Reasoning & Aptitude Multiple Choice Question and Answers Set 4

Reasoning & Aptitude Multiple Choice Question and Answers Set 4


Dear Aspirants , Here we are sharing Reasoning & Aptitude Multiple Choice Question and Answers mcq to you all which will be helpful for various competitive Exams i.e. SSC CGL, CHSL, MTS, Bank Exam, Railway Exam, RRB, Insurance exams, SBI PO, Clerks and IBPS CWE, UPSC, IAS Civils, Mains, entrance exams and other various type of exams etc. For your preparation or enhance your skills in subject of this particular category very helpful to you. All the Best. 

1)  The percentage increase in the area of a rectangle, if each of its sides is increased by 20%
A) 22%
B) 44%
C) 55%
D) 33%
Answer: B) 44%

2) What will be the day of the week 15th August, 2010?
A) Saturday
B) Wednesday
C) Sunday
D) Monday
Answer: C) Sunday

3) Find the wrong number in the series.
3, 8, 15, 24, 34, 48, 63
A) 48
B) 24
C) 15
D) 34
Answer: D) 34

4) The average weight of a class of 24 students is 35 kg. If the weight of the teacher be included, the average rises by 400 g. The weight of the teacher is : 
A) 47 kg
B) 45 kg
C) 48 kg
D) 46 kg
Answer: B) 45 kg

5) A certain sum of money amounts to Rs 1008 in 2 years and to Rs 1164 in 3 ½  years. Find the sum and the rate of interest.
A) 800, 19%
B) 800, 14%
C) 800, 13%
D) 800, 12%
Answer: C) 800, 13%

7) A committee of 5 persons is to be formed from 6 men and 4 women. In how many ways can this be done when at least 2 women are included ?
A) 200
B) 186
C) 196
D) 190
Answer: B) 186

8) What was the day of the week on 17th June, 1998 ?
A) Wednesday
B) Tuesday
C) Friday
D) Monday
Answer: A) Wednesday

9) If Z= 2197 and R= 729. How would J be written in that code?
A) 125
B) 124
C) 216
D) 512
Answer: A) 125

11) Pointing out to a lady, a girl said, "She is the daughter-in-law of the grandmother of my father's only son." How is the lady related to the girl ?
A) Sister-in-law
B) Can't be determined
C) Aunt
D) Mother
Answer: B) Can't be determined

12) How many pairs of letters in the word 'CHAIRS' have as many letters between them in the word as in the alphabet? 
A) 4
B) 3
C) 2
D) 1
Answer: C) 2

13) 45% of 750  -  25% of 480 = ?
 
A) 217.50
B) 337.50
C) 120
D) 376.21
Answer: A) 217.50

14) A tank is 25m long 12m wide and 6m deep. The cost of plastering its walls and bottom at 75 paise per sq m is
A) Rs. 458
B) Rs. 258
C) Rs. 558
D) Rs. 358
Answer: C) Rs. 558

15)  If log 2 = 0.30103, Find the number of digits in 2
A) 19
B) 23
C) 17
D) 25
Answer: C) 17

16) P is the brother of Q and R. S is R's mother. T is P's father. Which of the following statements cannot be definitely true ? 
A) S is P's mother
B) P is S's son
C) T is Q's father
D) Q is T's son
Answer: D) Q is T's son

17) The average temperature for Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday was 48 degrees and for Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday was 46 degrees. If the temperature on Monday was 42 degrees. Find the temperature on Friday ?
A) 36
B) 34
C) 40
D) 38
Answer: B) 34

18) A thief is noticed by a policeman from a distance of 200 m. The thief starts running and the policeman chases him. The thief and the policeman run at the rate of 10 km and 11 km per hour respectively. What is the distance between them after 6 minutes?
A) 150 m
B) 190 m
C) 200 m
D) 100 m
Answer: D) 100 m

19) A mixture contains alcohol and water in the ratio 4 : 3. If 5 liters of water is added to the mixture, the ratio becomes 4: 5. Find the quantity of alcohol in the given mixture.
A) 12
B) 18
C) 10
D) 15
Answer: C) 10

