Spelling Rules Practice Questions for Competitive Exams

Spelling Rules Practice Questions for Competitive Exams

Spelling Test Practice Questions

DIRECTIONS: (Qs. 1-143) Choose the correct spelling of the given word..

 

1. (a) Efflorascence (b) Efflorescence

(c) Efllorescence (d) Eflorescence

 

2. (a) Aliennate (b) Allienate

(c) Alienate (d) Alienatte

 

3. (a) Forefiet (b) Forefeit

(c) Forfeit (d) Forfiet

 

4. (a) Comemorate (b) Commemmorate

(c) Momemmorate (d) Commemorate

 

5. (a) Exampli (b) Exampel

(c) Example (d) Exampal

 

6. (a) Psychology (b) Sycology

(c) Psykology (d) Sychology

 

7. (a) Accessible (b) Accesibel

(c) Accessible (d) Acessible

 

8. (a) Tresspass (b) Trespass

(c) Tresspas (d) Trespas

 

9. (a) Argumant (b) Arguemant

(c) Argument (d) Arguement

 

10. (a) Aproched (b) Aproached

(c) Appraoched (d) Approached

 

11. (a) Comentry (b) Commentry

(c) Commentery (d) Commentary

 

12. (a) Coimmision (b) Comision

(c) Comission (d) Commision

 

13. (a) Guerila (b) Gurilla

(c) Gorila (d) Gorilla

 

14. (a) Pasanger (b) Pessenger

(c) Pesanger (d) Passenger

 

15. (a) Tariff (b) Tarriff

(c) Tarif (d) Tarrif

 

16. (a) Jewelery (b) Jewellry

(c) Jwellry (d) Jewellery

 

17. (a) Grametic (b) Grammetic

(c) Grammatic (d) Gramatic

 

18. (a) Blisfull (b) Blissful

(c) Blisful (d) Blissfull

 

19. (a) Embarasment (b) Embarassment

(c) Embarrasment (d) Embarrassment

 

20. (a) Sattellite (b) Satellite

(c) Sattelite (d) Satelite

 

21. (a) Ocasion (b) Ocassion

(c) Occasion (d) Occassion

 

22. (a) Posesion (b) Possession

(c) Posession (d) Possesion

 

23. (a) Greivance (b) Greievance

(c) Griveance (d) Grievance

 

24. (a) Beligrent (b) Beligerent

(c) Belligrent (d) Belligerent

 

25. (a) Coruppt (b) Curropt

(c) Corrupt (d) Currupt

 

26. (a) Dielectic (b) Deallectic

(c) Dilectic (d) Dialectic

 

27. (a) Achievment (b) Acheivment

(c) Achievement (d) Achevement

 

28. (a) Coreander (b) Coriander

(c) Coriandar (d) Coreandor

 

29. (a) Bouquete (b) Bouquet

(c) Boquet (d) Bouquette

 

30. (a) Translucent (b) Translusent

(c) Transluscent (d) Tranclucent

 

31. (a) Hetrogenous (b) Hetrogeneous

(c) Heterogenous (d) Heterogeneous

 

32. (a) Foreigner (b) Forienor

(c) Foriegnor (d) Foreiner

 

33. (a) Addultration (b) Adultration

(c) Addulteration (d) Adulteration

 

34. (a) Gorgette (b) Georgette

(c) Gorgete (d) Georget

 

35. (a) Examplary (b) Exemplary

(c) Examplery (d) Exemplery

 

36. (a) Sobotage (b) Sobbotage

(c) Sobotaze (d) Sabatage

 

37. (a) Colaboration (b) Collaberation

(c) Colaberation (d) Collaboration

 

38. (a) Exagerate (b) Exadgerate

(c) Exaggerate (d) Exeggerate

 

39. (a) Acurrate (b) Accurate

(c) Acurate (d) Accuratte

 

40. (a) Buisness (b) Bussiness

(c) Business (d) Buisiness

 

41. (a) Forecast (b) Forcaust

(c) Forcast (d) Forecaste

 

