Important Polity Questions for SSC & Railway Exam 2019


Q1. India has been described in the constitution as?
संविधान में भारत का वर्णन किस तरह किया गया है?
(a) A Union State / एक संघ राज्य
(b) Semi-Federal/ अर्द्ध संघीय
(c) Federation of States and Territories/ राज्यों और प्रदेशों के संघ
(d) Partly Unitary and Partly Federal/ आंशिक एकात्मक और आंशिक संघीय

Q2. Which of the followings is under the state?
निम्नलिखित में से कौन सा राज्य के तहत आता है?
(a) Only external sovereignty/ केवल बाहरी संप्रभुता
(b) Only internal sovereignty/ केवल आंतरिक संप्रभुता
(c) Internal and external sovereignty / आंतरिक और बाहरी संप्रभुता
(d) Neither external nor internal sovereignty/ तो बाहरी और ही आंतरिक संप्रभुता

Q3. The values of Indian democracy can be seen in the constitution’s?
संविधान में भारतीय लोकतंत्र के मूल्यों किसमें देखे जा सकते है?
(a) Preamble / प्रस्तावना
(b) Part-3/भाग-3
(c) Part-4 /भाग-4
(d) Part-1/भाग-1

Q4. Name the first country which adopted Preamble for its written constitution?
लिखित संविधान के लिए प्रस्तावना को अपनाने वाले पहले देश का नाम बताएं?
(a) USA / अमेरीका
(b) India/भारत
(c) Britain/ ब्रिटेन
(d) Canada/कनाडा

Q5. Which of the following forms are/is described for India in the preamble of constitution-
संविधान के प्रस्तावना में भारत के लिए निम्नलिखित में से कौन से फॉर्म हैं / वर्णित हैं
(a) A Sovereign, Democratic, Republic/ एक संप्रभु, लोकतांत्रिक, गणराज्य
(b) A Socialist, Democratic, Republic/ एक समाजवादी, लोकतांत्रिक, गणराज्य
(c) A Sovereign, Socialist, Secular Democratic Republic/ एक संप्रभु, समाजवादी, धर्मनिरपेक्ष लोकतांत्रिक गणराज्य
(d) A Republic/ एक गणराज्य

Q6. How many times has The Preamble of the constitution been amended-
संविधान की प्रस्तावना में कितनी बार संशोधन किया गया है
(a) 3 times /3 बार
(b) 2 times/2 बार
(c) 1 time /1 बार
(d) Never amended/ कभी नहीं

Q7.  The words 'Socialist', Secular' and 'Unity and Integrity of the Nation' were added to the Preamble of constitution of India by which amendment?
'समाजवादी', धर्म निरपेक्ष 'और' एकता और राष्ट्र की ईमानदारी 'शब्द को भारत के संविधान के प्रस्तावना में किस संशोधन से जोड़ा गया था?
(a) 42nd
(b) 44th
(c) 52nd
(d) None of them/इनमें से कोई नहीं

Q8. Which of the following is not mentioned in The Preamble of our constitution-
हमारे संविधान के प्रस्तावना में निम्नलिखित में से कौन सा उल्लेख नहीं किया गया है-
(a) Gender Inequality / लिंग असमानता
(b) Fraternity/ भ्रातृत्व
(c) Equality of dignity / गरिमा की समानता
(d) Justice/ न्याय

Q9. Arrange the following words in order as they are in Preamble of Indian Constitution
निम्नलिखित शब्दों को संविधानों को ऐसे व्यवस्थित करें जैसे वे भारतीय संविधान के प्रस्तावना में आते हैं.
1. DEMOCRATIC  2. SOCIALIST 3. SOVEREIGN 4. SECULAR
5. REPUBLIC
1. जनतांत्रिक 2. समाजवादी 3. संप्रभु 4. धर्म निरपेक्ष
5. गणतंत्र
(a) 3, 2, 4, 1, 5
(b) 2, 3, 4, 1, 5
(c) 3, 2, 1, 4, 5
(d) 3, 1, 2, 5, 4

Q10. Where is the objective of "Social justice" articulated in constitution?
संविधान में व्यक्त "सामाजिक न्याय" का उद्देश्य कहां है?
(a) Article-14 / अनुच्छेद -14
(b) Article-16/ अनुच्छेद -16
(c) Article-15 / अनुच्छेद -15
(d) Preamble/ प्रस्तावना

Q11. A Secular State is one which:
एक धर्मनिरपेक्ष राज्य है-
(a) Is anti-religion/ धर्म विरोधी है
(b) Is irreligious/ अधार्मिक है
(c) Has no religion of its own/ इसका कोई धर्म नहीं है
(d)Takes into consideration the religious sentiments of the people/ लोगों की धार्मिक भावनाओं को ध्यान में रखता है

Q12. Republic means ultimate power is held by
गणराज्य का मतलब है कि परम शक्ति का आयोजन किसके पास होता है
(a) the monarch / सम्राट
(b) the people/ लोग
(c) the winning party / विजेता पार्टी
(d) Ministers/ मंत्रियों

Q13.The number of Union Territories in India is
भारत में संघ शासित प्रदेशों की संख्या है
(a) 5
(b) 7
(c) 9
(d) 6

Q14. In the 8th schedule of Indian Constitution which of the following languages were added later-
भारतीय संविधान के 8 वें अनुसूची में निम्नलिखित भाषाओं में से कौन सी भाषा बाद में जोड़ी गई थी?
(a) Sindhi, Dogri, Manipuri, Bodo/ सिंधी, डोगरी, मणिपुरी, बोडो
(b) Sanskrit, Sindhi, Konkani, Manipuri/ संस्कृत, सिंधी, कोंकणी, मणिपुरी
(c) English, Sindhi, Marathi, Sanskrit/ अंग्रेजी, सिंधी, मराठी, संस्कृत
(d) Marathi, Oriya, Konkani, Nepali/ मराठी, उडिया, कोंकणी, नेपाली

Q15.  Name the schedules of the Indian Constitution which lists the names of states and specifies their territories?
भारतीय संविधान की किस अनुसूची के अंतर्गत राज्यों के नाम की सूची और उनके क्षेत्रों को निर्दिष्ट किया गया है?
(a) First /पहला
(b) Second/दूसरा
(c) Third /तीसरा
(d) Fourth/चौथा


SOLUTIONS
1.A
2.C
3.A
4.A
5.C
6.C
7.A
8.A
9.A
10.D
11.C
12.B
13.B
14.A
15.D


Important Polity Questions for SSC & Railway Exam 2019 Important Polity Questions for SSC & Railway Exam 2019 Reviewed by SSC NOTES on October 26, 2018 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.