Current Affairs General Knowledge of October, November and December 2018


Q1.Which country launched 1st ever space mission to the dark side of the moon?
Ans-China
Q2.Who has assumed charge as Secretary of National Commission for Scheduled Tribes (NCST) on 14 December 2018?
Ans-Ashok Kumar Singh
Q3.Which country has won the world hockey cup 2018?
Ans-Belgium
Q4.Who became the 1st Indian to win the season-ending World Tour Finals 2018?
Ans-PV Sindhu
Q5.India’s 1st ‘Methanol Cooking Fuel Program’ has launched in which state?
Ans-Assam
Q6.Who has been sworn in as the new chief minister of Madhya Pradesh?
Ans-Kamal Nath
Q7.Who has been sworn in as the new chief minister of Rajasthan?
Ans-Ashok Gehlot
Q8.Who has been sworn in as the new chief minister of Chhattisgarh?
Ans-Bhupesh Baghel
Q9.Which high court has recently banned the online sale of medicines across India?
Ans-Madras
Q10.Name the English writer who has been selected for the Jnanpith Award 2018?
Ans-Amitav Ghosh
Q11.Who has been appointed as the new president of the Film and Television Institute of India (FTII)?
Ans-Brijendra Pal Singh
Q12.Who was sworn in as the Chief Minister of Mizoram for the third time, on 15th December 2018?
Ans-Zoramthanga
Q13.Under which article of the constitution, the member of UPSC shall be appointed by the President?
Ans-Article-316
Q14.Name the new human protein discovered by researchers to fight the Ebola virus?
Ans-RBBP6
Q15.Who has become the 1st-ever recipient of the WTA Coach of the Year award?
Ans-Sascha Bajin
Q16.Which high court ordered a ban on the sale of online medicines by e-pharmacists across India, on 12th December 2018?
Ans-Delhi High Court
Q17.Who is the newly appointed Governor of the Reserve Bank of India (RBI)?
Ans-Shaktikanta Das
Q18.Who was sworn in as the Chief Minister of Telangana for the second term, on 13th December 2018?
Ans-K.Chandrashekhar Rao
Q19.Which Twitter handle has been launched by the Union Government to spread awareness about cyber crimes?
Ans-@CyberDost
Q20.Which city is the venue of the South Asia Regional Youth Peace Conference?
Ans-New Delhi
Q21.Which Indian sportsperson has been honored with Meethoileima title?
Ans-Mary Kom
Q22.Who was appointed the next Chief Executive Officer (CEO) of the World Gold Council?
Ans-David Tait
Q23.Which Indian personality has been appointed as Vice-Chair of UN Panel of Auditors for 2019?
Ans-Rajiv Mehrishi
Q24.Which country’s passport is most powerful in the world?
Ans-Japan
Q25.Who has won the ‘Glinka World Soil Prize 2018’?
Ans-Prof. Rattan Lal
Q26.How many countries participated in the 2018 Asia-Pacific Economic Cooperation(APEC)Summit?
Ans-21
Q27.Who has won the trophy of Mister Supranational 2018?
Ans-Prathamesh Maulingkar
Q28.Which word named ‘Word of the Year 2018’ by Oxford Dictionaries?
Ans-Toxic
Q29.Who has become the youngest Indian golfer to win Asian Tour Order Of Merit?
Ans-Shubhankar Sharma
Q30.What was India’s rank in the 2019 Climate Change Performance Index?
Ans-11th
Q31.Who has been appointed the new Chief Economic Advisor (CEA)?
Ans-Dr Krishnamurthy Subramanian
Q32.Kumbh Mela will begin in January 2019 in which city?
Ans-Allahabad
Q33.Who is the author of the book ‘Blue Waters Ahoy’?
Ans-Anup Singh
Q34.Which state has been selected for the Agriculture Ministry’s ‘Krishi Karman’ award in the rice category?
Ans-Jharkhand
Q35.Who has been honored with the 2018 Men’s Ballon d’Or award?
Ans-Luka Modric
Q36.Murdered journalist Jamal Khashoggi has been named as the ‘Person of the Year’ by which magazine?
Ans-Time
Q37.Who has been appointed the new Finance Secretary of India?
Ans-Ajay Narayan Jha
Q38.Which city will host the Khelo India Youth Games 2019?
Ans-Pune
Q39.Who has become the 1st Indian to be elected in ISSF’s judges’ committee?
Ans-Pawan Singh
Q40.The ‘rakhi with khaki’ initiative of which police station of Chhattisgarh holds the Guinness World Records?
Ans-Bilaspur Police
Q41.Who has been appointed the new Chairman of National Skill Development Corporation (NSDC)?
Ans-Anil Manibhai Naik
Q42.Who has been conferred the Best Director Award at IFFI 2018?
Ans-Lijo Jose Pellissery
Q43.Who has become the 1st Indian to win gold in Senior Commonwealth Fencing Championship 2018 in Canberra?
Ans-Bhavani Devi
Q44.Which country’s national team has won the 2018 ICC Women’s World Twenty-20 tournament?
Ans-Australia
Q45.Who has been elected the new President of Interpol?
Ans-Kim Jong Yang
Q46.Who has been appointed the new Secretary of Revenue?
Ans-Ajay Bhushan Pandey
Q47.Who has become the 1st Indian to climb Mt Giluwe in Papua New Guinea?
Ans-Satyarup Siddhanta
Q48.Which Indian journalist has won the 2018 London Press Freedom Award for Courage?
Ans-Swati Chaturvedi
Q49.Who is the author of the book ‘The Paradoxical Prime Minister: Narendra Modi And His India’?
Ans-Shashi Tharoor
Q50.Which renowned personality has been honored with ‘Distinguished Fellow Award’ by IndiaGlobal in Boston?
Ans-Anupam Kher
Q51.RBI has recently permitted banks to provide PCE to NBFC bonds. What does ‘PCE’ stands for?
Ans-Partial Credit Enhancement
Q52.Which Indian cricketer has officially been inducted into the ICC Cricket Hall of Fame?
Ans-Rahul Dravid
Q53.What is India’s rank in the World Bank’s Ease of Doing Business Index 2018?
Ans-77th
Q54.Which Indian Sculptor designed the world’s ‘tallest statue’Statue of Unity’?
Ans-Ram V.Sutar
Q55.Who is the chairperson of the Financial Stability and Development Council (FSDC)?
Ans-Finance Minister
Q56.Which Indian scientist will be honored with the ICFA’s 1st-ever World Agriculture Prize?
Ans-M.S.Swaminathan
Q57.The World Bank has ranked India at which position in its 1st-ever Human Capital Index (HCI)?
Ans-115th
Q58.Which noted historian has authored the book ‘Maharana Pratap: The Invincible Warrior’?
Ans-Rima Hooja
Q59.Who has been appointed the new Deputy National Security Advisor (NSA)?
Ans-R N Ravi
Q60.‘Swastha Bharat Yatra’ national campaign has been launched for which purpose?
Ans-Safe Food

Current Affairs General Knowledge of October, November and December 2018 Current Affairs General Knowledge of October, November and December 2018 Reviewed by SSC NOTES on December 19, 2018 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.