42. (a) Liesure (b) Leisure

(c) Leasure (d) Lesiure

 

43. (a) Colliberation (b) Calliberation

(c) Callibration (d) Calibration

 

44. (a) Adviceable (b) Advisable

(c) Advicable (d) Adviseable

 

45. (a) Interegnum (b) Intrenum

(c) Interregnum (d) Interregnim

 

46. (a) Aforstation (b) Aforestation

(c) Afforstation (d) Afforestation

 

47. (a) Entreprenuer (b) Entrepraneur

(c) Entrapreneur (d) Entrepreneur

 

48. (a) Harasment (b) Harassment

(c) Harrassment (d) Harrasment

 

49. (a) Perseverance (b) Preservarance

(c) Preseverence (d) Preserverence

 

50. (a) Sovereignty (b) Soveriegnty

(c) Sovereignity (d) Soveriegnity

 

51. (a) Receding (b) Receeding

(c) Reeceding (d) Recedeing

 

52. (a) Illusteous (b) Illistrious

(c) Ilustrious (d) Ilustrious

 

53. (a) Skillful (b) Skillfull

(c) Skilful (d) Skilfull

 

54. (a) Septaganarian (b) Septagenarian

(c) Septuaganarian (d) Septuagenarian

 

55. (a) Pitiaeble (b) Pitiable

(c) Pitiaable (d) Pitiabale

 

56. (a) Incumbent (b) Incumbant

(c) Incambant (d) Incambent

 

57. (a) Budgetary (b) Budgetry

(c) Budgetery (d) Bugetary

 

58. (a) Paralelled (b) Parallelled

(c) Paralleled (d) Parralleled

 

59. (a) Arangement (b) Arrangement

(c) Arrangment (d) Arangement

 

60. (a) Cemetry (b) Cemetery

(c) Cemetary (d) Cemmetery

 

61. (a) Vetniary (b) Vetarinary

(c) Veteninary (d) Veterinary

 

62. (a) Lauriate (b) Laureat

(c) Laureate (d) Lauriat

 

63. (a) Comander (b) Commander

(c) Commandor (d) Comandar

 

64. (a) Tranquillity (b) Trenquillity

(c) Trenquility (d) Tranquility

 

65. (a) Alitration (b) Alliteration

(c) Alitration (d) Aliteration

 

66. (a) Chaufer (b) Chauffer

(c) Chaufeur (d) Chauffeur

 

67. (a) Remunaration (b) Ramunration

(c) Remeuneration (d) Remuneration

 

68. (a) Coitment (b) Comittment

(c) Committment (d) Commitment

 

69. (a) Fullfil (b) Fulfil

(c) Fulfill (d) Fullfill

 

70. (a) Genelogy (b) Genealogy

(c) Geneology (d) Genalogy

 

71. (a) Defendant (b) Defendent

(c) Defandent (d) Defandant

 

72. (a) Recommand (b) Recommend

(c) Reccomend (d) Recomend

 

73. (a) Varstile (b) Verstile

(c) Versatile (d) Vorstyle

 

74. (a) Correspondant (b) Corraspondent

(c) Corraspondant (d) Correspondent

 

75. (a) Finnancer (b) Financier

(c) Financer (d) Financeir

 

76. (a) Etiquete (b) Etiquette

(c) Ettiquete (d) Ettiquette

 

77. (a) Overlapped (b) Overlaped

(c) Overleped (d) Overelaped

 

78. (a) Necessary (b) Necesarry

(c) Necesary (d) Neccessary

 

79. (a) Inocculate (b) Inoculate

(c) Innoculate (d) Innocculate

 

80. (a) Benefeted (b) Benifited

(c) Benefitted (d) Benifitted

 

81. (a) Supreintendent (b) Superintendent

(c) Suprintendent (d) Supereintendent

 

82. (a) Temparament (b) Temprament

(c) Temperament (d) Temperamant

 

83. (a) Homeopathy (b) Homoepathy

(c) Homiopathy (d) Homoeopathy

 

