Top 100 Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams

  1. The ratio of width of our National flag to its length is
    Ans: 2:3 
  2. Rabindranath Tagore's 'Jana Gana Mana' has been adopted as India's National Anthem. How many stanzas of the said song were adopted?
    Ans: Only the first stanza 
  3. The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu deity
    Ans: Jaganath 
  4. The book of Parsis is
    Ans: Zend Avesta 
  5. Which of the following dances is a solo dance?
    Ans: Ottan Thullal 
  6. The National Anthem was first sung in the year
    Ans: 1911 
  7. Thillana is a format of
    Ans: Baharatanatyam 
  8. 'Madhubani', a style of folk paintings, is popular in which of the following states in India?
    Ans: Bihar 
  9. 'Natya - Shastra' the main source of India's classical dances was written by
    Ans: Bharat Muni 
  10. Kathak is a classical dance of
    Ans: North India 
  11. The head quarters of Sahitya Akademi is at
    Ans: New Delhi 
  12. The dance encouraged and performance from the temple of Tanjore was
    Ans: Bharatanatyam 
  13. The last Mahakumbh of the 20th century was held at
    Ans: Haridwar 
  14. The National Song of India was composed by
    Ans: Bankim Chandra Chatterji 
  15. Who composed the famous song 'Sare Jahan SeAchha'?
    Ans: Mohammad Iqbal 
  16. In which estivals are boat races a special feature?
    Ans: Onam 
  17. Kalchakra ceremony is associated with which of the following ceremonies?
    Ans: Buddhism 
  18. The practice of military governorship was first introduced in India by the –
    Ans: Greeks 
  19. Who put up the most stiff resistance against the British in India?
    Ans: The Marathas 
  20. Which amidst the following sites/monuments is not on the UNESCO’s list of World Cultural Heritages
    Ans: Tirupati-Thirumala Temples 
  21. The ancient Indian play Mudrarakshasa of Visakhadutt has its subject on
    Ans: The court intrigues at the time of Chandragupta Maurya 
  22. Which place is famous for Chikankari work, which is a traditional art of embroidery?
    Ans: Lucknow 
  23. The Raga which is sung early in the morning is
    Ans: 92nd Todi 
  24. Whichdynasties was ruling over North India at the time of Alexander's invasion ?
    Ans: Nanda 
  25. Mohiniattam dance from developed originally in which state?
    Ans: Kerala 
  26. Garba is associated with which state?
    Ans: Gujarat 
  27. Who among the following streamlined the Maratha administration after Sambhaji?
    Ans: Raja Ram 
  28. Who defeated whom in the second Battle of Tarain (1192 A.D)?
    Ans: Mohammed Ghauri defeated Prithviraj 
  29. Who issued a token currency in copper coins between A.D 1329 and 1330?
    Ans: Muhammad-bin-Tughlaq 
  30. Which one of the following Muslim rulers was hailed as the 'jagdamba' by his Muslim subjects because of this belief in secularism?
    Ans: Ibrahim Adil Shah 
  31. Mansabdari system was introduced in Mughal administration by -
    Ans: Akbar 
  32. 'Dandia' is a popular dance of
    Ans: Gujarat 
  33. 'Chauth' was
    Ans: Land tax levied by Shivaji on neighboring states 
  34. Thillana is a format of
    Ans: Bharatanatyam 
  35. The Indus Valley Houses were built of -
    Ans: Bricks 
  36. The words 'Satyameva Jayate' inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from
    Ans: Mundak Upanishad 
  37. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of the development of art under the -