20) A sum of Rs. 427 is to be divided among A, B and C such that 3 times A’s share, 4 tunes B’s share and 7 times C’s share are all equal. The share of C is :
A) 140
B) 84
C) 196
D) 240
Answer: B) 84

21) In a class, 30% of the students offered English, 20% offered Hindi and 10% offered both. If a student is selected at random, what is the probability that he. has offered English or Hindi ?
A) 3/4
B) 1/2
C) 2/5
D) 4/5
Answer: C) 2/5

22) If log 27 = 1.431, then the value of log 9 is
A) 0.754
B) 0.854
C) 0.954
D) 0.654
Answer: C) 0.954

23) Gaurav spends 30% of his monthly income on food articles, 40% of the remaining on conveyance and clothes and saves 50% of the remaining. If his monthly salary is Rs. 18,400, how much money does he save every month ?
A) 6789
B) 3864
C) 5849
D) 4903
Answer: B) 3864

24) Find out the wrong number in the series.
7, 8, 18, 57, 228, 1165, 6996
A) 57
B) 8
C) 228
D) 18
Answer: C) 228

25) The product of two numbers is 2028 and their H.C.F. is 13. The number of such pairs is:
A) 4
B) 3
C) 1
D) 2
Answer: D) 2

26) A housewife saved Rs. 2.50 in buying an item on sale. If she spent Rs. 25 for the item, approximately how much percent she saved in the transaction ?
A) 11
B) 10
C) 9
D) 8
Answer: C) 9

27) All windows are doors. No door is wall
Conclusions:
1. No window is wall
2. No Wall is door
A) Only 1 follows
B) Both 1 and 2 follow
C) Either 1 or 2 follows
D) Only 2 follows
Answer: B) Both 1 and 2 follow

28) A bag contains 6 black and 8 white balls. One ball is drawn at random. What is the probability that the ball drawn is white?
A) 1/8
B) 3/4
C) 4/7
D) 3/7
Answer: C) 4/7

29) The speed of a car increases by 2 kms after every one hour. If the distance travelling in the first one hour was 35 kms. what was the total distance travelled in 12 hours?
A) 456 kms
B) 556 kms
C) 482 kms
D) 552 kms
Answer: D) 552 kms

30) 50 men took a dip in a water tank 40 m long and 20 m broad on a religious day. If the average displacement of water by a man is 4 cu.m , then the rise in the water level in the tank will be:
A) 20 cm
B) 35 cm
C) 50 cm
D) 25 cm
Answer: D) 25 cm

31) How much time will take for an amount of Rs. 450 to yield Rs. 81 as interest at 4.5% per annum of simple interest  ?
A) 4 years
B) 3.5 years
C) 2 years
D) 2.5 years
Answer: A) 4 years

32) A and B are partners in a business. A contributes 1/4 of the capital for 15 months and B received 2/3 of the profit. For how long B's money was used ?
A) 12 months
B) 6 months
C) 3 months
D) 10 months
Answer: D) 10 months

34) At what time between 7 and 8 o'clock will the hands of a clock be in the same straight line but,not together?
A) (5 + 5/11 )min past 7
B) (6 + 5/11) min past 7
C) 8
D) 7
Answer: A) (5 + 5/11 )min past 7

35) 405 sweets were distributed equally among children in such a way that the number of sweets received by each child is 20% of the total number of children. How many sweets did each child recieve ?
A) 10
B) 11
C) 9
D) 12
Answer: C) 9

36) Aman started a business investing Rs. 70,000. Rakhi  joined him after six months with an amount of Rs. 1,05,000 and Sagar joined them with Rs. 1.4 lakhs after another six months. The amount of profit earned should be distributed in what ratio among Aman, Rakhi and Sagar respectively, 3 years after Aman started the business ?
A) 12 : 17 : 18
B) 11 : 13 : 17
C) 12 : 15 :16
D) 11 : 13 : 15
Answer: C) 12 : 15 :16

