Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 15

Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 11


Dear Aspirants , Here we are sharing Basic General Knowledge Question and Answers mcq to you all which will be helpful for various competitive Exams i.e. SSC CGL, CHSL, MTS, Bank Exam, Railway Exam, RRB, Insurance exams, SBI PO, Clerks and IBPS CWE, UPSC, IAS Civils, Mains, etc. For your preparation or enhance your skills in subject of this particular category very helpful to you. All the Best. 




1) A __________ is an agreement between the communicating parties on how communication is to proceed.
A) SLA
B) Bond
C) Protocol
D) Path
Answer: C) Protocol

2) Which Indian state shares the most borders with other states?
A) Madhya Pradesh
B) Rajasthan
C) Uttarakhand
D) Uttar Pradesh
Answer: D) Uttar Pradesh

3) What is the largest fresh water lake in india?
A) Wular Lake
B) Loktak lake
C) Dal Lake
D) Chilika Lake
Answer: A) Wular Lake

4) The world's fastest elevator that can operate at a record speed of 1,260 meters per minute is set to be installed in ___________.
A) Japan
B) Italy
C) China
D) Spain
Answer: C) China

6) On 11 October, 2017 the Supreme Court criminalized sex with underage wife aged below______ years.
A) 15
B) 18
C) No option is correct
D) 21
Answer: B) 18

9) Prahaar is a-
A) submarine
B) aircraft carrier
C) battle tank
D) surface-to-surface missile
Answer: D) surface-to-surface missile

10) Which state govt barred CBI from entering states without approval?
A) Telangana
B) Uttar Pradesh
C) Andhra Pradesh
D) Tamil Nadu
Answer: C) Andhra Pradesh

11) Which of the following cities, is also known as the City of Festivals?
A) Varanasi
B) Odisha
C) Madurai
D) Puri
Answer: C) Madurai

12) The food and drug administration sets standards for
A) advertising
B) traffic safety
C) product labeling
D) the environment
Answer: C) product labeling

13) A soft currency is one that is expected to ........... in value relative to other currencies.
A) dynamic
B) reduce
C) increase
D) constant
Answer: B) reduce

14) Capital of Belarus -
A) Minsk
B) Cairo
C) Praia
D) Vienna
Answer: A) Minsk

15) In India, country's 1st Owl Festival held in
A) Hyderabad
B) Kolkata
C) Pune
D) Bangalore
Answer: C) Pune

16) Operation Digital Board is associated with which purpose?
A) Digitization of Education
B) Digitization of Banking
C) Digitization of Payments
D) All of the mentioned
Answer: A) Digitization of Education

17) Country completely surrounded by South Africa?
A) Republic of Korea
B) Kingdom of Lesotho
C) Nagoya
D) Osaka
Answer: B) Kingdom of Lesotho

18) Which of the following pair is INCORRECT?
A) Amjad Ali Khan - Tabla
B) Hema Malini - Bharatnatyam
C) Ustad Bismillah Khan - Shehna
D) Shambhu Maharaj - Kathak
Answer: A) Amjad Ali Khan - Tabla

19) Who has become the IAF’s first woman flight engineer?
A) Avani Chaturvedi
B) Bhawana Kanth
C) Hina Jaiswal
D) Mohana Singh
Answer: C) Hina Jaiswal

20) Which state decided to launch Yuva Swabhiman Yojana for urban poor youth?
A) Haryana
B) Madhya Pradesh
C) Himachal Pradesh
D) Maharashtra
Answer: B) Madhya Pradesh

21) Which country has decided to venture into Internet of things with new satellite system 'Marathon'?
A) China
B) Japan
C) India
D) Russia
Answer: D) Russia

22) Nachiket Mor Committee was for
A) 4G Scam
B) Financial Services
C) Spot Fixing in IPL
D) None of the above
Answer: B) Financial Services

23) In which of the following countries fascism was originated?
A) Japan
B) Italy
C) Russia
D) France
Answer: B) Italy

24) Which crop was first cultivated in Sri Lanka under plantation agriculture?
A) Coconut
B) Rubber
C) Tea
D) Coffee
Answer: D) Coffee

25) Buenos Aires largest shopping mall is called
A) Abasto
B) Santa Fe
C) Coronel Diaz
D) Alto Palermo
Answer: A) Abasto

26) Which city has made Hindi as 3rd language in courts?
A) Abu Dhabi
B) Tehran
C) Quwait
D) Colombo
Answer: A) Abu Dhabi

