First women in India General knowledge Competitive Exams


First women in India General knowledge Question and Answers for Various Competitive Exams


1. The first women honors graduate in India.
Ans- Kamini Roy (1886).

2. First women’s court in India.
Ans- Malda (West Bengal).

3. The first women Supreme Court judge.
Ans- Justice M. Fathima Beevi.

4. High Court Judge.
Ans- Anna Chandy.

5. Doctorate of Science in India.
Ans- Asima Chatterjee (1944).

6. Woman President of the United Nations General Assembly.
Ans- Vijaya Lakshmi Pandit (1953).

7. The first women Physician.
Ans- Kadambini Ganguly(1886).

8. The first women Air Vice Marshal of India.
Ans- Padmavathy Bandopadhyay.

9. IAS officer-
Ans-Isha Basant Joshi.

10. Asian Games gold medal winner.
Ans- Kamlijit Sandhu.

11. Climb Mount Everest.
Ans- Bachendri Pal (1984).

12. Who was the first Indian woman to be the member of Legion of Honour?
Ans- Asha Pande.

13. The first Tamil woman member of the royal French Legion of Honour.
Ans- Anjali Gopalan.

14. Managing Director of Life Insurance Corporation (LIC) of India.
Ans- Usha Sangwan.

15. First women Speaker of the Lok Sabha.
Ans- Meira Kumar.

16. Reach the final of an Olympic event-
Ans- P. T. Usha.

17. Asian Games gold medal winner.
Ans- Kamlijit Sandhu.

18. Nobel Prize winner-
Ans- Mother Teresa (Calcutta in 1979).

19. Chairperson of State Bank of India-
Ans- Arundhati Bhattacharya.

20. To cross the English Channel-
Ans- Aarti Saha.

21. Magasasay Award-
Ans- Kamladevi Chattopadhyay.

22. Fist women Pilot-
Ans- Harita Kaur Deol.

23. To win 1st round match in a Grand Slam event-
Ans- Nirupama Vaidyanathan.

24.To reach 4th round (highest as of 2008) of a Grand Slam event-
Ans- Sania Mirza.

25. Airline Pilot-
Ans- Durba Banerjee.

26. Court-martialled-
Ans- Anjali Gupta (2005).

27. Pilot a locomotive engine (train driver)-
Ans- Surekha Yadav.

28. The first woman went to space-
Ans- Kalpana Chawla.

29. Paris Brest Paris Cycling Event-
Ans- Divya Tate.

30. To Cross Gobi Desert-
Ans- Sucheta Kadethankar
First women in India General knowledge Competitive Exams First women in India General knowledge Competitive Exams Reviewed by SSC NOTES on December 20, 2018 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.