84. (a) Numrator (b) Numerator

(c) Numerater (d) Numrater

 

85. (a) Ommission (b) Omision

(c) Omission (d) Ommision

 

86. (a) Mountaineous (b) Mountaneous

(c) Mountainous (d) Mountanous

 

87. (a) Giraf (b) Gerraffe

(c) Geraff (d) Giraffe

 

88. (a) Legendary (b) Legendery

(c) Legendry (d) Legandery

 

89. (a) Aquaintence (b) Acquaintance

(c) Aquaintance (d) Acquaintence

 

90. (a) Arodrome (b) Airodrome

(c) Aerodrom (d) Aerodrome

 

91. (a) Forein (b) Fariegn

(c) Foriegn (d) Foreign

 

92. (a) Aprentic (b) Aperentic

(c) Apprentic (d) Apperentice

 

93. (a) Indigenous (b) Indigenuous

(c) Indiginous (d) Indeginuous

 

94. (a) Coleagu (b) Colleagu

(c) Coleague (d) Colleague

 

95. (a) Lieutinant (b) Lieutenant

(c) Leutenant (d) Liutenant

 

96. (a) Paralelogram (b) Paralellogram

(c) Parallelogram (d) Parallellogram

 

97. (a) Corigendum (b) Coridgendum

(c) Corrigendum (d) Corridgendum

 

98. (a) Prevalent (b) Prevalent

(c) Prevelant (d) Prevelent

 

99. (a) Milennium (b) Millenium

(c) Millennium (d) Milenium

 

100. (a) Acomodation (b) Accomodation

(c) Acommodation (d) Accommodation

 

101. (a) Inimitable (b) Innimatible

(c) Inimitible (d) Inimmitable

 

102. (a) Refrigerator (b) Refriderater

(c) Refridgerator (d) Referigerator

 

103. (a) Apallation (b) Appellation

(c) Appelation (d) Appallation

 

104. (a) Catlogg (b) Catlog

(c) Catlogue (d) Catalogue

 

105. (a) Obssesion (b) Obssession

(c) Obsession (d) Obsessien

 

106. (a) Alottee (b) Allotee

(c) Alotte (d) Allottee

 

107. (a) Seperable (b) Separable

(c) Saperable (d) Saparable

 

108. (a) Hindrence (b) Hindrance

(c) Hinderence (d) Hinderance

 

109. (a) Proprietry (b) Propriatory

(c) Proprietary (d) Proprietory

 

110. (a) Strategam (b) Strategem

(c) Stratagem (d) Stratagam

 

111. (a) Reharsal (b) Rehersal

(c) Rehearsal (d) Rehearsel

 

112. (a) Cancelation (b) Cancelletion

(c) Cancellation (d) Cancellasion

 

113. (a) Assasination (b) Asasination

(c) Assassination (d) Asassination

 

114. (a) Millonare (b) Millionaire

(c) Millionare (d) Millonaire

 

115. (a) Draut (b) Drout

(c) Drougt (d) Drought

 

116. (a) Fabullous (b) Fablous

(c) Fabulous (d) Fabuleous

 

117. (a) Accomplish (b) Ackmplesh

(c) Accompalish (d) Acomplush

 

118. (a) Simaltanious (b) Simultaneous

(c) Simultanious (d) Simaltaneous

 

119. (a) Turnament (b) Tournamant

(c) Tournament (d) Turnamant

 

120. (a) Tomarow (b) Tomarrow

(c) Tomorrow (d) Tommorow

 

121. (a) Neighbur (b) Neighber

(c) Neighbour (d) Neibur

 

122. (a) Fasist (b) Facict

(c) Facist (d) Fascist

 

123. (a) Occurrance (b) Occurrence

(c) Occurance (d) Occurence

 

124. (a) Gaurantee (b) Guarantee

(c) Garuntee (d) Guaruntee

 

125. (a) Parlamentary (b) Parliamentary

(c) Parlimentary (d) Parliamentery

 

