Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 13

Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 13


Dear Aspirants , Here we are sharing Basic General Knowledge Question and Answers mcq to you all which will be helpful for various competitive Exams i.e. SSC CGL, CHSL, MTS, Bank Exam, Railway Exam, RRB, Insurance exams, SBI PO, Clerks and IBPS CWE, UPSC, IAS Civils, Mains, etc. For your preparation or enhance your skills in subject of this particular category very helpful to you. All the Best. 




1) Father of Indian Engineering -
A) Dr. M.S. Swaminathan
B) M.Visweswariah
C) James Hickey
D) Nandalal Bose
Answer: B) M.Visweswariah

2) "Words in the Garden" festival on Gandhian philosophy is scheduled to be held in which city?
A) Pune
B) Hyderabad
C) Kolkata
D) New Delhi
Answer: D) New Delhi

3) Name the body that has recently announced a plan to promote micro-enterprises in 115 aspirational districts across the country after tying up with Common Service Centre (CSC).
A) SIDBI
B) RBI
C) SEBI
D) IRDAI
Answer: A) SIDBI

4) Which continent have the most number of countries?
A) Europe
B) Africa
C) Asia
D) America
Answer: B) Africa

5) Which Indian state hosted the 3 days long 'International Yoga Fest' held from 8th to 10th March, 2017?
A) Maharashtra
B) Madhya Pradesh
C) Uttar Pradesh
D) Delhi
Answer: D) Delhi

7) A battlefield always has:
A) Soldiers
B) Chariots
C) Elephants
D) Arrows
Answer: D) Arrows

8) What is the national flower of Bangladesh?
A) Red Rose
B) Shapla
C) Lotus
D) White Jasmine
Answer: B) Shapla

10) Which one of the following statements about ‘Niryat Bandhu Scheme’ is correct?
A) It is a scheme for crop protection.
B) It is a scheme for mentoring first generation entrepreneurs.
C) It is a scheme for monitoring rural poor.
D) It is a scheme for the vulnerable section of the society.
Answer: B) It is a scheme for mentoring first generation entrepreneurs.

11) Which state is the largest Coffee producer in India?
A) Assam
B) Kerala
C) Andhra Pradesh
D) Karnataka
Answer: D) Karnataka

12) Who is appointed as India's next Ambassador to WTO ?
A) Jagran Josh
B) Ivan Shaid
C) J s Deepak
D) Swetha Nanda
Answer: C) J s Deepak

13) For intra-State movement, the e-way bill by GST council will be rolled out in a phased manner beginning April 15 and will cover all the States by
A) May 31
B) June 1
C) May 1
D) July 31
Answer: C) May 1

14) Which state ranks 1st in highest alcohol consumption among kids?
A) Punjab
B) Uttar Pradesh
C) Maharashtra
D) Telangana
Answer: A) Punjab

15) Under which campaign the Government had launched 100 accessible website of various State Government/UTs on 19 January, 2018 for divyangjans?
A) Make in India
B) Digital India
C) Skill India
D) Accessible India
Answer: D) Accessible India

16) Where does most weather occur in the atmosphere?
A) Mesosphere
B) Stratosphere
C) Troposphere
D) Ionosphere
Answer: C) Troposphere

17) With which country India celebrated its 25th year of diplomatic ties in 2017?
A) Israel
B) Russia
C) China
D) France
Answer: A) Israel

18) Which country is partner country at International Gita Festival 2018 along with India?
A) Spain
B) Malaysia
C) Mauritius
D) None of the above
Answer: C) Mauritius

19) What is meant by demography?
A) Growth of population
B) The well being of populations
C) Birth and death of population
D) All the above
Answer: D) All the above

21) The 4th edition of "International Spice Conference" was held in
A) Pune
B) Hyderabad
C) Kochi
D) Kolkata
Answer: B) Hyderabad

23) Which country is the largest producer of sugarcane in the world?
A) China
B) Brazil
C) Russia
D) India
Answer: B) Brazil

24) What was the theme of World Consumer Rights Day 2017 ?
A) A Step Towards Digital World
B) A Tradition of Trust With Consumers
C) Building a Digital World Consumers can Trust
D) A smart Digital Consumers
Answer: C) Building a Digital World Consumers can Trust

