Sports GK Questions and Answers for Competitive Exams

Sports GK Questions and Answers for Competitive Exams

  1. Former Australian captain Mark Taylor has had several nicknames over his playing career.
    Ans:Tubby, Stodge and Helium Bat
  2. Which was the 1st non Test playing country to beat India in an international match?
    Ans:Sri Lanka
  3. Track and field star Carl Lewis won how many gold medals at the 1984 Olympic games?
    Ans:Four
  4. Ravi Shastri play for
    Ans:Glamorgan
  5. Who was the first Indian to win the World Amateur Billiards title?
    Ans:Wilson Jones
  6. Who is the first Indian woman to win an Asian Games gold in 400m run?
    Ans:Kamaljit Sandhu
  7. Kapil Dev play for Which County Teams?
    Ans:Northamptonshire & Worcestershire
  8. When was Amateur Athletics Federation of India established??
    Ans:1946
  9. Who did Stone Cold Steve Austin wrestle at the 1998 edition of "Over the Edge"?
    Ans:Dude Love
  10. Ricky Ponting is also known as what?
    Ans:Punter
  11. How long are professional Golf Tour players allotted per shot?
    Ans:45 Seconds
  12. The NBA player scored 8 points in the final 7 seconds of a game to lead his team to victory
    Ans: Reggie Miller
  13. The match between India and Pakistan at Jaipur on 02-10-1983, Which new rule was introduced?
    Ans: No-balls & wides were debited to bowlers analysis
  14. The first hang gliders to be flown were flown in...?
    Ans: 1800s
  15. Anil Kumble play for?
    Ans: Northamptonshire & Leicestershire
  16. The nickname of Glenn McGrath is what?
    Ans: Pigeon
  17. Mark Waugh is commonly called what?
    Ans: Junior
  18. India won its first Olympic hockey gold in...?
    Ans: 1928
  19. How many times did Geet Sethi win the lBSF World Billiards title?
    Ans: 3
  20. In which year did Milkha Singh win the first National title in the 400 m race?
    Ans: 1957
  21. Who won the 1993 "King of the Ring"?
    Ans: Bret Hart
  22. What NHL goaltender has the most career wins?
    Ans: Grant Fuhr
  23. What Major League Baseball player holds the record for all-time career high batting average?
    Ans: Ty Cobb
  24. What Major League Baseball player holds the record for all-time career high batting average?
    Ans: Brian Lara
  25. Who was the 1st ODI captain for India?
    Ans: Ajit Wadekar
  26. Where did India play its 1st one day international match?
    Ans: Headingley
  27. India reached the final of the Davis Cup for the first time in...?
    Ans: 1966
  28. The Asian Games were held in Delhi for the first time in...?
    Ans: 1951
  29. Mohammad Azharuddin play for County Team?
    Ans: Derbyshire
  30. Which county did Sunil Gavaskar play for?
    Ans: Somerset
  31. The 'Dronacharya Award' is given to...?
    Ans: Coaches
  32. which Indian state did the game of Polo originate?
    Ans: Manipur
  33. Which cricketer died on the field in Bangladesh while playing for Abahani Club?
    Ans: Raman Lamba
  34. Which of the following is a Manipuri version of Hockey?
    Ans: Khong Kangjei
  35. Which county did Javagal Srinath sign for in 2003?
    Ans: Durham
  36. Which county did Sachin Tendulkar play for?
    Ans: Yorkshire
  37. Where did the 1st ODI match was played in India?
    Ans: Ahmedabad
  38. Who had a torrid time with Lancashire in 2000?
    Ans: Saurav Ganguly
  39. What is the name of the person that controls a football match?
    Ans: A referee
  40. Former Australian captain Allan Border was sometimes known as "Captain Grumpy". What was his other nickname?
    Ans: AB
  41. The Indian football team made its first appearance at Olympics in...?
    Ans:1948
  42. Who was the first captain of Indian Test team?
    Ans: CK Nayudu
  43. Pravin Amre and Vinod Kambli played for which province in South Africa?
    Ans: Boland
  44. Which football hero was nicknamed "The Sundance Kid"?
    Ans: Jim Kiick
  45. Which country won the Cricket World Cup in 1999?
    Ans: Australia
  46. Who did The Rock beat to win his first WWE Title?
    Ans: Mankind
  47. The name Kunjarani Devi is associated with...?
    Ans: Weight Lifting
  48. In what year was the first international cricket match held?
    Ans: 1844 between Canada and the USA
  49. How many gold medals have been won by India in the Olympics so far?
    Ans: 9
  50. Which English county did batting sensation Virender Sehwag join in the 2003 season?
    Ans: Leicestershire
  51. Who has scored the most Test hundreds ever?
    Ans: Sachin Tendulkar
  52. When was the first cricket Test match played?
    Ans: 1877
  53. Who beat Duke in the Great Alaskan Shootout Finals in 1998?
    Ans:University of Cincinnati
  54. 'Dizzy' is the nickname of what Australian player?
