Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 12

Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 12

Dear Aspirants , Here we are sharing Basic General Knowledge Question and Answers mcq to you all which will be helpful for various competitive Exams i.e. SSC CGL, CHSL, MTS, Bank Exam, Railway Exam, RRB, Insurance exams, SBI PO, Clerks and IBPS CWE, UPSC, IAS Civils, Mains, etc. For your preparation or enhance your skills in subject of this particular category very helpful to you. All the Best. 


1) Who has been appointed as the new Chairman of HSBC ?
A) Stuart Gulliver
B) Douglas Flint
C) Victor Bernard
D) Mark Tucker
Answer: D) Mark Tucker

2) _____ ranked No.1 in world's Happiest country's list 2017 ?
A) Spain
B) Norway
C) India
D) Pakistan
Answer: B) Norway

3) Which of the following PSU had received 'Top Challengers' and 'Best Mining Equipment Seller Award', recently?
A) BEL
B) BEML
C) IOCL
D) BSNL
Answer: B) BEML

4) Who Built The Suez Canal?
A) Theodore Roosevelt
B) Ferdinand de Lesseps
C) James Hoban
D) Robert Mills
Answer: B) Ferdinand de Lesseps

5) Asia's longest bi-direction road tunnel to be launched in ?
A) Delhi
B) Maharashtra
C) Mizoram
D) Jammu & Kashmir
Answer: D) Jammu & Kashmir

6) Most common and popular name in the world?
A) Mohammed
B) Ahmed
C) Peter
D) Robert
Answer: A) Mohammed

7) Operational excellence refers to companies that
A) are expensive but is expected to pay off in long-term loyalty and enhanced customer lifetime value
B) are willing to tailor their products to particular customer needs
C) are good at production, delivery, price, and convenience
D) pride themselves on quality and innovation
Answer: C) are good at production, delivery, price, and convenience

8) One major cause of floods is
A) light rain over a large area
B) increased capacity of stream channels
C) a decrease in stream discharge
D) rapid spring snowmelt
Answer: D) rapid spring snowmelt

9) Which herb is being cultivated in Jammu as part of the Aroma Mission?
A) Parsley
B) Basil
C) Lavender
D) Mint
Answer: C) Lavender

11) The ozone layer is part of the
A) Stratosphere
B) Mesosphere
C) Ionosphere
D) Troposphere
Answer: A) Stratosphere

12) To keep warm, polar bears have a layer of ________ under their skin.
A) hair
B) muscle
C) fat
D) cartilage
Answer: C) fat

13) Another name for Indira Point is: ______________________.
A) La-Hi-Ching
B) Parson point
C) Pygmalion point
D) All options are correct
Answer: D) All options are correct

14) Which team has won the most number of ICC Cricket World Cup titles?
A) Pakistan
B) England
C) Australia
D) India
Answer: C) Australia

16) What does GNP stand for?
A) Gross National Produce
B) Gramin Nisak Praman
C) Gross National Product
D) Gramin Nigam Parishad
Answer: C) Gross National Product

17) Who appointed as new president of the Film & TV Institute of India (FTII) Society?
A) None of the above
B) Brijendra Pal Singh
C) Naini Singh
D) Manohar Raje
Answer: B) Brijendra Pal Singh

18) Which state government has launched poshan Abhiyan, to eradicate malnutrition?
A) Mizoram
B) Tripura
C) Gujarat
D) Maharashtra
Answer: C) Gujarat

19) Which one of the following statements with regard to the Indian Railways is not correct?
A) The north Indian plain has a dense network of railway.
B) The Indian rail networks have been developed throughout the Konkan coast.
C) At present, India has the largest railway network in the world
D) There is very low density of railway lines in the Himalayan region.
Answer: C) At present, India has the largest railway network in the world

20) Which state become the 1st Indian state to implement 10% Quota for EWS in General Category?
A) Gujarat
B) Assam
C) Telangana
D) Uttar Pradesh
Answer: A) Gujarat

21) Who making the anthem for upcoming Hockey World Cup 2018's prime video?
A) Anu Malik
B) A. R. Rahman
C) Pritam Chakraborty
D) Bappi Lahiri
Answer: B) A. R. Rahman

