Physics Questions for Railway & SSC CGL Exams


Q1. Fathometer is used to measure:
 फाथोमीटर का  उपयोग  __________मापने के लिए किया जाता है
(a) Earthquake  / भूकंप
(b) Rain / वृष्टि
(c) Depth of sea / समुद्र की गहराई
(d) Sound intensity / ध्वनि तीव्रता

Q2. Which instrument is used to measure sound under water ?
 पानी के नीचे की  ध्वनि को मापने के लिए किस उपकरण का उपयोग किया जाता है?
(a)  Hygrometer / हाइग्रोमीटर
(b)  Hygroscope / हाइग्रोस्कोप
(c)  Hypsometer / हाइपोमीटर
(d)  Hydrophone/ हाइड्रोफोन

Q3. Diffusion of light in the atmosphere takes place due to:
वायुमंडल में प्रकाश का प्रसार_____ के  कारण होता है:
(a) Carbon dioxide / कार्बन डाइआक्साइड
(b) Dust particles / धूल कणों
(c) Helium  / हीलियम
(d) Water vapours / जल वाष्प

Q4. The energy of wind is-
 हवा की ऊर्जा है-
(a) Only potential / केवल संभावित
(b) Only kinetic  केवल गतिशील
(c) Electrical / विद्युतीय
(d) Potential and kinetic both / संभावित और गतिशील दोनों

Q5. When a mirror is rotated by an angle θ, the reflected ray will rotate by:
जब एक दर्पण को कोण θ द्वारा घुमाया जाता है, तो परिलक्षित किरण____घूमती है:
(a) 0
(b) θ/2
(c) θ
(d) 2θ

Q6. Xeric condition refers to-
जेरिक कंडीशन क्या संदर्भित करता है?
(a) low temperature / निम्न तापमान
(b) low humidity / निम्न आर्द्रता
(c) high evaporation  / उच्च वाष्पीकरण
(d) extreme temperature mperature as high as 138 K./ 138 K के समान उच्च तापमान

Q7. Wilhelm Roentgen invented-
विल्हेम रोंटजेन ने किसका आविष्कार किया था-
(a) Radio / रेडियो
(b) X-Ray Machine/ एक्स - रे मशीन
(c) Electric Bulb / विद्युत बल्ब
(d) Electric Motor / विद्युत मोटर

Q8. Who among the following scientists shared the Nobel Prize in physics with his son?
निम्नलिखित में से किस वैज्ञानिक ने अपने पुत्र के साथ भौतिकी में नोबेल पुरस्कार साझा किया है?
(a) Max Plank / मैक्स प्लैंक
(b) Albert Einstein /  अल्बर्ट आइंस्टीन
(c) William Henry Bragg / विलियम हेनरी ब्रैग
(d) Enrico Fermi / एनरिको फर्मि

Q9. Who invented the BALLPOINT PEN?
बॉलपोइंट पेन का आविष्कार किसने किया था?
(a) Biro Brothers/ बिरो ब्रदर्स
(b) Waterman Brothers/ वॉटरमैन ब्रदर्स
(c) Bicc Brothers/ बिक्क ब्रदर्स
(d) Write Brothers/ राइट ब्रदर

Q10. Which scientist discovered the radioactive element ?
किस वैज्ञानिक ने रेडियोधर्मी तत्व की खोज की थी?
(a)Isaac Newton/ आइजैक न्यूटन
(b)Albert Einstein/ अल्बर्ट आइंस्टीन
(c)Benjamin Franklin/ बेंजामिन फ्रैंकलिन
(d)Marie Curie / मेरी कुरिए

Q11. What is the name of the CalTech seismologist who invented the scale used to measure the magnitude of earthquakes?
कैल्टेक भूकंप विशेषज्ञ का क्या नाम है जिसने भूकंप के परिमाण को मापने के लिए उपयोग किए जाने वाले पैमाने का आविष्कार किया था?
(a)Charles Richter/ चार्ल्स रिक्टर
(b)Hiram Walker/ हिरम वाकर
(c)Giuseppe Mercalli/ जिएसेपे मरकल्ली
(d)Joshua Rumble / यहोशू रंबल

Q12. Who discovered electric bulb?
विद्युत बल्ब की खोज किसने की थी?
(a) Thomas Edison / थॉमस एडिसन
(b) Alexander Graham Bell / अलेक्जेंडर ग्राहम बेल
(c) William Cooke / विलियम कुक
(d) Terry Addison / टेरी एडिसन

Q13. In automobile hydraulic brakes work on-
ऑटोमोबाइल हाइड्रोलिक ब्रेक किस सिद्धांत पर कार्य करते हैं?
(a) Archimedes Principle  / आर्किमिडीज सिद्धांत
(b) Newton’s law of motion / न्यूटन के गति नियम
(c) Bernoulli’s Principle   / बर्नौली का सिद्धांत
(d) Pascal’s Law / पास्कल का नियम

Q14. A sudden fall in barometer reading indicates that the weather will be:
बैरोमीटर रीडिंग में अचानक गिरावट से पता चलता है कि मौसम _______ होगा:
(a) Stormy weather / तूफानी मौसम
(b) Rainy weather /बरसात का मौसम
(c) Cool dry weather / शीतोष्ण मौसम
(d) Hot and humid weather / गर्म और आर्द्र मौसम

Q15. Which of the following is the by-product derived from the refining process of petroleum?
पेट्रोलियम की रिफाइनिंग प्रक्रिया से प्राप्त उप-उत्पाद निम्नलिखित में से कौन सा है?
(a) Petrol / पेट्रोल
(b) Charcoal / चारकोल
(c) Coal  / कोयला
(d) Asphalt / बालू मिला हुआ मसाला










SOLUTIONS

1.C
2.D
3.B
4.B
5.D
6.B
7.B
8.C
9.A
10.D
11.A
12.A
13.D
14.A
15.D

Physics Questions for Railway & SSC CGL Exams Physics Questions for Railway & SSC CGL Exams Reviewed by SSC NOTES on October 29, 2018 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.