    Ans: Jason Gillespie
  55. Who is the highest wicket taker in Test cricket?
    Ans: Muttiah Muralitharan
  56. Which county signed Yuvraj Singh to play for them in 2003?
    Ans: Yorkshire
  57. Which county did the outspoken Spin great Bishen Singh Bedi play for?
    Ans: Northamptonshire
  58. Who was the first Indian to win an individual medal in Olympics?
    Ans: K.D.Jadhav
  59. With which sport is the 'Choudhury Trophy' associated?
    Ans:Circumnavigation of the earth by car
  60. The nickname of wicketkeeping great Rod Marsh was what?
    Ans: Bacchus
  61. Who was the 1st president of BCCI ( Board of Control for Cricket in India )?
    Ans: R.E. Grant Govan
  62. How many gold medals did P.T.Usha win in the 1986 Seoul Asian Games?
    Ans: 4
  63. Who has scored the most runs in a single First-class innings?
    Ans: Brian Lara
  64. Which batsman started his international cricketing career at the age of 16?
    Ans: Sachin Tendulkar
  65. How many wickets did Yograj Singh take in his 1st ODI match?
    Ans: 2
  66. Who made his Test debut alongwith Salil Ankola in the same match?
    Ans: Sachin Tendulkar
  67. What is the middle name of Rahul Dravid?
    Ans: Sharad
  68. What is the middle name of Akash Chopra, a Delhi batsman?
    Ans:Shyamlal
  69. When did Sachin Tendulkar make his Test debut?
    Ans: 1989
  70. Who was named India's Cricketer of the Century by Wisden?
    Ans: Kapil Dev
  71. What was Sachin Tendulkar's average when he made his first thousand runs in ODIs?
    Ans: 35.83
  72. Syed Kirmani made his ODI debut in 1976 against New Zealand as a wicketkeeper. How many runs did India make in that match?
    Ans: 154 all out
  73. How many wickets Kapil Dev had taken in Test matches when he retired?
    Ans: 434
  74. The highest first wicket partnership in Test Match Cricket was between two Indians: one is V.Mankad, who is the other?
    Ans: Pankaj Roy
  75. Who was named Wisden Cricketer of the Year in 2000?
    Ans: Rahul Dravid
  76. What is the middle name of the world class batsman Sachin Tendulkar?
    Ans: Ramesh
  77. Which Indian batsman made his ODI debut in the same match in which Kapil Dev did?
    Ans: Surinder Amarnath
  78. Against which team did Rahul Dravid made his ODI debut?
    Ans: Sri Lanka
  79. What is the middle name of the Ajith Agarkar, a top class all rounder?
    Ans: Bhalchandra
  80. Where did Yuvraj Singh make his ODI debut?
    Ans: Nairobi, Kenya
  81. How many wickets did Zaheer Khan pick up in his ODI debut?
    Ans: 3
  82. Who was named as the ICC Emerging Player of the Year 2004?
    Ans: Irfan Pathan
  83. Which Indian batsman was the first to hit 44 fours in a test match innings?
    Ans: Laxman
  84. Against which team did Virender Sehwag make his one day international debut?
    Ans: Pakistan
  85. Who was the first Indian woman to win a medal in the Olympics?
    Ans: Karnam Malleshwari
  86. Which team did Sachin Tendulkar play for in the Ranji Trophy when he made his debut in first class cricket?
    Ans: Mumbai
  87. What is the middle name of V.V.S. Laxman?
    Ans: Vangipurapu Venkata Sai
  88. Where did Mahendra Singh Dhoni make his ODI debut?
    Ans: Chittagong
  89. What is the middle name of Bajji (Harbhajan Singh)?
    Ans: Plaha
  90. How many runs did VVS Laxman score in his ODI debut?
    Ans: 0
  91. Sourav Ganguly made his Test debut in 1996.How many runs did he score in the 1st innings of that match?
    Ans: 131
  92. Who was the first Indian batsman to hit a century on Test debut against England at England's home?
    Ans: Abbas Ali Baig
  93. In which year did Ajay Jadeja make his ODI debut?
    Ans: 1992
  94. How many runs did Sachin Tendulkar was scored in his ODI debut?
    Ans: 0
  95. How many centuries in Tests did Sunil Gavaskar bag when he retired?
    Ans: 34
  96. Who was named as the Wisden Cricketer of the Year 1980?
    Ans: Sunil Gavaskar
  97. Who was the man of the match of the 1983 World Cup Final?
    Ans: M. Amarnath
  98. Who was the first Indian batsman to have achieved 300 runs in an innings in Tests?
    Ans: Virender Sehwag
  99. When did Sourav Ganguly made his ODI debut?
    Ans: 11 January 1992
  100. What is the middle name of Parthiv Patel?
    Ans: Ajay
  101. What is the middle name of Sourav Ganguly?
    Ans: Chandidas
  102. What is the middle name of Ashish Nehra?
    Ans: Diwansingh
GK: Also Read:
Sports GK Questions and Answers for Competitive Exams Sports GK Questions and Answers for Competitive Exams Reviewed by SSC NOTES on August 11, 2021 Rating: 5
Powered by Blogger.