22) Which countries organized joint military exercise named ‘Mitra Shakti’ in October 2017?
A) India-Japan
B) India-Sri Lanka
C) India-Bhutan
D) India-Nepal
Answer: B) India-Sri Lanka

23) The Jal Amrutha scheme launched by which state?
A) Himachal Pradesh
B) Karnataka
C) Haryana
D) Telangana
Answer: B) Karnataka

24) River Sharavati plunges as which of the following waterfalls?
A) Gerusoppe
B) Hogenakkal
C) Soochipara
D) Athirapally
Answer: A) Gerusoppe

25) Incapable of being seen through
A) Transparant
B) Opaque
C) Ductile
D) Portable
Answer: B) Opaque

27) Bikaner school, Jaipur school, Marwar school, Mewar school are all schools of?
A) Rajput paintings
B) Madhubani paintings
C) Miniature paintings
D) Cave paintings
Answer: A) Rajput paintings

29) Which country has the oldest National Anthem?
A) China
B) Denmark
C) Japan
D) India
Answer: C) Japan

31) Which IT giant has launched learning app 'InfyTQ' for engineering students?
A) GOOGLE
B) Cognizant
C) TCS
D) Infosys
Answer: D) Infosys

32) Tsangpo is the other name in Tibet for ____________ .
A) Gandak
B) Kosi
C) Brahmaputra
D) Ganga
Answer: C) Brahmaputra

33) According to a survey, which country has become the second largest smartphone market in the world?
A) India
B) Japan
C) USA
D) China
Answer: A) India

34) Which state government banned the sale of 'High in Fat, Salt and Sugar' (HFSS) food in school canteens across the state  ?
A) Haryana
B) Maharashtra
C) Rajasthan
D) Odisha
Answer: B) Maharashtra

35) Where do the greenhouse gases come from?
A) Fosssil fuels
B) All the above
C) Land-use change
D) Agriculture
Answer: B) All the above

36) With the establishment of Grameen Bank in which of the following countries in 1983 is micro credit considered to have been originated?
A) India
B) Combodia
C) Afghanistan
D) Bangladesh
Answer: D) Bangladesh

37) Which state govt announces "Mukhyamantri Parivar Samman Nidhi" scheme?
A) Gujarat
B) Haryana
C) Karnataka
D) Tamil Nadu
Answer: B) Haryana

39) The greenhouse effect is caused by
A) All of the above
B) Increase in Population
C) Deforestation
D) Burning of Fossil Fuels
Answer: A) All of the above

40) which of the following is smallest river in india ?
A) Ganga
B) Arvari
C) Godavari
D) Indus
Answer: B) Arvari

41) Who took charge as new MD & CEO of IDBI Bank 2018?
A) Shivasamudram
B) B. Sriram
C) Nikitha Haley
D) Rakesh Sharma
Answer: D) Rakesh Sharma

42) Government is to set to introduce new Rs. 100 coin with image of former PM
A) Indhira Gandhi
B) Atal Bihari Vajpayee
C) Rajiv Gandhi
D) Jawaharlal Nehru
Answer: B) Atal Bihari Vajpayee

43) Which one of the following fishing banks is located off the coast of the United Kingdom?
A) Grand Banks
B) Dogger Bank
C) Great Fisher Bank
D) Reed Bank
Answer: B) Dogger Bank

44) Odd man out of the following options. One among them is not related to other three.
A) IRDA
B) RBI
C) BIS
D) NABARD
Answer: C) BIS

45) According to the Jain Philosophy, the term 'Jina' means ________
A) the conqueror
B) lord
C) worthy
D) free from fetters
Answer: A) the conqueror

46) "Indo - ________" joint army exercise 'Prabal Dostyk 2017' has started in Himachal Pradesh.
A) Kazakhstan
B) Sri Lanka
C) Japan
D) Nepal
Answer: A) Kazakhstan

47) Indian city that has been chosen by the UN for the Global Continuing City-2025 Program?
A) Noida
B) Bangaluru
C) Delhi
D) Hyderabad
Answer: A) Noida

48) Which country has pledged to ban sale of new petrol and diesel cars by 2030?
A) United Kingdom
B) Netherlands
C) France
D) Germany
Answer: A) United Kingdom

49) How many national highways were merged to form National Highway 44 (NH 44)?
A) 7
B) 5
C) 6
D) 4
Answer: A) 7

50) What's the theme of Global Aviation Summit 2019?
A) Journey for all
B) Flying for all
C) Health for all
D) Ticket for all
Answer: B) Flying for all

51) Who owns Tradestation?
A) CME Group
B) SBI Group
C) Monex Group, Inc.
D) None of the above
Answer: C) Monex Group, Inc.

