Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 18

Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 11


Dear Aspirants , Here we are sharing Basic General Knowledge Question and Answers mcq to you all which will be helpful for various competitive Exams i.e. SSC CGL, CHSL, MTS, Bank Exam, Railway Exam, RRB, Insurance exams, SBI PO, Clerks and IBPS CWE, UPSC, IAS Civils, Mains, etc. For your preparation or enhance your skills in subject of this particular category very helpful to you. All the Best. 



1) Where was Guru Nanak Dev (the originator of Sikh religion) born?
A) Talwandi
B) Anandpur Sahib
C) Patna Sahib
D) Amritsar
Answer: A) Talwandi

2) __________ refers to the number of births during a given period in the population that are added to the initial density.
A) Mortality
B) Emigration
C) Immigration
D) Natality
Answer: D) Natality

3) Which kind of missile is BRAHMOS?
A) Short range tactical missile
B) Supersonic cruise missile
C) Ultrasonic cruise missile
D) Medium range ballistic missile
Answer: B) Supersonic cruise missile

4) A worldwide financial messaging network which exchange messages between banks and financial institutions is known as ___________
A) SFMS
B) SWIFT
C) NEFT
D) CHAPS
Answer: B) SWIFT

5) First established Indian Institute of Technology (IIT)?
A) IIT Madras
B) IIT Bombay
C) IIT Kharagpur
D) IIT Delhi
Answer: C) IIT Kharagpur

6) In October 2017, who launched India’s 3rd biggest ‘Initial Public Offering (IPO)’ of Rs 11,370 crore?
A) Coal India Ltd
B) GIC Re
C) Reliance Industries Ltd
D) Infosys
Answer: B) GIC Re

7) Tricare formerly known as Champus is funded through
A) military
B) the U . S . Congress
C) individual states
D) individual regions
Answer: D) individual regions

8) The 2016 Olympics was held in which city?
A) Rio de Janerio
B) Paris
C) London
D) Mexico City
Answer: A) Rio de Janerio

9) Which one of the following statements about the National Adaptation Fund for Climate Change is not correct?
A) The scheme has been in force since
B) This scheme has been taken as a Central Sector Scheme.
C) The Indian Council of Agricultural Research is the national implementing entity for the fund.
D) The fund is meant to assist national and State level activities to meet the cost of adaptation measures.
Answer: C) The Indian Council of Agricultural Research is the national implementing entity for the fund.

10) Who is the leading supplier of API to India?
A) USA
B) Russia
C) China
D) UK
Answer: C) China

11) UNITAR stands for -
A) United Nations Institute for Training and Research
B) United Nations Initiative for Transport Readiness
C) United Nations Initiative for Total Agricultural Readiness
D) United Nations Institute for Transport and Agriculture Research
Answer: A) United Nations Institute for Training and Research

12) Who among the following was responsible for the spread of Buddhism in Sri Lanka?
A) Mahavira
B) Ashoka
C) Chandra Gupta Maurya
D) Parsavanth
Answer: B) Ashoka

13) Special Drawing Rights were created by
A) ADB
B) IBRD
C) WTO
D) IMF
Answer: D) IMF

14) Under Aajeevika Grameen Express Yojana (AGEY) launched in Aug 2017, the beneficiary will be provided an interest free loan upto ______ for purchase of the vehicle.
A) Rs 7.50 lakh
B) Rs 8.50 lakh
C) Rs 9.50 lakh
D) Rs 6.50 lakh
Answer: D) Rs 6.50 lakh

15) Who is number 1 in the Forbes 2016 ranking of World's billionaires?
A) Warren Buffet
B) Bill Gates
C) Amancio Ortega
D) Carlos Slim Helu
Answer: B) Bill Gates

16) Who has been appointed as the chairman of the State Bank of India (SBI) after Arundati Bhattacharya retired?
A) Rajnish Kumar
B) Rana Kapoor
C) Kishor Kharat
D) K Venkataraman
Answer: A) Rajnish Kumar