27) The Nobel Peace Prize is awarded in which city?
A) Spain
B) Radhuset
C) Stockholm
D) Oslo
Answer: D) Oslo

28) What are the followers of Hinduism called
A) Hindus
B) Brahmans
C) Sindhus
D) Indus
Answer: A) Hindus

29) The Wassenaar Arrangement has decided to admit India as its new member. Which of the following is correct with respect to the Wassenaar Arrangement?
A) It promotes transparency and greaterresponsibility in transfer of conventional arms& dual-use goods & technologies
B) It is a non-government organization
C) Both B & C
D) It is a multilateral export control regime
Answer: C) Both B & C

30) What are the followers of Judaism called?
A) Sikhs
B) Judais
C) Jews
D) Sakhs
Answer: C) Jews

31) How many districts are there in Telangana state at present?
A) 35
B) 36
C) 33
D) 31
Answer: C) 33

32) Which one of the following is not correct in respect of Andaman and Nicobar Command?
A) It is commanded by a three-star officer.
B) It was set up by the British during the Second World War.
C) Its headquarters is at Port Blair.
D) It is the first integrated theatre command in India.
Answer: B) It was set up by the British during the Second World War.

34) Which payment major announced that it would add cryptocurrency to its network?
A) Paypal
B) Maestro
C) Mastercard
D) VISA
Answer: C) Mastercard

35) Which of the following states become the first to have four International Airports?
A) Uttar Pradesh
B) Maharashtra
C) Telangana
D) Kerala
Answer: D) Kerala

36) In the year 2016, the Government of India announced a `6,000 crore special package for the textile and apparel sector to
A) 2 and 3 only
B) 1 and 3 only
C) 1, 2 and 3
D) 1 only
Answer: B) 1 and 3 only

37) The 3rd Indo-German Environment Forum was held in which city?
A) Chennai
B) New Delhi
C) Hyderabad
D) Pune
Answer: B) New Delhi

38) Which country is the largest producer of Rice in the world?
A) China
B) Brazil
C) India
D) Russia
Answer: A) China

39) National Housing Bank is a subsidiary of
A) World Bank
B) State Bank of India
C) Reserve Bank of India
D) Bank of India
Answer: D) Bank of India

40) Which state won the Best State Award in cadaveric organ donation for the 4th consecutive year?
A) Tamilnadu
B) Karnataka
C) Haryana
D) Punjab
Answer: A) Tamilnadu

41) Which place is NOT associated with Gautama Buddha?
A) Saranath
B) Bodh Gaya
C) Kushinagar
D) Pawapuri
Answer: D) Pawapuri

42) What is the theme of the "Asia LPG 2019 Summit"?
A) None of the above
B) LPG for Life
C) LPG – Energy for Life
D) LPG – Petroleum for Life
Answer: C) LPG – Energy for Life

43) Which continent has the most countries?
A) Antarctica
B) Africa
C) Asia
D) Europe
Answer: B) Africa

44) Name the state assembly, which has passed an amendment bill awarding death penalty for convicts involved in the rape of girls below 12 years of age.
A) Bihar Assembly
B) Uttar Pradesh Assembly
C) Rajasthan Assembly
D) Maharashtra Assembly
Answer: C) Rajasthan Assembly

45) What is the rank of India in the Global Peace Index 2019?
A) 141
B) 143
C) 142
D) 144
Answer: A) 141

46) Who was the exponent of Lokayata Darshana?
A) Kapil
B) Charvak
C) Ramanuja
D) Badarayan
Answer: B) Charvak

47) Who has been appointed as an Executive Director in the World Bank in the US ?
A) Ashok Lavasha
B) Rahul Verma
C) S Aparna
D) S C Garg
Answer: C) S Aparna

48) India’s first undersea tunnel
A) Cochin
B) Mumbai
C) Kolkata
D) Hyderabad
Answer: B) Mumbai

49) Which country ropes in space technology to track border management?
A) Russia
B) Japan
C) China
D) India
Answer: D) India

50) The Make In India Logo is made up of what?
A) chakra Made of Cotton
B) Lion made of cogs
C) Tiger Made of Khadi
D) Eagle Made of Steel
Answer: B) Lion made of cogs

51) Which Indian company has partnered with
A) Biocon
B) Dr Reddys
C) Serum Institute of India
D) Bharat Biotech
Answer: C) Serum Institute of India