25) Which Country hosted the 10th edition of BRICS Summit 2018?
A) Russia
B) India
C) Brazil
D) South Africa
Answer: D) South Africa

27) Which country has replaced Japan as world’s 2nd largest steel producing country?
A) Russia
B) Iran
C) China
D) India
Answer: D) India

29) Which State Cabinet has agreed on the creation of Vijayanagara district as its 31st District?
A) Telangana
B) Karnataka
C) Tamil Nadu
D) Andhra Pradesh
Answer: B) Karnataka

30) Name the longest river in Asia
A) Amazon
B) Yangtze
C) Yenisei
D) Nile
Answer: B) Yangtze

31) Who was appointed as NASSCOM chairman in April 2017 ?
A) None
B) Smt. Singha
C) C P. Gurnani
D) Raman Roy
Answer: D) Raman Roy

33) How many banks were nationalised in 1969?
A) 8
B) 10
C) 7
D) 14
Answer: D) 14

35) Which of the following High Courts is opened first e-Court in India?
A) Kolkata
B) Delhi
C) Mumbai
D) Hyderabad
Answer: D) Hyderabad

36) Which state has become the 1st Indian state to list Masala Bond in overseas market?
A) Odisha
B) Karnataka
C) Sikkim
D) Kerala
Answer: D) Kerala

38) The West Bengal government has rolled out a scheme, in an attempt to combat human trafficking. What is the name of the scheme?
A) Annpurna
B) Ayushman Bengal
C) Swablamban
D) Swayangsiddha
Answer: D) Swayangsiddha

39) The Nobel Literature Prize 2018 has been awarded to
A) George Saunders
B) No one
C) Shashi Tharoor
D) Bob Dylan
Answer: B) No one

41) Which one of the following viruses is responsible for the recent death of lions in Gir National Park?
A) Canine Distemper Virus
B) Nipah Virus
C) Foot and Mouth Disease Virus
D) Hendra Virus
Answer: A) Canine Distemper Virus

42) Which space telescope discovered a new dwarf galaxy ‘Bedin 1’ in cosmic neighbourhood?
A) Spitzer
B) Planck
C) James Webb
D) Hubble
Answer: D) Hubble

43) UDAN - 2
A) 325
B) 110
C) 256
D) 128
Answer: A) 325

44) Which of the following Indian Universities has topped the list of country's official higher education rankings, recently announced by the HRD Ministry ? 
A) Jawaharlal Nehru University
B) Delhi University
C) IISc-Bengaluru
D) Banaras Hindu University
Answer: C) IISc-Bengaluru

45) Which is the most populated state in India as per Census 2011?
A) Delhi
B) Uttar Pradesh
C) Maharashtra
D) Bihar
Answer: B) Uttar Pradesh

46) Percentage of freshwater on earth surface
A) 4%
B) 0.3%
C) 3%
D) 69%
Answer: A) 4%

47) The first NBA Basketball School has been opened in which city ?
A) Hyderabad
B) Mumbai
C) Delhi
D) Bengaluru
48) India decides to stop its share of river waters which flow into
A) China
B) Nepal
C) Pakistan
D) Afghanistan
Answer: C) Pakistan

49) Which of these princely states integrated with the Indian union in 1947 without initially refusing to do so ?
A) Jaipur
B) Junaghad
C) Hyderabad
D) Travancore
Answer: A) Jaipur

50) First country to appoint Lokpal or equivalent to a Lokpal is ________.
A) Burma
B) India
C) Brazil
D) Sweden
Answer: D) Sweden

54) Which one of the following statements with regard to the Ninth Schedule of the Constitution of India is not correct?
A) The Supreme Court has the power of judicial review of an Act included in the Ninth Schedule on the doctrine of basic structure.
B) The appropriate Legislature can repeal or amend an Act specified in the Ninth Schedule
C) The Acts and Regulations specified in the Ninth Schedule shall become void on the ground that it violates a fundamental right in Part III of the Constitution.
D) It was inserted by the Constitution (First Amendment) Act, 1951.
Answer: C) The Acts and Regulations specified in the Ninth Schedule shall become void on the ground that it violates a fundamental right in Part III of the Constitution.