17) Who sang the song "Jag Ghoomeya" from the Movie Sultan?
A) Arijit
B) Sonu Nigam
C) Shaan
D) Rahat Fateh Ali Khan
Answer: D) Rahat Fateh Ali Khan

18) The headquarters of ‘Economic and Social Commission for Asia and the Pacific’ is located at
A) Singapore
B) Manila
C) Bangkok
D) Hong Kong
Answer: A) Singapore

19) Which country will host the 9th BRICS Summit in the year 2017?
A) Russia
B) China
C) India
D) Brazil
Answer: B) China

20) The _________ balance is equal to capital flows from the rest of the world, minus capital flows to the rest of the world.
A) Asset Account
B) Savings Account
C) Current Account
D) Capital Account
Answer: D) Capital Account

21) The first Regional Rural Bank was established in India in the year:
A) 1982
B) 1980
C) 1991
D) 1975
Answer: D) 1975

22) From India, who inaugurated the Kartarpur Corridor and flagged off the first set of pilgrims to the final resting place of Sikhism founder Guru Nanak Dev?
A) Amarinder Singh
B) Manmohan Singh
C) Narendra Modi
D) Ram Nath Kovind
Answer: C) Narendra Modi

23) Which of the following is an example of Cartel?
A) UNO
B) IMF
C) WTO
D) OPEC
Answer: D) OPEC

24) On 5 September 2017, who launched an online quiz competition named ‘Prakriti Khoj’?
A) Home Ministry
B) Health Ministry
C) Commerce Ministry
D) Environment Ministry
Answer: D) Environment Ministry

25) ‘Desert Knight-21’, is the Military exercise between India and
A) Brazil
B) France
C) United States of America
D) China
Answer: B) France

26) What does
A) Personal Data Assistant
B) Personal Digital Assistant
C) Prime Digital Assistant
D) Prime Data Assistant
Answer: B) Personal Digital Assistant

27) G­-20 is the Group of Twenty largest economies represented by their
A) Prime Ministers only
B) Heads of States
C) Finance Ministers only
D) Finance Ministers and Central Bank Governors
Answer: D) Finance Ministers and Central Bank Governors

28) BREXIT  refers  to  the  Great  Britain  leaving which one of the following?
A) Common wealth
B) European Union
C) International Monetary Fund
D) World Trade Organization
Answer: B) European Union

29) Which of the following voted for Brexit in June 2016?
A) Wales and Northern Ireland
B) England and Scotland
C) Scotland and Northern Ireland
D) England and Wales
Answer: D) England and Wales

30) Bharhut is related to ________________.
A) Hinduism
B) Jainism
C) Buddhism
D) Islam
Answer: C) Buddhism

31) The Delhi – Lahore Bus is officially known as __________________.
A) Dosti bus
B) Yaad-e-Shaheed
C) Maitree bus
D) Sada-e-Sarhad
Answer: D) Sada-e-Sarhad

32) Which State in India has introduced FAT Tax on junk food
A) Andhra Pradesh
B) Kerala
C) Bihar
D) Rajasthan
Answer: B) Kerala

33) According to 2011 Census figures, which state has recordedthe highest sex ratio?
A) Uttar Pradesh
B) Punjab
C) Manipur
D) Haryana
34) Ratio of real to nominal GNP
A) Reserve Bank of India
B) None of these
C) Grameen Bank of India
D) State Bank of India
Answer: A) Reserve Bank of India

35) What is the name of official capital of Sri Lanka?
A) Ceylon
B) Kandy
C) Colombo
D) Sri Jayewardenepura
Answer: D) Sri Jayewardenepura

36) "Dulari Kanya", a scheme to bring down infant mortality in the state is launched by which Indian State?
A) Madhya Pradesh
B) Arunachal Pradesh
C) Uttar Pradesh
D) Rajasthan
Answer: B) Arunachal Pradesh

37) The Articles of confederation represented the Americans' distrust of
A) a strong central government.
B) states rights.
C) any governing authority.
D) the British.
Answer: A) a strong central government.