    Ans: Chalukyas 
  38. Mohiniattam dance from developed originally in
    Ans: Kerala 
  39. Tansen, a great musician of his time, was in the court of –
    Ans: Akbar 
  40. Gujarat folk dance?
    Ans: Garba 
  41. The Court language of the Mughals was –
    Ans: Persian 
  42. Which Academy is responsible for fostering the development of dance, drama and music in India
    Ans: Sangeet Academy 
  43. Who was sent to foreign countires by Asoka to preach Buddhism?
    Ans: Sanghamitra 
  44. Who Hindu religious teacher was called to the Ibadat Khana of Emperor Akbar?
    Ans: Purushottama 
  45. Gautam Buddha was born in –
    Ans: Lumbini 
  46. 'Natya - Shastra' the main source of India's classical dances was written by
    Ans: Bharat Muni 
  47. The Indus valley people were familiar with the use of –
    Ans: Tin, Lead and copper 
  48. The founder of the pala dynasty of Bengal was –
    Ans: Gopala 
  49. The words 'Satyameva Jayate' inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from –
    Ans: Mundak Upanishad 
  50. Musical instrument 'sitar' is the combination of –
    Ans: Veena and Piano 
  51. For first time the Department of Public works was established by
    Ans: Firoz shah Tughlaq 
  52. Losoong is a festival which is celebrated in –
    Ans: Sikkim 
  53. Thaipusam festival is celebrated by which of the following communities?
    Ans: Tamil 
  54. The Flamingo Festival is celebrated in
    Ans: Andhra Pradesh 
  55. The Sangai Festival is organized in
    Ans: Manipur 
  56. Father of Muslim Renaissance in Bengal
    Ans: Nawab Abdul Latif Khan 
  57. One religion, one caste and one God for mankind
    Ans: Sri Narayan Guru 
  58. The Varkari sect in Maharashtra was founded by
    Ans: Dhynaeshwar 
  59. God knows man’s virtues and inquires not his caste; in the next world there is no caste. This teaching is of __?
    Ans: Guru Nanak 
  60. The author of Kitab-ur-Rehla?
    Ans: Ibn-i-Batuta 
  61. ______ is the hallmark feature of the Dravida style of temple architecture?
    Ans: Vimana 
  62. The first Indian poetic work in English?
    Ans: Kashi Prasad Ghosh 
  63. Santhara is a religious ritual related to ___?
    Ans: Jain 
  64. The birth place of Guru Nanak
    Ans: Nankana Sahib 
  65. Famous sufi saint Nizamuddin Auliya settled in Delhi during the times of __:
    Ans: Akbar 
  66. Where is the Tagore Centre for the Study of Culture and Civilization ?
    Ans: Simla 
  67. Rajgir Mahotsav is celebrated in _
    Ans: Bihar 
  68. Hornbill Festival is celebrated in which state of India?
    Ans: Nagaland 
  69. In Indian musical terminology, what is the feminine of Raga?
    Ans: Ragini 
  70. What term is used for initiation into Sikhism?
    Ans: Pahul 
  71. What name was given to the city of Yathrib by Prophet Mohammed?
    Ans: Medina 
  72. What is the interval between two 'Maha Kumbh' melas at the same place?
    Ans: 12 Years 
  73. Who founded 'Yoga Shastra' the school of Hindu philosophy
    Ans: Patanjali 
  74. The Meenakshi temple at Madurai is the monument of
    Ans: Pandyas 
  75. Tirupati temple of Lord Venkateswara is situated in which state
    Ans: Andhra Pradesh 
  76. Bhagavata Mela is a folk dance of
    Ans: Andhra Pradesh 
  77. Which is the fist takie film
    Ans: The Jazz Singer in 1927 
  78. Who is known as Barefoot Painter
    Ans: M.F. Hussain 
  79. Who is considered as the father of Jainism
    Ans: Mahavira 
  80. The oldest Veda is
    Ans: Rig veda 
  81. Ramakrishna Mission was established by
    Ans: Swamy Vivekananda 
  82. The Simhastha Kumbh Mela was held at
    Ans: Nasik 
  83. Keleucharan Mahapatra was an exponent in
    Ans: Odissi 
  84. Sattriya is a classical dance form of which State?
    Ans: Assam 
  85. Which is the folk dance of Andhra Pradesh?
    Ans: Kolattam 
  86. Who had introduced Police system in India?
    Ans: Lord Cornwallis 
  87. Which of the raga is not composed by Tansen?
    Ans: Deepak Raga 
  88. Badaam Halwa is a popular __________ dish
    Ans: Mugulai 
  89. Which imaginary place is used in R.K. Narayan’s stories?
    Ans: Malgudi 
  90. Which novel Rabindra Nath Tagore won the Noble Prize for?
    Ans: Gitanjali 
  91. Who has written famous novel ‘Devdas’?
    Ans: Saratchandra Chattopadhyay 
  92. ‘Panchatantra’ is originally written by _____________.
    Ans: Vishnu Sharma 
  93. Which Veda Sanskrit literature has begun from?
    Ans: Rigveda 
  94. The universities of Calcutta, Madras and Bombay were founded in the year—
    Ans: 1857 
  95. The local name of Mohanjodaro is—
    Ans: Mound of the Dead 
  96. The first railway line in India was opened in the year—
    Ans: 1853 
  97. Shivaji died in the year—
    Ans: 1680 
  98. In which century did the famous Chinese pilgrim Fahien visit India ?
    Ans: 5th century A.D. 
  99. Who was the Hindu king shown playing veena on the ancient-coins ?
    Ans: Samudra Gupta 
  100. Mahabalipuram was established by the—
    Ans: Pallavas
Top 100 Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams Top 100 Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams Reviewed by SSC NOTES on May 02, 2018 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.