126. (a) Tentaitive (b) Tentative

(c) Tentitive (d) Tantitive

 

127. (a) Surveilance (b) Survellance

(c) Surveillance (d) Survaillance

 

128. (a) Careir (b) Career

(c) Caireer (d) Carreer

 

129. (a) Resteraunt (b) Restaurent

(c) Rastaurent (d) Restaurant

 

130. (a) Damage (b) Dammage

(c) Damaige (d) Dammege

 

131. (a) Farenheit (b) Fahrenhiet

(c) Farenhiet (d) Fahrenheit

 

132. (a) Recommandation (b) Recomandation

(c) Recommendation (d) Recomendation

 

133. (a) Accessible (b) Accissible

(c) Acessible (d) Aceesible

 

134. (a) Tempereture (b) Tempearature

(c) Temperature (d) Tamperature

 

135. (a) Rennaisance (b) Rennaissance

(c) Renaissance (d) Renaisance

 

136. (a) Milennium (b) Millenium

(c) Milleneum (d) Millennium

 

137. (a) Ocassion (b) Occassion

(c) Occasion (d) Occation

 

138. (a) Garulous (b) Garrulous

(c) Garullous (d) Garrullous

 

139. (a) Marquee (b) Markue

(c) Marquei (d) Marquie

 

140. (a) Puissant (b) Puiscant

(c) Puiscent (d) Puissent

 

141. (a) Disconncerting (b) Disconserting

(c) Discuncerting (d) Disconcerting

 

142. (a) Exilarate (b) Exhilerate

(c) Exsilarate (d) Exhilarate

 

143. (a) Plebeian (b) Plibeian

(c) Plebian (d) Plebiean

 

DIRECTIONS (Qs. 144-220) : Choose the mis-spelt word out of

given options.

 

144. (a) Designation (b) Amature

(c) Controversy (d) Burglar

 

145. (a) Deceive (b) Conneive

(c) Perceive (d) Acheive

 

146. (a) Penance (b) Menace

(c) Tendancy (d) Governance

 

147. (a) Prejudicial (b) Affectionate

(c) Indispensible (d) Assiduous

 

148. (a) Kitten (b) Cumulative

(c) Justified (d) Inediable

 

149. (a) Hillock (b) Vilify

(c) Mileage (d) Hillarious

 

150. (a) Predilection (b) Discipline

(c) Indigenous (d) Preferrable

 

151. (a) Suicide (b) Suiteable

(c) Summarize (d) Superficial

 

152. (a) Neice (b) Neither

(c) Neigh (d) Rein

 

153. (a) Light (b) Fight

(c) Hight (d) Might

 

154. (a) Control (b) Confusion

(c) Confrence (d) Committee

 

155. (a) Instantanious (b) Intermediate

(c) Intermittent (d) Interference

 

156. (a) Breakage (b) Brevity

(c) Breathless (d) Briliance

 

157. (a) Nuptial (b) Nickers

(c) Nephew (d) Nuisance

 

158. (a) Explaination (b) Extermination

(c) Exaggeration (d) Expectation

 

159. (a) Covetous (b) Coherent

(c) Consice (d) Consent

 

160. (a) Plateau (b) Plebian

(c) Plaedge (d) Pollinate

 

161. (a) Cruelly (b) Truly

(c) Verbally (d) Rudely

 

162. (a) Oversear (b) Oscillate

(c) Ossicle (d) Obnscure

 

163. (a) Cruise (b) Deduse

(c) Truce (d) Bruise

 

164. (a) Democracy (b) Aristocracy

(c) Advocacy (d) Courtecy

 

165. (a) Hyphen (b) Hygene

(c) Hurdle (d) Haphazard

 

166. (a) Believe (b) Relieve

(c) Drieve (d) Decieve

 

167. (a) Juice (b) Jersy

(c) Jaggery (d) Japanese

 

168. (a) Envelope (b) Enthuse

(c) Eratic (d) Emigrant

 

169. (a) Freshner (b) Forlorn

(c) Foreign (d) Fruity

 