38) What is the name of world’s first artificial intelligence politician developed by New Zealand?
A) TOM
B) PAUL
C) NICK
D) SAM
Answer: D) SAM

39) Black soil is also known by which of the following name ?
A) Regur soil
B) Alluivial Soil
C) Khadar Soil
D) Bangar Soil
Answer: A) Regur soil

40) Which among the following has segmented body?
A) Phylum Coelenterata
B) Phylum Mollusca
C) Phylum Arthopoda
D) Phylum Annelida
Answer: D) Phylum Annelida

41) Which of the following contributes the maximum earning in Indian Railways?
A) Sundry Earning
B) Other Coach Earning
C) Goods Traffic Earning
D) Passenger Earning
Answer: C) Goods Traffic Earning

42) What is the name of the new Android App that has been launched by Sachin Tendulkar in 2017?
A) SRT
B) 100MB
C) Aamchi Mumbai
D) Sachin
Answer: B) 100MB

43) The banks avail long-term loans from Reserve Bank of India (RBI) by putting no collateral securities. This loan is availed under which of the following lending rates?
A) Repo rate
B) Bank rate
C) Reserve repo rate
D) Marginal Standing Facily
Answer: B) Bank rate

44) With which country India has signed an agreement to renew the supply of Petroleum for a period of 5 years (i.e. till 2022)?
A) U.A.E.
B) Nepal
C) Bhutan
D) Iran
Answer: B) Nepal

45) Who was the architect of Humayun's Tomb?
A) Mirak Mirza Ghiyath
B) George Wittet
C) Ustad Ahmad of Lahouri
D) Yaqut of Dabul
Answer: A) Mirak Mirza Ghiyath

46) Under the framework of the new partnership with which country, Victory University will help India to Establish a National Sports University?
A) Australia
B) Vietnam
C) Portugal
D) USA
Answer: A) Australia

47) Who accorded the title ‘Mahatma’ to MK Gandhi?
A) Sarojini Naidu
B) Sardar Patel
C) Nehru
D) Rabindranath Tagore
Answer: D) Rabindranath Tagore

48) World Climate conference
A) Paris
B) Berlin
C) New York
D) London
Answer: A) Paris

49) A corporate culture is generally defined as the
A) manner in which employees interact with each other and with management.
B) informal interaction of employees outside work during non-business hours.
C) inner rites, rituals, heroes, and values of a firm.
D) incorporation of company policies and procedures into employee activities.
Answer: C) inner rites, rituals, heroes, and values of a firm.

50) In which year was ‘Target Olympic Podium Scheme’ (‘TOPS’) formulated by the Ministry of Youth Affairs and Sports?
A) 2014
B) 2016
C) 2013
D) 2015
Answer: A) 2014

51) Scientists of which institute have found a way to induce points to give off dim light to plants by embedding luciferase enzyme?
A) Massachusetts Institute of Technology
B) University of California
C) National University of Singapore
D) The University of Cambridge
Answer: A) Massachusetts Institute of Technology

52) The annual buffalo race called
A) Odisha
B) Kerala
C) Karnataka
D) Punjab
Answer: C) Karnataka

53) In 2016, which company lost high profile legal battles with HP and Google?
A) Microsoft
B) Oracle
C) Intel
D) Apple
Answer: B) Oracle

54) Who is the MD and CEO of Allahabad Bank as of March 2018?
A) Shikha Sharma
B) Usha Ananthasubramanian
C) Arundathi Bhattacharya
D) Chitra Ramakrishna
Answer: B) Usha Ananthasubramanian

55) Which of the following Country doesn't have a written Constitution?
A) United States of America
B) Bangladesh
C) Australia
D) United Kingdom
Answer: D) United Kingdom

56) The national song of India was composed by
A) Pydimarri Venkata Subba Rao
B) Rabindranath Tagore
C) Bankim Chandra Chatterjee
D) Pingali Venkayya
Answer: C) Bankim Chandra Chatterjee

57) The first Commonwealth Games were held in:
A) 1935
B) 1930
C) 1925
D) 1920
Answer: B) 1930

General Knowledge: Also Read:
Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 18 Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 18 Reviewed by SSC NOTES on July 13, 2022 Rating: 5
Powered by Blogger.