52) Which city is the venue of the Women's World Boxing Championships 2018?
A) Hyderabad
B) Pune
C) New Delhi
D) Patna
Answer: C) New Delhi

53) A remedy for all diseases
A) Lyric
B) Narcotics
C) Panacea
D) Antiseptic
Answer: C) Panacea

54) Which state recently passed a Bill to make Sanskrit as 2nd official language?
A) Karnataka
B) Uttar Pradesh
C) Telangana
D) Himachal Pradesh
Answer: D) Himachal Pradesh

55) Which Police Commissioner launches MobileApp Digicop?
A) Lucknow
B) Hyderabad
C) Chennai
D) Kolkata
Answer: C) Chennai

56) On which country has the World Anti-doping Agency recently imposed a 4-year ban?
A) China
B) Pakistan
C) Brazil
D) Russia
Answer: D) Russia

57) Who is the first Chief Justice of the newly formed Telangana High Court?
A) T.B.N Radhakrishnan
B) V.K. Tahilramani
C) Praveen Kumar
D) Ranjan Gogoi
Answer: A) T.B.N Radhakrishnan

58) RBI appoints _______ as New Executive Director in 2017 ?
A) CP Rajan
B) Smt. Malvika Sinha
C) Smt. Girija Rana
D) Smt. Indira Devi
Answer: B) Smt. Malvika Sinha

59) “Saubhagya” scheme was launched to provide which of the following?
A) Electricity connections
B) Water connections
C) Broadband connections
D) LPG connections
Answer: A) Electricity connections

60) Who is appointed as new Deputy Governor of RBI in place of R. Gandhi in March, 2017 ?
A) Mundra
B) Harun R. Khan
C) BP Kanungo
D) Shrugdi Vilas
Answer: C) BP Kanungo

61) India's first Miss Trans Queen
A) None of the above
B) Nitasha Biswas
C) Veena Sendre
D) Namita Ammu
Answer: C) Veena Sendre

62) Who has been appointed as the new Nepalese ambassador to India?
A) Sanjiv Ranjan
B) P S Krishnan
C) Dinesh Bhatia
D) Nilambar Acharya
Answer: D) Nilambar Acharya

63) Which city is the venue of the World Government Summit 2019?
A) New York
B) Dubai
C) Singapore
D) Hyderabad
Answer: B) Dubai

64) The Waste to Wonder park is in?
A) Pune
B) Delhi
C) Hyderabad
D) Gujarat
Answer: B) Delhi

66) Which state became 1st to launch a pan-India single emergency no. 112?
A) Uttar Pradesh
B) Haryana
C) Himachal Pradesh
D) Madhya Pradesh
Answer: C) Himachal Pradesh

67) Which city is hosting 2020 summer Olymic games?
A) Pyeongchang
B) Beijing
C) Tokyo
D) Athens
Answer: C) Tokyo

68) Which city will host the "Global Healthcare Summit" 2019?
A) Bangalore
B) Hyderabad
C) Mumbai
D) Kolkata
Answer: B) Hyderabad

70) ........ became the first foreign airline to begin its operation from Srinagar to Jammu and Kashmir.
A) Vistara
B) Etihad Airlines
C) Air India
D) AirAsia
Answer: D) AirAsia

71) Which warship has become the India’s first warship to install solar panels on board ?
A) NS Vindhyagiri
B) INS Godavari
C) INS Sindhudurg
D) INS Sarvekshak
Answer: D) INS Sarvekshak

72) Which country is the world's largest silver producer?
A) China
B) Peru
C) Russia
D) Mexico
Answer: D) Mexico

73) Trip planning helps reduce
A) Both A & B
B) Driving distance
C) Stress
D) Insurance costs
Answer: A) Both A & B

74) Which of the following scheme has been launched by the Union Government to supply electricity to poor households?
A) Swavalamban
B) INSPIRE Programme
C) Saubhagya
D) Swabhiman
Answer: C) Saubhagya