55) In August 2017, Essar Oil Limited was acquired by Rosneft PJSC for nearly how much amount?
A) $ 20 billion
B) $ 25 billion
C) $ 5 billion
D) $ 13 billion
Answer: D) $ 13 billion

56) Group of 4 is called as
A) Quartet
B) Hexet
C) Qintet
D) Septory
Answer: A) Quartet

57) Which one of the following is often called "Twitter of China" ?
A) None
B) Sina weibo
C) We chat
D) Youku
Answer: B) Sina weibo

58) Which Lok Sabha Elections 2019 start from April 11 is this in India?
A) 17th
B) 16th
C) 15th
D) 14th
Answer: A) 17th

59) FIFA 2018 World Cup won by
A) Brazil
B) Croatia
C) France
D) Argentina
Answer: C) France

60) Which party has announced that the party is quitting from the BJP-Led NDA Alliance at the center?
A) Janata Dal United
B) Lok Janshakti Party
C) Shiv Sena
D) Telugu Desham Party
Answer: D) Telugu Desham Party

61) CFS Scheme means
A) Country Federation Scheme
B) Concessional Financing Scheme
C) None of the above
D) Controversial Fylum Scheme
Answer: B) Concessional Financing Scheme

62) Swiss Reinsurance Company Ltd has ranked India at which position in the worst catastrophe list ?
A) third
B) second
C) fifth
D) fourth
Answer: B) second

63) In which place India's first HIV case reported in 1986?
A) Chennai
B) Delhi
C) Hyderabad
D) Bangalore
Answer: A) Chennai

64) Who is the current speaker of Lok Sabha?
A) Pocharam Srinivas Reddy
B) M. Venkaiah Naidu
C) Sumitra Mahajan
D) Madhusudanachari
Answer: C) Sumitra Mahajan

65) Which state has decided to recruit transgender people as jail wardens?
A) Odisha
B) Kerala
C) Uttarakhand
D) Tamil Nadu
Answer: A) Odisha

66) The Mission Indradhanush, an initiative of Govt. of India, is associated with:
A) highway development
B) immunisation
C) digitalisation
D) cleanliness
Answer: B) immunisation

67) Which is tops in budgetary practices followed by states: Transparency International?
A) Assam
B) Manipur
C) Telangana
D) Bihar
Answer: A) Assam

68) National Institute of Aeronautical Engineering is located at
A) Lucknow
B) Kanpur
C) Bangalore
D) Dehradun
Answer: D) Dehradun

69) Who is India's next Ambassador to Peru?
A) Dr Rizal Sukma
B) Sandeep Chakravorty
C) M. Subbarayudu
D) Yashvardhan Kumar Sinha
Answer: C) M. Subbarayudu

70) Depletion of ozone layer is caused by
A) HCFC's
B) All of the mentioned
C) Carbon tetra-chloride (CCl4)
D) CFC's
Answer: B) All of the mentioned

71) When moon's orbit is closest to earth is called as
A) Apogee
B) Perigee
C) Perihelion
D) Aphelion
Answer: B) Perigee

72) A tone in music is a sound that
A) has high frequency
B) None of the above
C) has definite pitch
D) has low duration
Answer: C) has definite pitch

73) Which Indian personality received Carnot Prize for Power Reforms, Rural Electrification?
A) Ravi Shankar Prasad
B) Piyush Goyal
C) Amit Khare
D) Arun Jaitley
Answer: B) Piyush Goyal

74) The headquarters of Ujjivan Small Finance Bank Ltd is in 
A) Bengaluru
B) Kolkata
C) Gujarat
D) Hyderabad
Answer: A) Bengaluru

75) The international border of Myanmar is the longest with which of the following countries?
A) Bangladesh
B) China
C) India
D) Laos
Answer: B) China

76) Solid Carbon dioxide is known as
A) None
B) Dry Ice
C) Solid Ice
D) Wet Ice
Answer: B) Dry Ice

77) What is the minimum age to get a license?
A) 16 years
B) 17 years
C) 18 years
D) 21 years
Answer: A) 16 years