37) A milkman purchases the milk at Rs. x per litre and sells it at Rs. 2x per litre still he mixes 2 litres water with every 6 litres of pure milk. What is the profit percentage?
A) 100%
B) 116%
C) 60%
D) 166.66%
Answer: D) 166.66%

38) Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at most two heads?
A) 1/2
B) 7/8
C) 1/4
D) 3/4
Answer: B) 7/8

39) How many arrangements can be made out of the letters of the word COMMITTEE, taken all at a time, such that the four vowels do not come together?
A) 43200
B) 1260
C) 45360
D) 216
Answer: A) 43200

40) If the following five names which name will come  in the last in a telephone directory ?
a) Mahinder  b) Mahender  c) Mahindra  d) Mahendra  e) Mohinder
A) Mahender
B) Mohinder
C) Mahinder
D) Mahindra
Answer: B) Mohinder

41) How many weekends in a year?
A) 104
B) 103
C) 53
D) 52
Answer: D) 52

43) The product of two numbers is 9375 and the quotient, when the larger one is divided by the smaller, is 15. The sum of the numbers is :
A) 300
B) 100
C) 200
D) 400
Answer: D) 400

44) Find compound interest on Rs. 8000 at 15% per annum for 2 years 4 months, compounded annually
A) 3109
B) 2109
C) 4109
D) 6109
Answer: A) 3109

45) In an election only two candidates contested 20% of the voters did not vote and 120 votes were declared as invalid. The winner got 200 votes more than his opponent  thus he secured 41% votes of the total voters on the voter list. Percentage votes of the defeated candidate out of the total votes casted is:
A) 38%
B) 45%
C) 41%
D) 47.5%
Answer: B) 45%

47) A fires 5 shots to B's 3 but A kills only once in 3 shots while B kills once in 2 shots. When B has missed 27 times, A has killed :
A) 72 birds
B) 60 birds
C) 90 birds
D) 30 birds
Answer: D) 30 birds

48) Find out the wrong number in the given sequence of numbers.
52, 51, 48, 43, 34, 27, 16
A) 27
B) 48
C) 34
D) 43
Answer: C) 34

49) A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is ?
A) 45 kmph
B) 50 kmph
C) 25 kmph
D) 30 kmph
Answer: B) 50 kmph

50) An accurate clock shows 8 o'clock in the morning. Through how may degrees will the hour hand rotate when the clock shows 2 o'clock in the afternoon?
A) 360
B) 90
C) 60
D) 180
Answer: D) 180

51) A number is decreased by 10% and then increased by 10%.  The number so obtained is 10 less than the original number. What was the oiginal number ? 
A) 3000
B) 1000
C) 4000
D) 2000
Answer: B) 1000

52) C L R T B Q S M A P D I  N F J K G Y X
Four of the following  five are alike in a certain way and so form group. Which is the one that does not belong to the group?
1. LBT     2.IJF    3. PID    4. BMS
A) LBT
B) IJF
C) PID
D) BMS
Answer: C) PID

53) Cost of 3 cricket balls = cost of 2 pairs of leg pads. 
Cost of 3 pairs of leg pads = cost of 2 pairs of gloves.
Cost of 3 pairs of gloves = cost of 2 cricket bats.
If a cricket bat costs Rs 54, what is the cost of a cricket ball. 
A) Rs 14
B) Rs 12
C) Rs 16
D) Rs 18
Answer: C) Rs 16

54) What percent of 7.2 kg is 18 gms ?
A) .75%
B) .25%
C) .5%
D) 1%
Answer: B) .25%

55) In a zoo, there are rabbits and pigeons. If heads are counted, there are 340 heads and if legs are counted there are 1060 legs.How many pigeons are there?
A) 170
B) 120
C) 150
D) 180
Answer: C) 150

56) How many kilograms of sugar costing Rs. 9 per kg must be mixed with 27 kg of sugar costing Rs. 7 per Kg so that there may be a gain of 10 % by selling the mixture at Rs. 9.24 per Kg ?
A) 63 Kg
B) 54 Kg
C) 36 Kg
D) 42 Kg
Answer: A) 63 Kg

