

88) The WHO has launched new Global Influenza Strategy for?
A) 2019 - 2022
B) 2022 - 2025
C) 2019 - 2025
D) 2019 - 2030
Answer: D) 2019 - 2030

89) The ______ in China is the world’s longest man-made waterway
A) Kiel Canal
B) Corinth Canal
C) Grand Canal
D) Suzhou Canal
Answer: C) Grand Canal

90) Resistivity of a wire depends on 
A) Length
B) All of above
C) Material
D) Area of cross section
Answer: C) Material

91) Which of these following missiles is made by together India and Russia?
A) Akash
B) Brahmas
C) Prudhvi
D) Agni
92) Quality of a musical note depends on
A) Velocity of sound in the medium
B) Fundamental frequency
C) Harmonics present
D) Amplitude of the wave
Answer: C) Harmonics present

93) The Headquarter of The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is located in?
A) Beijing
B) Xinijiang
C) Hong Kong
D) Shanghai
Answer: A) Beijing

94) Which IIT has launched an exclusive incubator "Fabless Chip Design Incubator"(FabCI) to boost chip design?
A) IIT Kanpur
B) IIT Hyderabad
C) IIT Madras
D) IIT Mumbai
Answer: B) IIT Hyderabad

95) How many members are present in the Sri Lankan parliament?
A) 210
B) 225
C) 215
D) 232
Answer: B) 225

96) Which country has been started world's first carbon capture plant in October 2017?
A) China
B) Japan
C) Italy
D) Iceland
Answer: D) Iceland

97) When was Postal Index Number (PIN) or PIN Code introduced in India?
A) 1971
B) 1972
C) 1974
D) 1973
Answer: B) 1972

98) The term central nervous system refers to the
A) autonomic and peripheral nervous systems
B) brain and cranial nerves
C) brain, spinal cord, and cranial nerves
D) brain and spinal cord
Answer: D) brain and spinal cord

99) Who has been appointed by Flipkart as an in-charge of the newly acquired e-Bay India business ?
A) Rajeev Kumar
B) Anil Goteti
C) Kalyan Krishnamurthy
D) S Aparna
Answer: B) Anil Goteti

100) Who has appointed as Chairman of Ordnance Factory Board ?
A) Rami Malek
B) Saurabh kumar
C) Bhargav
D) Hemanth
Answer: B) Saurabh kumar

General Knowledge: Also Read:
Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 14 Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 14 Reviewed by SSC NOTES on July 13, 2022 Rating: 5
Powered by Blogger.