History Questions and Answers for SSC, Railway and Competitive Exams


Q1. Who wrote the Panchatantra?
पंचतन्त्र किसके द्वारा लिखा गया है?
(a) Vyasa / व्यास
(b) Vishnu Sharma / विष्णु शर्मा
(c) Valmiki / वाल्मीकि
(d) Yajnavalkya / यज्नावाल्क्य

Q2. Ramcharitmanas is an epic poem written in which language?
रामचरितमानस महाकाव्य कविता किस भाषा में लिखी गई है?
(a) Santali / संताली
(b) Munda / मुंडा
(c) Awadhi / अवधी
(d) Sanskrit / संस्कृत

Q3. Alexander the Great was born in ________.
सिकंदर का जन्म ________ में हुआ था।
(a) 356 BC
(b) 189 BC
(c) 189 AD
(d) 356 AD

Q4. Kalinga War was fought in the year _______
कलिंग युद्ध _______ वर्ष में लड़ा गया था.
(a) 1604 BC
(b) 261 BC
(c) 731 AD
(d) 1113 AD

Q5. Ashoka was an emperor of the __________ Dynasty.
अशोक __________ राजवंश के एक सम्राट थे.
 (a) Mughal/ मुगल
 (b) Chola/ चोल
 (c) Maurya/ मौर्य
 (d) Gupta/ गुप्ता

Q6. Bimbisara was the king of which dynasty?
बिंबिसार किस राजवंश के राजा था?
(a) Haryanka / हरियांका
(b) Maurya / मौर्य
(c) Shunga /  शुंगा
(d) Nanda / नंदा

Q7. Whose reign in Indian History is called the Golden Age of India?
भारतीय इतिहास में किसका शासन भारत का स्वर्ण युग कहलाता है?
(a) Mughal Empire / मुगल साम्राज्य
(b) Maratha Empire / मराठा साम्राज्य
(c) Gupta Empire / गुप्त साम्राज्य
(d) Maurya Empire / मौर्य साम्राज्य

Q8. Tripitakas are related to
त्रिपिटक _______ से संबंधित हैं
(a) Buddhism/ बौद्ध
(b) Jainism/जैन
(c) Hinduism/हिन्दू
(d) Zoroastrians / पारसियों

Q9. When did the first Huna invasion take place?
पहला हूना आक्रमण कब हुआ था?
(a) 358 AD
(b) 458 AD
(c) 558 AD
(d) 658 AD

Q10. Ajatashatru was the son of
अजातशत्रु किसका बेटा था?
(a) Brahmadatta/ब्रह्मादत्त
(b) Bindusara/बिन्दुसार
(c) Bimbisara/बिम्बिसार
(d) Chetaka/चेटाका

Q11. Chandragupta Maurya was an ardent follower of __________.
चंद्रगुप्त मौर्य __________ का अनुयायी था.
(a) Sikhism/ सिख धर्म
(b) Jainism/ जैन धर्म
(c) Buddhism/ बौद्ध धर्म
(d) Jewism/ यहूदी धर्म

Q12. What is the name of the preaching mudra or gesture, in which the Buddha is depicted delivering his first sermon, in the Gandhara Sculptures?
गांधार मूर्तियों में, प्रचार मुद्रा या मुद्रा का नाम क्या है जिसमें बुद्ध को उनके पहले उपदेश को देते हुए चित्रित किया गया है?
(a) Abhaya / अभय
(b) Dharmachakra/धर्मचक्र
(c) Dhyana /ध्यान
(d) Bhumisparsha/भुमिस्पर्षा

Q13. Ghatotkacha (who ruled in the years 290–305 B.C.) was a king from which dynasty?
घटोतकच (जो कि 290-305 .पू. में राज करता था) किस राजवंश का राजा था?
(a) Gupta Dynasty/गुप्त राजवंश
(b) Kanva Dynasty/कणव राजवंश
(c) Shunga Dynasty/शुंग राजवंश
(d) Maurya Dynasty/मौर्य राजवंश

Q14. Which among the following games was very popular in ancient India?
निम्नलिखित खेलों में से कौन सा प्राचीन भारत में बहुत लोकप्रिय था?
(a) Chess/शतरंज
(b) Cricket/क्रिकेट
(c) Hockey/हॉकी
(d) Football/फुटबॉल

Q15. The first Buddhist Council was held at ____________.
पहली बौद्ध परिषद ____________ में आयोजित की गई थी.
(a) Kashmir/कश्मीर
(b) Rajagriha/राजगृह
(c) Pataliputra/ पाटलिपुत्र
(d) Vaisali/ वैशाली

SOLUTIONS
1.B
2.C
3.A
4.B
5.C
6.A
7.C
8.A
9.B
10.C
11.B
12.B
13.A
14.A
15.B

History Questions and Answers for SSC, Railway and Competitive Exams History Questions and Answers for SSC, Railway and Competitive Exams Reviewed by SSC NOTES on October 29, 2018 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.