100 MCQ Computer Awareness Hindi PDF Download Set-18

100 MCQ Computer Awareness Hindi PDF Download

100 MCQ Computer Awareness Hindi PDF Download Set-18


Hello Friends, We sharing 100 MCQ of Computer Awareness in Hindi PDF Format. This will help upcoming competitive exams like IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO, SBI Clerk, Bank exams, Railway Exams, RRB Exams etc… You may download 100 MCQ of Computer Awareness Hindi by provided a link given below.

Download PDF

Computer Awareness trending Questions:
1) What is cache memory in computer?
Ans: Chche memory which stores data and instructions temporarily and it processing by the central processing unit (CPU) of a computer.

2) What is xeon microprocessor?
Ans: Xeon microprocessor is a high-performance desktop processors generally use in servers and high-end workstations.

3) what are the types of storage media?
Ans: There are two types of storages generally that are temporary and permanent storage. The temporary memory storage has Random Access Memory (RAM) and cache memory. Types of Storage Devices – Permanent are
i) Hard disk drive (HDD)
ii) Magnetic Tape Device
iii) Floppy disks
iv) Flash Storage Types - SSD (Solid State Drive), USB Flash Drive, SD Card
v) Optical Storage types – Compact Disk(CD), DVD, Blue Ray Disks
vi)  Online Storage – Cloud Storage

4) What is AIX OS?
Ans: AIX OS stands for Advanced Interactive executive Operating System. AIX operating system is a series of proprietary UNIX-based operating systems built and sold by IBM.

5) Which is best os for Coding?
Ans: Linux is best os for coding, because it has faster compilers and interpreters compared other operating systems like windows, mac os etc.

6) What is ELM Software?

Ans: Elm software is a functional programming language software which is to use develop front-end web applications.

7) What is sas software full form?
Ans: Statistical Analysis System

8) What is cold fusion programming?
Ans: ColdFusion (CFML – Cold Fusion Markup Language is a dynamic web programming) is used to  building web applications.


9) What is Software Bootcamp?
Ans: A coding bootcamp is a technical intensive training program that teaches students or employers to practical and job oriented technical skills.

10) What are dropbox programming languages used code to dropbox?
Ans: Python, Go, Coffeescript, Rust

11) What is a blueprint software?
Ans: A Sofware blueprint is outcome product of software which is used to development in software.

12) What is Computer?
Ans: an electronic device for storing and processing data, typically in binary form, according to instructions given to it in a variable program.

13) What is 32 bit?
Ans: 32-bit is refer to the type of CPU architecture that transferring 32 bits of data per clock cycle.

 

14) What is byte?
Ans: A byte, the basic measurement unit of information or data that contains eight bits which related to measure data storage.

15) what does byte do?
Ans: A byte is the storage measurement unit which is use to represent a character such as a letter, number or typographic symbol.


Computer-Awareness: Also Read:
100 MCQ Computer Awareness Hindi PDF Download Set-18 100 MCQ Computer Awareness Hindi PDF Download Set-18 Reviewed by SSC NOTES on January 31, 2022 Rating: 5
Powered by Blogger.