170. (a) Democracy (b) Beaureaucracy

(c) Prophecy (d) Aristocracy

 

171. (a) Spurious (b) Studious

(c) Subsidary (d) Sensible

 

172. (a) Charade (b) Studious

(c) Cartrige (d) Sensible

 

173. (a) Ballistic (b) Baloon

(c) Bulletin (d) Bullock

 

174. (a) Winner (b) Winning

(c) Writer (d) Writting

 

175. (a) Bataliion (b) Believe

(c) Bewilder (d) Bogie

 

176. (a) Asterisk (b) Audience

(c) Acrue (d) Almighty

 

177. (a) Bearer (b) Governor

(c) Conquerer (d) Admirer

 

178. (a) Ceremony (b) Agression

(c) Schedule (d) Knowledge

 

179. (a) Parasology (b) Possibility

(c) Potassium (d) Preamble

 

180. (a) Careful (b) Untill

(c) Fulfil (d) Final

 

181. (a) Essential (b) Rehabilitation

(c) Appreciation (d) Concomitant

 

182. (a) Knack (b) Knee

(c) Kneed (d) Kneel

 

183. (a) Amend (b) Commend

(c) Assend (d) Comprehend

 

184. (a) Monotonous (b) Monastry

(c) Monitor (d) Moraine

 

185. (a) Adultration (b) Adulation

(c) Advancement (d) Admittance

 

186. (a) Soothe (b) Sponser

(c) Stepney (d) Struggle

 

187. (a) Resembelance (b) Recuperate

(c) Recommend (d) Resource

 

188. (a) Rapport (b) Substance

(c) Gravyard (d) Resistible

 

189. (a) Hack (b) Hawl

(c) Halve (d) Hark

 

190. (a) Deep (b) Heap

(c) Sleep (d) Weap

 

191. (a) Semester (b) Senesent

(c) Sensory (d) Salacious

 

192. (a) Solution (b) Tuition

(c) Circutous (d) Fruition

 

193. (a) Stolen (b) Eaten

(c) Beaten (d) Writen

 

194. (a) Device (b) Demice

(c) Revise (d) Advice

 

195. (a) Illegal (b) Illitrate

(c) Illegitimate (d) Illegible

 

196. (a) Concession (b) Reconciliation

(c) Humilliation (d) Polliation

 

197. (a) Anxiety (b) Ankel

(c) Accommodation (d) Allergy

 

198. (a) Anaemia (b) Attitude

(c) Admiralty (d) Acquarium

 

199. (a) Nemesis (b) Necessary

(c) Nectar (d) Nieghbour

 

200. (a) Trachaea (b) Tragedy

(c) Trajectory (d) Training

 

201. (a) Chancellor (b) Trailor

(c) Traitor (d) Inheritor

 

202. (a) Handicapped (b) Hankerchief

(c) Handiwork (d) Handicraft

 

203. (a) Auspicious (b) Available

(c) Attainable (d) Auxilliary

204. (a) Butcher (b) Burrow

(c) Buoyant (d) Buletin

205. (a) Procession (b) Profession

(c) Possession (d) Occassion

206. (a) Enterance (b) Elementary

(c) Endeavour (d) Eccentricity

207. (a) Mischeif (b) Belief

(c) Thief (d) Grief

208. (a) Vacuum (b) Vaccinate

(c) Vacilate (d) Varnish

209. (a) Jeopardy (b) Jealosy

(c) Jaundice (d) Javelin

210. (a) Curiculum (b) Contingency

(c) Cauliflower (d) Cooperate

211. (a) Despair (b) Desperate

(c) Maintain (d) Maintainance

212. (a) Photostate (b) Palmistry

(c) Posthumous (d) Polytechnic

213. (a) Termination (b) Culmination

(c) Determination (d) Defination

214. (a) Voluntary (b) Vomitting

(c) Vaocabulary (d) Vicisitude

215. (a) Mortgaze (b) Manicure

(c) Miraculous (d) Mesmeric

216. (a) Pellicle (b) Pilgrimage

(c) Portrait (d) Parepet

217. (a) Sceptic (b) Agnostic

(c) Prolific (d) Assetic

218. (a) Miscelleneous (b) Mathematics

(c) Cautiously (d) Competition

219. (a) Soldier (b) Beautiful

(c) Infinite (d) Clearify

220. (a) Sandwitch (b) Sculpture

(c) Secrecy (d) Sovereign

 