57) If 6th March, 2005 is Monday, what was the day of the week on 6th March, 2004?
A) Wednesday
B) Tuesday
C) Sunday
D) Saturday
Answer: C) Sunday

58) What is the probability of getting a sum 9 from two throws of a dice?
A) 1/9
B) 1/2
C) 3/4
D) 2/9
Answer: A) 1/9

59) (A)  '134' means 'you are well';
(B)  '758' means 'they go home';
(C)  '839' means 'we are home';
Which of the statements can be dispensed with while answering the above question?
A) A only
B) B only
C) B or C only
D) A or C only
60) A college has 10 basketball players. A 5-member team and a captain will be selected out of these 10 players. How many different selections can be made?
A) 1250
B) 1260
C) 1400
D) 1600
Answer: B) 1260

61) Sam ranked 9th from the top and 38th from the bottom in a class. How many students are there in the class ?
A) 47
B) 46
C) 48
D) 45
Answer: B) 46

62) The L.C.M of two numbers is 495 and their H.C.F is 5. If the sum of the numbers is 100, then their difference is 
A) 90
B) 46
C) 10
D) 70
Answer: C) 10

63) A man walked diagonally across a square lot. Approximately, what was the percent saved by not walking along the edges?
A) 30
B) 60
C) 50
D) 40
Answer: A) 30

64) In how many ways can a group of 5 men and 2 women be made out of a total of 7 men and 3 women?
A) 135
B) 64
C) 63
D) 125
Answer: C) 63

65) One Word substitute :
Extreme old age when a man behaves like a fool
A) Superannuation
B) Senility
C) Imbecility
D) Dotage
Answer: D) Dotage

66) A,B,C together can do a piece of work in 10 days.All the three started workingat it together and after 4 days,A left.Then,B and C together completed the work in 10 more days.In how many days can complete a work alone ?
A) 24
B) 23
C) 21
D) 25
Answer: D) 25

67) Find the compound interest on Rs. 16,000 at 20% per annum for 9 months, compounded quarterly
A) 2622
B) 2722
C) 2422
D) 2522
Answer: D) 2522

68) In a certain code language,
(A) ‘pit dar na’ means ‘you are good’
(B) ‘dar tok pa’ means ‘good and bad’
(C) ‘tim na tok’ means 'they are bad’
In that language, which word stands for 'they' ?
A) tok
B) pit
C) tim
D) na
Answer: C) tim

69) If books bought at prices ranging from Rs. 200 to Rs. 350 are sold at prices ranging from Rs. 300 to Rs. 425, what is the greatest possible profit that might be made in selling eight books ?
A) 1800
B) 1200
C) none of these
D) 600
Answer: A) 1800

70) Two trains A and B start simultaneously in the opposite direction from two points P and Q and arrive at their destinations 16 and 9 hours respectively after their meeting each other. At what speed does the second train B travel if the first train travels at 120 km/h
A) None of these
B) 160 km/h
C) 67.5 km/h
D) 90 km/h
Answer: B) 160 km/h

71) In a 1 km race, A beats B by 28 meters in 7sec. Find A's time over the course?
A) 3min,4sec
B) 5min,4sec
C) 2min,3sec
D) 4min,3sec
Answer: D) 4min,3sec

72) K is 40 m South-West of L. If M is 40 m South-East of L, then M is in which direction of K?
A) South
B) West
C) East
D) North-East
Answer: C) East

73) Coding-Decoding
If Pour is wrtten as 4156
Then what is the code for PEARL= ?
A) 4962@
B) 429@6
C) 4926@
D) 4692@
Answer: C) 4926@

74) Find the odd man out.
253, 136, 352, 324, 631, 244
A) 136
B) 352
C) 324
D) 631
Answer: C) 324

75) L.C.M of two prime numbers x and y (x>y) is 161. The value of 3y-x is :
A) 2
B) -1
C) -2
D) 1
Answer: C) -2

76) Find compound interest on Rs. 7500 at 4% per annum for 2 years, compounded annually.
A) 912
B) 712
C) 812
D) 612
Answer: D) 612