78) Who coined the Chipko slogan "Ecology is Permanent Economy"?
A) Chan Prasad Bhatt
B) Shayam Prasad Bahuguna
C) Sundarlal Bahuguna
D) Bachni Devi
Answer: C) Sundarlal Bahuguna

79) The Ministry of Communication has recently launched a Pan India scholarship programme for school children called TDeen Dayal SPARSH Yojana’. The objective of the scheme is to increase the reach of
A) sports
B) web designing
C) music
D) philately
Answer: D) philately

80) The term "Smart Money" broadly refers to ___________.
A) Foreign currency
B) Internet banking
C) Travellers’ cheques
D) U.S. Dollars
Answer: B) Internet banking

81) Which country become the 1st country in Asia to legalise same-sex marriage?
A) Vietnam
B) South Korea
C) Taiwan
D) Philippines
Answer: C) Taiwan

82) Who is the new RBI Governor?
A) Urjit Patel
B) Shaktikanta Das
C) Smt. Pallavi Nair
D) Raghuram Rajan
Answer: A) Urjit Patel

83) MTNL comes under which of the following category?
A) Navratna
B) None option is correct
C) Maharatna
D) Mini Ratna
Answer: A) Navratna

84) Who is the first woman lawyer to be appointed as Supreme court judge?
A) Fathima Beevi
B) Indu Malhotra
C) R. Banumathi
D) Ruma Pal
Answer: B) Indu Malhotra

85) Who is the Vice Chairman of NITI Aayog?
A) Rajeev Shukla
B) Rajiv Kumar
C) Bibek Debroy
D) V.K. Paul
Answer: B) Rajiv Kumar

86) In which state of India 'Bodo language' is primarily spoken ?
A) Assam
B) Andhra Pradesh
C) Rajasthan
D) Karnataka
Answer: B) Andhra Pradesh

87) Who approved 20 lakh houses for urban poor under the PM Awas Yojna recently?
A) Smriti Irani
B) Sushnia Swaraj
C) Shri Venkaiah Naidu
D) Arun Jaitley
Answer: C) Shri Venkaiah Naidu

88) Which Asian country was declared Malaria-Free by the World Health Organisation recently?
A) Bangladesh
B) Nepal
C) Thailand
D) China
Answer: D) China

89) Country With No Income Tax?
A) Kuwait
B) Qatar
C) All of the mentioned
D) Saudi Arabia
Answer: C) All of the mentioned

91) Which country blocked wikipedia in all languages?
A) North Korea
B) Japan
C) India
D) China
Answer: D) China

92) Which state government will observe Rosogolla Day on November 14, 208? 
A) Telangana
B) West Bengal
C) Maharashtra
D) Andhra Pradesh
Answer: B) West Bengal

93) Land of Thunderbolt is the nickname of which Asian country?
A) Nepal
B) Bolivia
C) Myanmar
D) Bhutan
Answer: D) Bhutan

94) Who won the EY Entrepreneur of the Year 2018?
A) Siddhartha Lal
B) None of the above
C) Sushil Chandra
D) Sunil Arora
Answer: A) Siddhartha Lal

95) According to new federal data released, the US state whose economy has surpassed that of the UK to become the world’s fifth largest was
A) Hawaii
B) California
C) Florida
D) Massachusetts
Answer: B) California

96) PM Narendra Modi inaugerated the first ever airport of this state?
A) Assam
B) Odisha
C) Sikkim
D) Chattisgarh
Answer: C) Sikkim

97) India's 1st 'Methanol Cooking Fuel Program' has been recently launched in which of the following state? 
A) Assam
B) Tripura
C) Odisha
D) Karnataka
Answer: A) Assam

98) Who appointed as goodwill ambassador for Nepal tourism?
A) Madhuri Dixit
B) Priyanka Chopra
C) Deepika Padukone
D) Jaya Pradha
Answer: D) Jaya Pradha

99) What is the name of the new planet that NASA's Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) found?
A) D21749b
B) 21749b
C) HD21749b
D) H21749b
Answer: C) HD21749b

General Knowledge: Also Read:
Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 13 Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 13 Reviewed by SSC NOTES on July 12, 2022 Rating: 5
Powered by Blogger.