52) Expanded form of the term LIBOR is: _____________.
A) London Inter-Bank Offered Rate
B) London Inter-Bank Operational Rate
C) London Inter-Bank Onsite Rate
D) London Inter-Bank Offsite Rate
Answer: A) London Inter-Bank Offered Rate

53) Which IT consulting company has been engaged by Coal India Ltd, for Digitalisation of mines?
A) Tata Consultancy Services
B) Accenture
C) Infosys
D) Wipro
Answer: B) Accenture

54) With which of the following country, India has a land dispute near Tawang?
A) Bangladesh
B) Pakistan
C) China
D) Afghanistan
Answer: C) China

55) National Press Day 2017 Theme
A) None of the above
B) Challenges before media
C) National security against terrorism
D) Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law
Answer: B) Challenges before media

56) The U-shaped skyscraper ‘The Big Bend’ will be build in which city ?
A) California
B) Florida
C) New York
D) Texas
Answer: C) New York

57) The Global Entrepreneurship Summit (GES) 2017 was in ______?
A) Newyork
B) Hyderabad
C) Beijing
D) Spain
Answer: B) Hyderabad

58) Jammu and Kashmir Rifles is 
A) a paramilitary force under the Ministry of Home Affairs
B) the name of the Armed Police of the State of Jammu and Kashmir
C) an infantry regiment of the Indian Army
D) a battalion of the Rashtriya Rifles
Answer: C) an infantry regiment of the Indian Army

60) Which of the following country doesn't matches to its famous tourist place?
A) Bhutan – Paro Taktsang
B) China – Great Wall of China
C) Nepal – Pashupatinath Temple
D) Sri Lanka – Padmanabhaswamy Temple
Answer: D) Sri Lanka – Padmanabhaswamy Temple

62) Which is the rank of Madhya Pradesh in India in terms of scheduled Tribe Population?
A) Third
B) Fourth
C) Second
D) First
Answer: D) First

63) Someone who has consumed a lot of alcohol
A) May need help getting out of a potentially dangerous situation
B) Is not capable of giving true consent
C) Is never to blame for being sexually assaulted
D) All of the mentioned
Answer: B) Is not capable of giving true consent

64) Which one of the following industries is known as 'Sunrise Industry'
A) Iron & Steel
B) Information Technology
C) Tea & Coffee
D) Cotton Textile
Answer: B) Information Technology

65) Which musical instrument Ustad Bismillah Khan used to play?
A) flute
B) Tabla
C) Sarod
D) Shehnai
Answer: D) Shehnai

66) The Asia Pacific Summit 2018 began in?
A) Dubai
B) Nepal
C) Bangladesh
D) India
Answer: B) Nepal

67) Arsenic problem in India is primarily due to
A) Overexploitation of coal in Bihar and Bengal
B) Overexploitation of ground water in the affected areas
C) Overexploitation of arsenopyrite in the hinterland
D) Overexploitation of surface water in the affected areas
Answer: B) Overexploitation of ground water in the affected areas

69) Which airport becomes as International Airport recently in 2017 ?
A) Chennai
B) Patna
C) Vijayawada
D) Kolkata
Answer: C) Vijayawada

70) Which state has built the First Glass Bridge in India?
A) Bihar
B) Gujarat
C) West Bengal
D) Sikkim
Answer: A) Bihar

71) Type of government in Nigeria today?
A) Federal
B) Presidential system
C) Republic
D) All of the mentioned
Answer: D) All of the mentioned

72) Who is appointed as the UNICEF India’s Youth Ambassador?
A) Harmanpreet Kaur
B) P.V. Sindhu
C) Mithali Raj
D) Hima Das
Answer: D) Hima Das

73) Which of the following is NOT an example of volcanic mountain?
A) Mount Kilimanjaro
B) Mount Black
C) Mount Fujiyama
D) Mount Etna
Answer: B) Mount Black

74) Which bank has become the 1st Indian bank to link interest rates to RBI's repo rate?
A) HDFC Bank
B) SBI
C) Yes Bank
D) Axis Bank
Answer: B) SBI

75) Jain literature is also called as _________.
A) Agam
B) Kalpa
C) Sutt
D) Pitaka
Answer: A) Agam

76) Which year was declared as the National Mathematical Year as a tribute to Mathematician Srinivasa Ramanujan?
A) 2013
B) 2010
C) 2012
D) 2011
Answer: C) 2012

77) The regional meeting of World Customs Organisation is host in which city?
A) Kolkata
B) Bengaluru
C) Jaipur
D) Hyderabad
Answer: C) Jaipur