77) (i) In a family of six persons A, B, C, D, E and F, there are two married couples. 
(ii) D is grandmother of A and mother of B. 
(iii) C is wife of B and mother of F. 
(iv) F is the grand daughter of E.  
Who among the following is one of the couples ? 
A) none of these
B) CD
C) DE
D) EB
Answer: A) none of these

78) Find the odd one out ?
Hawk ,  Parrot ,  Owl ,  Eagle
A) Eagle
B) Owl
C) Hawk
D) Parrot
Answer: D) Parrot

80) Introducing a man, a woman said, 'He is the only son of my mother's mother." How is the woman related to the man ?  
A) Mother
B) Niece
C) Aunt
D) Sister
Answer: B) Niece

81) Which alphabet replaces the question mark ?
63
A) B
B) C
C) D
D) A
Answer: B) C

82) The total age of A and B is 12 years more than the total age of B and C. C is how many years younger than A ?
A) 12
B) 14
C) 15
D) 13
Answer: A) 12

83) Q is the brother of R;
P is the sister of Q;
T is the brother of S;
S is the daughter of R.
Who are the cousins of Q ? 
A) P and T
B) Q and T
C) R and P
D) S and T
Answer: D) S and T

84) The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangle is 5 : 1. If the area of the rectangle is 216 sq. cm, what is the length of the rectangle?
A) 20
B) 16
C) 18
D) 22
Answer: C) 18

85) Find the Odd One Out?
4, 6, 12, 30, 81, 315.
A) 315
B) 6
C) 12
D) 81
Answer: D) 81

86) If the radius of a circle is decreased by 50%, find the percentage decrease in its area.
A) 85%
B) 65%
C) 55%
D) 75%
Answer: D) 75%

87) A sum of money lent at compound interest for 2 years at 20% per annum would fetch Rs.482 more, if the interest was payable half yearly than if it was payable annually . The sum is
A) 40000
B) 10000
C) 50000
D) 20000
Answer: D) 20000

88) At what time between 9 and 10 o'clock will the hands of a watch be together?
A) (49 + 3/11) min past 11
B) (45 +1/11) min past 9
C) (45 +7/11) min past 11
D) (49 +1/11) min past 9
Answer: D) (49 +1/11) min past 9

89) 26 january 1950 which day of the week?
A) Thursday
B) Wednesday
C) Tuesday
D) Monday
Answer: A) Thursday

90) Fumble is to Finesse as Malign is to
A) Slander
B) Assurance
C) Criticize
D) Extol
Answer: D) Extol

91) Find the compound interest on Rs. 10,000 in 2 years at 4% per annum, the interest being compounded half-yearly.
A) 524.32
B) 724.32
C) 824.32
D) 624.32
Answer: C) 824.32

92) What is the place value of 6 in 64?
A) 60
B) 10
C) 6
D) 64
Answer: A) 60

95) The product of two numbers is 4107. If the H.C.F of these numbers is 37, then the greater number is 
A) 101
B) 107
C) 111
D) 185
Answer: C) 111

96) In a 100 m race, A can give B 10 m and C 28 m. In the same race B can give C
A) 9m
B) 18 m
C) 27 m
D) 20 m
Answer: D) 20 m

97) The ratio of two numbers is 3 : 4 and their H.C.F is 4. Their L.C.M is 
A) 16
B) 12
C) 48
D) 24
Answer: C) 48

99) On what dates of April, 2001 did Wednesday fall?
A) 12th,18th,27th,6th
B) 2nd,9th,16th,23rd
C) 4th,11th,18th,25th
D) 1st,8th,15th,22nd
Answer: C) 4th,11th,18th,25th

100) The area of the largest circle that can be drawn inside a rectangle with sides 18cm by 14cm is
A) 154
B) 378
C) 1078
D) 49
Answer: A) 154

Reasoning: Also Read:
Reasoning & Aptitude Multiple Choice Question and Answers Set 4 Reasoning & Aptitude Multiple Choice Question and Answers Set 4 Reviewed by SSC NOTES on July 13, 2022 Rating: 5
Powered by Blogger.