ANSWER KEY

 

1 (b) 2 (c) 3 (c) 4 (d) 5 (c) 6 (a) 7 (c) 8 (b)

9 (c) 10 (d) 11 (d) 12 (d) 13 (d) 14 (d) 15 (a) 16 (d)

17 (c) 18 (b) 19 (d) 20 (b) 21 (c) 22 (b) 23 (b) 24 (d)

25 (c) 26 (d) 27 (c) 28 (b) 29 (b) 30 (a) 31 (d) 32 (a)

33 (d) 34 (b) 35 (b) 36 (a) 37 (d) 38 (c) 39 (b) 40 (b)

41 (a) 42 (b) 43 (d) 44 (b) 45 (c) 46 (d) 47 (d) 48 (b)

49 (a) 50 (a) 51 (a) 52 (d) 53 (c) 54 (d) 55 (b) 56 (a)

57 (a) 58 (c) 59 (b) 60 (b) 61 (b) 62 (c) 63 (b) 64 (a)

65 (b) 66 (d) 67 (d) 68 (d) 69 (c) 70 (b) 71 (a) 72 (b)

73 (c) 74 (d) 75 (b) 76 (b) 77 (a) 78 (a) 79 (b) 80 (c)

81 (b) 82 (c) 83 (d) 84 (b) 85 (c) 86 (c) 87 (d) 88 (a)

89 (b) 90 (d) 91 (d) 92 (d) 93 (a) 94 (d) 95 (b) 96 (c)

97 (c) 98 (b) 99 (c) 100 (d) 101 (a) 102 (a) 103 (b) 104 (d)

105 (c) 106 (d) 107 (b) 108 (b) 109 (c) 110 (c) 111 (c) 112 (c)

113 (c) 114 (b) 115 (d) 116 (c) 117 (a) 118 (b) 119 (c) 120 (c)

121 (c) 122 (d) 123 (b) 124 (b) 125 (b) 126 (b) 127 (c) 128 (b)

129 (d) 130 (a) 131 (d) 132 (c) 133 (a) 134 (c) 135 (c) 136 (d)

137 (c) 138 (b) 139 (a) 140 (a) 141 (d) 142 (d) 143 (b) 144 (b)

145 (d) 146 (c) 147 (c) 148 (d) 149 (d) 150 (d) 151 (b) 152 (a)

153 (c) 154 (c) 155 (a) 156 (d) 157 (b) 158 (a) 159 (c) 160 (b)

161 (b) 162 (a) 163 (b) 164 (d) 165 (b) 166 (d) 167 (b) 168 (c)

169 (a) 170 (b) 171 (c) 172 (c) 173 (b) 174 (d) 175 (a) 176 (c)

177 (c) 178 (b) 179 (a) 180 (b) 181 (d) 182 (c) 183 (c) 184 (b)

185 (a) 186 (b) 187 (a) 188 (c) 189 (b) 190 (d) 191 (b) 192 (c)

193 (d) 194 (b) 195 (b) 196 (c) 197 (b) 198 (d) 199 (d) 200 (a)

201 (b) 202 (b) 203 (d) 204 (d) 205 (d) 206 (a) 207 (a) 208 (c)

209 (b) 210 (a) 211 (d) 212 (a) 213 (d) 214 (d) 215 (a) 216 (d)

217 (d) 218 (a) 219 (d) 220 (a)

 

Also Read:

Spelling Rules Practice Questions for Competitive Exams Spelling Rules Practice Questions for Competitive Exams Reviewed by SSC NOTES on December 17, 2021 Rating: 5
Powered by Blogger.