78) Which mobile company throw out its employee, who allegedly insulted Indian flag in March 2017 ?
A) Samsung
B) Motorola
C) Apple
D) Oppo
Answer: D) Oppo

80) Which of the following pairs is mismatched?
A) Apis indica - honey
B) Pila globosa - pearl
C) Bombyx mori - silk
D) Kenia lacca - lac
Answer: B) Pila globosa - pearl

81) BOND-I is given by which institution? 
A) ADB
B) IMF
C) World Bank
D) RBI
Answer: C) World Bank

82) How many members does the United State Senate consist of
A) 300
B) 200
C) 400
D) 100
Answer: D) 100

83) Which state decided to make way for electric cars to promote non-polluting vehicles?
A) Andhra Pradesh
B) Telangana
C) Uttar Pradesh
D) Delhi
Answer: B) Telangana

84) Which tales are related with the painting and sculptures of the Ajanta caves?
A) Jataka Tales
B) Hitopadesha Tale
C) Pentamerone Tales
D) Panchatantra Tales
Answer: A) Jataka Tales

85) On 8 June 2017, Law Ministry cleared the Prevention of Cruelty to Animals (Karnataka Amendment) Bill, 2017. It will help in legalising ______
A) Cockfight
B) Bailgadi Shariat
C) Jalikattu
D) Kambala
Answer: D) Kambala

86) The first BRICS Summit, after the inclusion of South Africa, was held at 
A) Durban
B) Brasilia
C) Yekaterinburg
D) Sanya
Answer: D) Sanya

87) The first of its kind
A) Tripura
B) Delhi
C) Kerala
D) Telangana
Answer: A) Tripura

88) India’s first geothermal field development project
A) Himachal Pradesh
B) Punjab
C) Rajasthan
D) Ladakh
Answer: D) Ladakh

89) 'Kiribath' is a rice dish from _________.
A) Nepal
B) Bhutan
C) Myanmar
D) SriLanka
Answer: D) SriLanka

90) Who is the founder and also first Chairman of the ISRO, it was established in 1969?
A) A P J Abdul Kalam
B) Satish Dhawan
C) Vikram Sarabhai
D) Homi J Bhabha
Answer: C) Vikram Sarabhai

91) Indian Banks' Association, formed on 26 September 1946 as a representative body of management of banking in India operating in India - an association of Indian banks and financial institutions based in Mumbai. Who is present Chairman of IBA? 
A) Dinabandhu Mohapatra
B) Rajnish Kumar
C) Sunil Mehta
D) Jatinder Bir Singh
Answer: C) Sunil Mehta

92) Smart-Up grants
A) HDFC Bank
B) Yes Bank
C) Axis Bank
D) ICICI Bank
Answer: A) HDFC Bank

94) ISRO has unveiled a Human Space Flight Centre at?
A) Kolkata
B) Bengaluru
C) Pune
D) Hyderabad
Answer: B) Bengaluru

95) Who has been appointed as Managing Director of Export-Import Bank of India (Exim Bank) ?
A) Arun Tiwari
B) David Rasquinha
C) Ashwani Kumar
D) Sunil Mehta
Answer: B) David Rasquinha

96) Due to attack of dry rot, the timber
A) reduces to powder
B) loss weight
C) cracks
D) shrinks
Answer: A) reduces to powder

97) NMCG means
A) National Money Collection Group
B) National Mutual funds for College Gang
C) None of the above
D) National Mission for Clean Ganga
Answer: D) National Mission for Clean Ganga

98) Which defence satellite would be launched by ISRO for DRDO in March 2019?
A) MICROSAT - R
B) Emisat
C) GSAT - 11
D) Cartosat - 1
Answer: B) Emisat

99) Where did PM Narendra Modi unveil the Rs. 100 coin & Postal Stamp?
A) Telangana
B) Delhi
C) Gujarat
D) Uttar Pradesh
Answer: D) Uttar Pradesh

100) In e-FRRO, 'FRRO' stands for?
A) Foreigners Regional Registration Office
B) Foreigners Registry Registration Office
C) Foreigners Regaining Registration Office
D) Foreigners Reacceptance Registration Office
Answer: A) Foreigners Regional Registration Office

General Knowledge: Also Read:
Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 15 Basic General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions Online - Set 15 Reviewed by SSC NOTES on July 13, 2022 Rating: 5
Powered by Blogger.