75) Who was apointed as ICAI ( Institute of Chartered Accountants of India) president in 2017 ?
A) Rajesh Kakkar
B) Bhavraj Singh
C) Naveen N D Gupta
D) Nilesh Shivji Vikamsey
Answer: D) Nilesh Shivji Vikamsey

76) The first-ever National Road Safety Month was observed in which year, in India?
A) 2017
B) 2015
C) 2019
D) 2021
Answer: D) 2021

80) Which country's Parliament became first in the world to run fully on solar energy  ?
A) Japan
B) China
C) Pakistan
D) Myanmar
Answer: C) Pakistan

81) Christiaan Barnard is famous for:
A) first publishing tables of logarithms
B) performing the world's first human heart transplant
C) delivering the world's first test-tube baby
D) cloning the first mammal ever
Answer: B) performing the world's first human heart transplant

82) __________ caves are a network of sculpted caves located in Mumbai Harbour.
A) Ajanta
B) Elephanta
C) Badami
D) Ellora
Answer: B) Elephanta

83) Kalamkari painting refers to
A) A hand painted decorative silk cloth in North-Western India
B) A handmade drawing on bamboo handicrafts in North-East India
C) A hand painted cotton textile in South-India
D) A block painted woollen cloth in Western Himalayan region of India
Answer: C) A hand painted cotton textile in South-India

85) Sushma Swaraj is _________ by profession.
A) Advocate
B) Teacher
C) Doctor
D) Engineer
Answer: A) Advocate

86) Which becomes the first country to Recognise 'Orphanage Trafficking' as Slavery?
A) Australia
B) India
C) Afghanistan
D) Mexico
Answer: A) Australia

87) Which network partnered with Google for expanding WiFi footprint?
A) JIO
B) IDEA
C) BSNL
D) AIRTEL
Answer: C) BSNL

88) Who is the Chief Election Commissioner of India 2018?
A) Montek Singh Ahluwalia
B) Om Prakash Rawat
C) Sunil Arora
D) Ashok Lavasa
Answer: B) Om Prakash Rawat

89) The ______ is a key factor in making the Gram Panchayat play its role and to be responsible.
A) Block Development officer
B) Only Sarpanch
C) Secretary
D) Gram Sabha
Answer: D) Gram Sabha

90) Which city has become the first Indian city to have its own logo?
A) New Delhi
B) Gujarat
C) Hyderabad
D) Bengaluru
Answer: D) Bengaluru

91) Which of he following Chief Minister has been selected for the award of ‘Transformative Chief Minister’ by The US India Business Council ?
A) K. Chandra Shekar Rao
B) Mamata Banerjee
C) Devendra Fadnavis
D) N. Chandrababu Naidu
Answer: D) N. Chandrababu Naidu

92) What type of satellite is ISRO's Microsat R?
A) Communication
B) Imaging satellite
C) None of the above
D) Climate
Answer: B) Imaging satellite

93) How many times a person can be elected as the President of India?
A) 1
B) no bar
C) 3
D) 2
Answer: B) no bar

94) India held its 3rd environment forum with which nation?
A) Singapore
B) Germany
C) Nepal
D) Russia
Answer: B) Germany

95) Who launched the first phase of the Mumbai Trans Harbour Link (MTHL) on 15th January 2020?
A) Uddhav Thackeray
B) Devendra Fadnavis
C) Narendra Modi
D) Ajit Pawar
Answer: A) Uddhav Thackeray

96) Japanese Ukiyo e prints depicted
A) Flung ink
B) The everyday world
C) Shinto
D) Lord shiva
Answer: B) The everyday world

97) Which state to be 1st state to legalise mask-wearing?
A) Telangana
B) Rajasthan
C) Delhi
D) Goa
Answer: B) Rajasthan

98) World's first fully solar-powered airport is in
A) China
B) Dubai
C) India
D) Japan
Answer: C) India

99) From April 1, 2017 Interest rates on small savings deposits including PPF cut by
A) 0.5%
B) 0.1%
C) 0.4%
D) 0.2%
Answer: B) 0.1%

General Knowledge: Also Read:
Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 12 Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 12 Reviewed by SSC NOTES on July 12, 2022 Rating: 5
Powered by Blogger.